Referatul procurorilor DIICOT reconstruiește istoria Nordis cărămidă cu cărămidă. Vă prezentăm, în exclusivitate, pasaje din acest referat.
”Nordis” este prezentat pe pagina web singurul dezvoltator hotels& residence din Romania cu capital autotohton 100% , companie fondata de Emanuel Poștoacă în anul 2008, cu o experință de ”16 ani” în domeniul dezvoltărilor imobiliare, scriu procurorii.
În anul 2018, numiții Ciorbă Vladimir și Poștoacă Gheorghe Emanuel au inițiat, și împreună cu numiții Poștoacă Nicolae Cristian și Mihai Alexandru, constituit un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general și spălarea banilor.
Gruparea și-a stabilit ca domeniu economic în care să activeze cel al dezvoltărilor imobiliare, respectiv construcția de ansambluri rezidențiale și de tip aparthotel (în care apartamentele vor fi proprietatea viitorilor cumpărători dar dreptul de folosință va fi cedat în baza unor contracte de locațiune pe o anumită perioadă de timp), sens în care prin intermediul societății NORDIS MANAGEMENT S.R.L., până în anul 2018 o societate cu profil de agenție imobiliară, fără niciun fel de experiență ca dezvoltator imobiliar, pe care o vom denumi în continuare ”societatea mamă”, a început promovarea mai multor proiecte, într-o perioadă foarte scurtă de timp (2019-2021, succesiv în mai multe zone din Romania, București, Sinaia, Brașov și Năvodari – Mamaia Nord.
Societatea Nordis Management a avut până în anul 2018 o cifra de afaceri de până în 100 000 euro obținând rezultate financiare modeste
Conform datelor furnizate de A.N.A.F. și O.N.R.C. societatea Nordis Management a avut până în anul 2018 o cifra de afaceri de până în 100 000 euro obținând rezultate financiare modeste (a se vedea anii 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 și 2018 când societatea nu a înregistrat profit ci pierderi) iar obiectul de activitate principal a fost reprezentat de agenții imobiliare, societatea funcționând ca agenție imobiliară și nu ca dezvoltator imobiliar, pană în anul 2019, când la obiectul principal de activitate este trecută ”Dezvoltare (promovare) imobiliară”. Pe cale de consecință, nu există niciun fel de activitate consistentă în domeniul dezvoltării imobiliare.
Așadar, încă de la momentul lansării proiectelor, dincolo de accentele megalomanice ale expunerii publice, se prezintă publicului și implicit potențialului consumator, cu intenție, o imagine deformată care nu corespunde adevărului obiectiv cu privire la experiența dezvoltatorului în acest domeniu, termenele de execuție și stadiul autorizării proiectelor deja lansate.
Procurorii arată că Grupul Nordis a promovat proiecte imobiliare cu peste 2500 de apartamente : Nordis Mamaia, Nordis Mamaia Dune, Imobil Mamaia, Proiectul Nordis View, Nordis Sinaia, Proiectul Nordis Brașov.
Începând cu anul 2019 încep să se încheie antecontracte de vânzare-cumpărare pentru proiectele intens promovate, constatându-se o explozie a încasărilor generată exclusiv de avansurile achitate de potențialii clienți (apx. 141.000.000 lei în 2019, apx. 241.000.000 lei în 2020 și 350.000.000 lei în 2021).
La antecontractele de vânzare cumpărare încheiate se remarcă următoarele elemente: contractele au fost standardizate, nefiind posibile negocieri în inserarea clauzelor, avansul solicitat a fost foarte mare (90-95%) și atipic pentru un dezvoltator care prezinta doar proiecte (machete) pentru care nu s-a demarat niciun fel de execuție, sunt inserate clauze de ”confidențialitate” abuzive cu interdicția de a face aprecieri publice asupra activității companiei, sub sancțiunea plății unor daune interese în valoare de 10 000 de euro pentru ”fiecare încălcare” (a se vol. 35, fil. 382, paragraf. 10.7 din contract), antecontractele menționează proiecte autorizate, deși acestea nu sunt autorizate la momentul semnării contractului.
Referatul DIICOT subliniază că, și în aceste condiții, în perioada 2019-2023 aproximativ 1700 clienți, persoane fizice și juridice încheie antecontracte de vânzare – cumpărare pentru unități locative în cele 4 proiecte, pentru care se achită în total aproximativ 195 milioane de euro.
Membrii grupării au decis să efectueze lucrările într-un sistem de regie proprie printr-o societate preluată special în acest scop în anul 2018, respectiv NORDIS BEST CONSTRUCT S.R.L. CUI 30843936 a cărei denumire a fost schimbată în LAMPP BUILDING PROJECT S.R.L., care în angrenajul infracțional a jucat rolul de antreprenor, încheindu-se un contract de antrepriză cu societatea mamă Nordis Management S.R.L.
Procurorii arată că au fost înființate și/sau preluate peste 40 de societăți cu diferite profile (intermediere imobiliară, activităţi de arhitectură, publicitate, activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei, lucrări de construcții a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea, administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, restaurante, agenții imobiliare e.t.c.).
În cadrul acestor noi entități economice, al căror rol și scop reale, au fost devoalate pe măsura efectuării actelor de cercetare penală și administrării probelor, calitatea de asociat și/sau administrator au deținut-o aceeași membri ai grupării, direct sau prin intermediul societăților pe care le controlau (în unele societăți calitatea de asociat o deține o altă societate deținută de grupare), ajungându-se în situația în care anumite persoane, membri ai grupării, să dețină simultan calitatea de asociat și administrator în cadrul mai multor societăți.
Fondurile financiare constituite ca urmare a achitării de către clienți a avansurilor, conform promisiunilor de vânzare-cumpărare, imediat ce au început să fie încasate, au fost externalizate, scoase din patrimoniul societăților, în mod nelegal, prin mai multe metode. Deși majoritatea antecontractelor au fost încheiate cu NORDIS MANAGEMENT S.R.L. alte patru societăți figurează cu sume de bani încasate de la clienți în baza promisiunilor de vânzare respectiv: LAMPP BUILDING PROJECT S.R.L., NORDIS MAMAIA S.R.L., NORDIS HERĂSTRĂU S.R.L și NORDIS VIEW S.R.L.
Analiza extraselor de cont pentru cele 5 societăți și a tranzacțiilor financiare a evidențiat același tipar: imediat după încasarea fondurilor, în aceeași zi sau într-un termen foarte scurt, sumele de bani sunt transferate către membrii grupării sau familiile lor, direct (către persoanele fizice membri ai grupării) sau indirect (transferate mai întâi către societăți din cadrul grupului pentru ca ulterior să primească aceeași destinație – persoanele fizice membri ai grupării).
Sume retrase numerar, multiple rapoarte de tranzacții suspecte
Sumele de bani sunt retrase numerar, în majoritatea cazurilor de la A.T.M. prin intermediul cardurilor bancare (fiind identificate zeci de mii de operațiuni) sau prin operațiuni la ghișeul unității bancare.
D.I.I.C.O.T. a solicitat prin ordonanță unităților bancare Unicredit Bank, Cec Bank, Banca Transilvania și Raiffeisen să pună la dispoziție toate rapoartele de tranzacții suspecte întocmite pentru persoanele fizice. Rapoartele de tranzacții suspecte au evidențiat următoarele particularități:
– neconcordanțele între scopul declarat la deschiderea conturilor, volumul estimat de tranzacționare și operațiunile desfășurate ulterior,
– operațiuni repetate de încasări de la persoane juridice (Nordis Management sau alte societăți din grup – mii de operațiuni) fără justificare și scop economic.
– valoarea foarte mare a fondurilor tranzacționate,
– refuzul repetat de a pune la dispoziția băncii documentele justificative, justificarea inserată în cadrul tranzacțiilor fiind reprezentată de titluri generice – avans, transfer e.t.c., sau după caz prezentarea unor pretinse contracte de împrumut între persoane fizice
– caracterul ridicat și repetabil al retragerilor de numerar imediat ulterior încasărilor (zeci de mii de operațiuni retragere numerar A.T.M. sau ghișeu bancă),
– operațiuni de depuneri numerar fără precizare sursei fondurilor,
același tipar al tranzacțiilor, aceeași proveniență a fondurilor și aceeași destinație finală (numerar).
Ancheta a constatat și multiple operațiuni de plăți prin POS la diferiți comercianți din țară sau din străinătate (în special Principatul Monaco), majoritatea reprezentând achiziții produse de lux ale unor branduri celebre.
Transferurile către persoanele fizice, membri ai grupării (în principal asociații societăților) au diverse justificări: ”avans”, ”avans asociat”, ”avans dividende”, ”avans spre decontare”, ”restituire împrumut” (contract împrumut asociat), ”avans salarii”, ”transfer” și ”cesiune părți sociale”. După cum se poate observa, unele din tranzacții au la bază documente justificative concrete (dividende, restituire împrumut) însă în majoritatea cazurilor se utilizează termeni generici, vagi, pentru a justifica operațiunile bancare – transfer, avans, avans asociat, etc.
Ce-a de-a doua modalitate este reprezentată de transferuri către persoane juridice, controlate de grupare sau cu strânse legături cu membrii grupării, toate având ca justificare plată achiziție de bunuri și servicii, pe cale de consecință ”plată factură” ”plată factura proformă”.
Consecutiv, aceste sume de bani odată ajunse în conturile societăților din grup, fie sunt retrase de către persoanele fizice care au calitate în societate (asociat, administrator, împuternicit pe cont) prin aceleași modalități ca cele expuse în secțiunea precedentă fie sunt transferate către alte societăți din grup, pentru ca în final să aibă aceeași destinație. Așadar invariabil, sumele de bani care au fost transferate prin conturile bancare au aceeași destinație finală: retragerea numerar de către persoanele fizice, membri ai grupării, care în fapt sunt aceleași cu cele care au calități în societatea mamă.
În data de 27.02.2024, la ora 15:20:34, Oprea Oana Claudia a luat legătura cu Răileanu Sanda și au purtat următoarea discuție:
OPREA OANA CLAUDIA: Bună ce faci?
RĂILEANU SANDA: Uite aicea cu niște declarații, tu ce faci?
OPREA OANA CLAUDIA: Ăăăă…Sanda uite am dat acum salariile și mai am la Expert, ideea e că mi-a zis Vlad să am grijă ce să….ce să scriu la Expert când fac plata din Mamaia și zicea că poate ar fi o idee să…trec împrumut, nu știu parcă nu l-aș deranja să-l întreb, ați discutat ceva?
RĂILEANU SANDA: N-am discutat nimica cu dânsul pentru că știi avem acolo adresă de terț proprit
OPREA OANA CLAUDIA: Știu, știu, știu și asta a zis și el ca să discutăm la următoarea….
RĂILEANU SANDA: Nu știu din ce…
OPREA OANA CLAUDIA: Că ziceam să nu-l sun azi, știi?
RĂILEANU SANDA: Și el vrea azi neapărat să faci transferul?
OPREA OANA CLAUDIA: Da, îți dai seama că dacă nu fac, rămân oamenii fără bani
RĂILEANU SANDA: Pfff….scrie atuncea împrumut și…
OPREA OANA CLAUDIA: și vedem sau scriu tranșe și-l faci tu cum…îl pui tu cum trebuie când îl înregistrezi?
RĂILEANU SANDA: Mda, nu știu cum o să îl înregistrez, scrie acolo așa și vedem după aia Oana
OPREA OANA CLAUDIA: Și scriu transfer?
RĂILEANU SANDA: Ăăăă…împrumut
OPREA OANA CLAUDIA: Scriu împrumut? Și dacă nu facem împrumut?
RĂILEANU SANDA: Văd eu cum…
OPREA OANA CLAUDIA: …(n.l. neinteligibil)…mai ambiguu, nu știu plată sau…transfer o chestie de asta, nu știu
RĂILEANU SANDA: Scrie atuncea transfer numai
OPREA OANA CLAUDIA: Contravaloare nu știu, o chestie din asta să scriu și domle n-am …nu a luat tot ce trebuia, na…
RĂILEANU SANDA: Da, da, da
OPREA OANA CLAUDIA: Scriu contravaloare?
RĂILEANU SANDA: Da contravaloare, mai bine
OPREA OANA CLAUDIA: Da? Ok, bun, asta e, nu a scris ce trebuia
RĂILEANU SANDA: Da
OPREA OANA CLAUDIA: Da? Și o înregistrăm noi după aia ca să avem …liber
RĂILEANU SANDA: După aia vedem noi…
Ce spun angajații Nordis despre Laura Vicol în interceptările DIICOT: „Lasă, că a luat GENTUȚE și s-a plimbat bine”
Marcel Ciolacu: Nu am știut că proprietarii de la NORDIS fac parte dintr-un grup infracțional / Audit privind actele promovate de Laura Vicol