Statele Unite ale Americii sunt „hotărâte” să nu lase gruparea Stat Islamic (IS) să se reconstituie sau să creeze sanctuare în Siria, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.
De asemenea, el a îndemnat „să se evite o fragmentare a Siriei” după căderea regimului lui Bashar al-Assad.
„Statul Islamic va încerca să profite de această perioadă pentru a-şi restabili capacităţile şi a crea sanctuare. După cum arată loviturile de precizie pe care le-am efectuat în acest sfârşit de săptămână, noi suntem hotărâţi să împiedicăm să se întâmple asta” – Antony Blinken
Blinken a declarat în repetate rânduri că SUA aveau „interese clare în Siria”, într-o aluzie abia mascată la afirmaţiile preşedintelui ales Donald Trump, conform căruia SUA „nu trebuie să se amestece” în situaţia din Siria.
„Avem în mod clar interesul de a face tot ce putem pentru a evita fragmentarea Siriei, migraţiile masive din Siria şi, desigur, exportarea terorismului şi a extremismului” – Antony Blinken
Șeful diplomaţiei americane a dat ca exemplu „interesul de a ne asigura că armele de distrugere în masă sau componente ale lor care au rămas în Siria nu vor cădea în mâini rele”.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că țara sa nu caută să îşi extindă teritoriul în Siria.
„Turcia nu are nicio pretenţie asupra teritoriilor şi suveranităţii unei alte ţări. Singurul obiectiv al operaţiunilor noastre transfrontaliere este de a ne apăra patria şi cetăţenii împotriva atacurilor teroriste”, a afirmat el cu referire la Siria, într-un discurs după reuniunea cabinetului de miniștri. „Integritatea teritorială a Siriei trebuie în mod categoric să fie apărată. O Sirie în care toţi sirienii să trăiască în pace, fie că sunt arabi, turkmeni, suniţi, aleviţi, alawiţi sau creştini, este cea mai mare dorinţă, vis şi obiectiv al Turciei”, a adăugat Erdogan.
De asemenea, preşedintele turc a anunţat redeschiderea unui punct de frontieră închis din 2013, pentru întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor. – „Pentru a evita ambuteiajele şi a facilita circulaţia, deschidem postul de frontieră de la Yayladagi pentru treceri”.
Numeroşi refugiaţi sirieni care trăiesc în Turcia s-au grăbit la posturile de frontieră din sudul ţării pentru a se întoarce în Siria, după anunţarea prăbuşirii regimului lui Bashar al-Assad.
Postul de frontieră de la Yayladagi, închis din 2013, este situat în provincia Hatay (sud).
„Cred că vântul puternic al schimbării care suflă asupra Siriei va fi benefic pentru toţi sirienii, mai ales pentru refugiaţi. Pe măsură ce Siria va câştiga stabilitate, întoarcerile voluntare vor creşte de asemenea. Dorinţa sirienilor de a se întoarce în patria lor, după 13 ani, se va îndeplini. 4,5 milioane de sirieni au devenit oaspeţii noştri. Noi am acţionat ca protectori ai imigranţilor sirieni, numărul cărora a scăzut în ultimul timp la 2,9 milioane. Noi am făcut aceasta nu plângându-ne, ci respectând convingerile noastre şi buna noastră vecinătate” – Erdogan