Dacă ai o orhidee în casă și vrei să crească sănătoasă și să aibă flori uriașe, soluția este simplă… la propriu. Este un tratament natural, pe care poți să îl prepari singur, cu ușurință.
În general, aceste plante au nevoie de lumină filtrată și umiditate constantă, dar și de un substrat aerat și de un aport echilibrat de nutrienți.
Iar dacă nu vrei să utilizezi îngrășăminte chimice, există și variante naturale foarte bune, cum ar fi tratamentul pe bază de sare Epsom, adică sulfat de magneziu, și aloe vera.
Această combinație re numeroase beneficii pentru orhidee, fiind una revitalizantă și hrănește foarte bine planta.
Sarea Epsom stimulează procesul de fotosinteză și frunzele sunt întărite, iar acest ingredient încurajează apariția bobocilor florali.
Aloe vera conține mai multe enzime, vitamine și aminoacizi, susținând sistemul natural de apărare al acestei plante. De asemenea, accelerează generarea țesuturilor sale, iar prin combinația celor două ingrediente, orhideea se va dezvolta spectaculos.
Pentru a prepara acasă acest îngrășământ, ai nevoie de 2 – 3 grame de sare Epsom, 1 litru de apă, o bucată de aloe vera (o frunză medie) și de un recipient de amestec. Îți mai trebuie și o strecurătoare sau un tifon și o sticlă cu pulverizator, unde vei pune amestecul.
Sarea Epsom se dizolvă în apă, într-un recipient, după care se adaugă bucata de aloe vera, pe care trebuie să o tai în bucăți mici. Apoi se amestecă ușor ingredientele, potrivit Playtech.
Tot amestecul se acoperă și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute. Lichidul se strecoară folosind o strecurătoare sau un tifon, iar soluția obținută se toarnă într-un pulverizator.
Tratamentul poate fi aplicat o dată la 10 – 14 zile, mai ales în perioada de creștere activă sau înainte de sezonul de înflorire.
Îngrășământul se aplică direct pe orhidee, când frunzele, ramurile și tulpina plantei se pulverizează ușor. Pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie aplicat pe frunzele curate ale plantei.
Aplicarea pe flori trebuie evitată, pentru a nu le deteriora, iar tratamentul se aplică dimineața, atunci când temperatura este mai scăzută, iar planta va putea absorbi nutrienții mai ușor.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock