Vești îngrijorătoare la început de 2025! Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire şi apă caldă pentru populaţie, după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin Ucraina, ca urmare a expirării acordului de tranzit. Momentan, nu se știe cât va dura această situație.
„Nu există încălzire sau apă caldă”, a declarat o angajată a companiei locale de energie Tirasteploenergo, prin telefon, de la Tiraspol, după cum relatează The Guardian.
Reamintim că Transnistria este o entitate pro-rusă care s-a separat de restul Moldovei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Este important de precizat în acest context că Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, dar această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două ţări aflate în război.
Un comunicat de pe site-ul web al companiei energetice transnistrene precizează întreruperea livrării de agent termic a intrat în vigoare miercuri la ora locală 7 dimineaţa, dar că unele facilităţi, cum ar fi spitalele, sunt exceptate.
Compania a îndemnat locuitorii să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcoane şi să folosească reşouri.
„Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentul. Acest lucru poate duce la tragedii”, a declarat compania, potrivit informațiilor News.ro.
Aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi sunt staţionaţi în Transnistria din 1992, de la războiul dintre entitatea separatistă şi Chişinău.
Reamintim că livrarea de gaze rusești către Uniunea Europeană, prin Ucraina, s-a încheiat, după expirarea unui acord de cinci ani între operatorul de tranzit al gazelor din Ucraina Naftogaz și Gazprom din Rusia, notează BBC.
Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia furniza Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pompate în Transnistria. Cu aceste gaze era asigurată funcţionarea termocentralei electrice de la Cuciurgan, de unde se aproviziona cu energie electrică la un preţ mai mic şi partea dreaptă a Nistrului.
Acum, Republica Moldova se bazează în proporţie de peste 60% pe importurile de energie electrică din România pentru a-şi asigura necesarul.
Gazprom are posibilitatea de a face livrări de gaz în Transnistria prin rute alternative, dar condiţionează acest lucru de plata unei pretinse datorii mai vechi a Chişinăului. Gazprom susţine că Moldovagaz – companie pe care o controlează – trebuie să-i plătească 709 milioane de dolari, în timp ce Chişinăul susţine că este vorba de arierate în cuantum de doar 8,6 milioane de dolari. În aceste condiţii, Moldova acuză Rusia că exploatează dependenţa sa energetică de Moscova pentru a destabiliza ţara, ceea ce Moscova neagă.
UE a redus semnificativ importurile de gaze din Rusia de la începerea războiului împotriva Ucrainei în 2022, dar un număr de state membre din zona de est depind încă în mare măsură de aprovizionare.