Un sondaj realizat de Institutul Levada, un organism nonguvernamental clasat drept „agent străin” de autoritățile ruse, arată o creștere a numărului de ruși care susțin utilizarea armelor nucleare în conflictul cu Ucraina.
Potrivit datelor, procentul celor care se opun folosirii armamentului nuclear a scăzut semnificativ, de la 52% în iunie 2024 la 45% în noiembrie 2024.
În schimb, cei care consideră justificată folosirea armelor nucleare au crescut la 39%, față de 34% în iunie și 29% în aprilie 2023.
De asemenea, 11% dintre respondenți consideră că utilizarea armelor nucleare este „întru totul justificată”, iar 28% cred că este „mai degrabă justificată”. Acest lucru îngrijorător reflectă o schimbare radicală în mentalitatea publicului rus, care anterior respingea ideea unui conflict nuclear.
According to the Levada Center, 39 percent of Russians believe that the use of nuclear weapons during Russia’s war against Ukraine could be justified. pic.twitter.com/H4p8OI5YbV
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) December 2, 2024
Aleksei Levinson, șeful Departamentului de cercetare Socio-Culturală al Levada, a explicat că, în urma bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki, ideea că un război nuclear nu trebuie să se mai repete a fost larg acceptată în Rusia.
Totuși, influența tot mai mare a experților militari care susțin că un război nuclear poate fi câștigat, alături de propaganda guvernamentală, a contribuit la erodarea acestei viziuni.
Guvernul rus și presa controlată de Kremlin au dus o campanie de propagandă eficientă, care a diminuat temerile legate de utilizarea armelor nucleare.
În discursurile sale, Vladimir Putin a amenințat în mod repetat cu folosirea acestora împotriva Ucrainei și Occidentului.
Recent, la un summit regional din Kazahstan, Putin a amenințat cu atacuri asupra centrelor de comandament de la Kiev folosind rachete balistice hipersonice, inclusiv o nouă rachetă de tip Oreșnik, care poate fi echipată cu focoase nucleare.
Pe 19 noiembrie, Putin a semnat un decret prin care își extinde opțiunile de a recurge la arme nucleare, ca răspuns la decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS.