Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vizitat marți prima fermă de midii din România, înființată la Agigea, județul Constanța. El a afirmat că, începând cu anul acesta, România va produce midii, stridii și câteva specii de pești.
Potrivit Ministerului Mediului, în toamna anului trecut, Administrația Națională „Apele Române” a scos la licitație 28 de perimetre din mediul marin pentru o perioadă de 20 de ani. Fermele pot fi amplasate la câțiva metri de mal sau până la 22 de kilometri în larg, la adâncimi de până la 50 de metri.
„Pentru prima oară, urmează să avem ferme piscicole aici, la Marea Neagră și dăm startul acestor activități economice pe litoralul românesc. În largul mării există mai multe perimetre atribuite prin procedura de licitație publică, iar colegii de la Administrația Națională Apele Române urmează să mai atribuie și alte loturi pentru cultivarea resurselor acvatice”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul a precizat că, începând cu anul acesta, România va produce midii, stridii și câteva specii de pești, reducând astfel dependența de importuri.
„Producătorul de aici, de la Agigea, estimează că în vară vom putea consuma primele fructe de mare crescute aici, care se dezvoltă bine”, a precizat el.
Păstrăv curcubeu, midii, dar și specii mediteraneene ca bibanul și dorada vor fi crescute în ferme special amenajate în zona Gura Portiței spre Vama Veche. Șase dintre cele zece contracte, deja atribuite, au fost semnate, au anunțat reprezentanții Apelor Române. (Mai multe detalii AICI)
„România aduce Marea Neagră în farfurie: ferme marine pentru pește și fructe de mare! România va avea pește și fructe de mare crescute în ferme marine, chiar în Marea Neagră! De anul viitor, fermierii vor începe să cultive păstrăv curcubeu, dar și specii mediteraneene precum bibanul și dorada. Apele Române au atribuit deja 10 din cele 28 de perimetre scoase la licitație, iar cea mai mare parte din contracte (6 din 10) sunt semnate! Fermele vor fi amplasate de la Gura Portiței până la Vama Veche, pe o suprafață totală de 60 ha, la distanțe sigure de plajele turistice”, au transmis reprezentanții Apelor Române.
Sursa foto: Facebook / Ministerul Mediului