Pe măsură ce Donald Trump se pregătește pentru un al doilea mandat, tensiunile dintre Statele Unite și China par să atingă un nou apogeu. Confruntarea dintre Trump și liderul chinez Xi Jinping se anunță a fi una dintre cele mai importante din politica internațională, amintind de perioada în care președintele american Harry Truman a înfruntat Uniunea Sovietică sub conducerea lui Iosif Stalin.
Atât Donald Trump, cât și Xi Jinping sunt figuri dominante în politica țărilor lor. Trump este cel mai influent lider republican de după Ronald Reagan, iar Xi este cel mai puternic conducător al Partidului Comunist Chinez de la Mao Zedong încoace.
Ambii și-au consolidat puterea, eliminând opoziția internă și promovând politici naționaliste și protecționiste.
Xi Jinping își propune să transforme China într-o superputere globală, în timp ce Trump dorește să mențină supremația americană pe scena mondială. Ambițiile lor economice și strategice sunt în mod fundamental în conflict, fiecare dintre cei doi lideri având nevoie de succesul propriei agende pentru a-și păstra poziția politică, scrie The Wall Street Journal.
China își continuă avansul în domenii strategice precum construcțiile navale, inteligența artificială și calculul cuantic, contestând supremația tehnologică a Americii.
Flota sa navală este capabilă să amenințe Taiwanul, iar surplusul comercial record din 2024 reflectă dominanța industriei chineze în sectoare precum automobilele, oțelul și panourile solare.
Cu toate acestea, Xi Jinping se confruntă cu provocări interne semnificative. Strategia de reprimare a disidenței și controlul rigid asupra economiei sufocă inovația și întărâtă nemulțumirea populară. În plus, bulă imobiliară tot mai mare și o economie dependentă de exporturi vulnerabilizează regimul comunist.
Donald Trump intră în această confruntare cu o Americă în continuare dinamică și adaptabilă, dar cu o nevoie urgentă de a răspunde provocărilor chineze, dar și din partea Rusiei.
Politicile sale vizează protejarea industriilor strategice americane și contracararea influenței tot mai mari a Chinei în Orientul Mijlociu, Africa și alte regiuni.
În această competiție, Trump va trebui să echilibreze nevoia de a limita ascensiunea Chinei fără a declanșa un conflict militar direct. Succesul său va depinde de abilitatea de a securiza fundația economică și tehnologică a Statelor Unite.
Pe de altă parte, Trump are de gestionat criza din Ucraina, un acord de pace cu dictatorul Vladimir Putin pare mai degrabă puțin realizabil, în condițiile în care Kremlinul cere Statelor Unite și Aliaților să recunoască teritoriile anexate ilegal de Rusia în Ucraina și rescrierea hărții mondiale. Acest lucru ar deschide „larg poarta” invaziilor statelor mai mari cu aspirații imperialiste asupra statelor mai mici și aici avem exemplul Chinei care a promis că va anexa Taiwanul.