Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat că medicii solicită mită. Datele sunt relevate de mecanismul de feedback al bolnavilor. Această tendință reflectă o problemă persistentă de corupție în sistemul medical din România.
Creșterea numărului de reclamații privind mită în sistemul medical este un semnal alarmant care necesită atenția autorităților.
Mecanismul de feedback al pacienților din spitalele românești este un sistem implementat pentru a evalua satisfacția pacienților cu privire la serviciile medicale. Acesta cuprinde 8 întrebări.
Din februarie 2024 până în decembrie, 4,49% dintre români au răspuns afirmativ prin mecanismul de feedback al pacientului, că li s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensatii de către personalul medical. În anul 2023, doar unul dintre 1, 75% dintre pacienți au răspuns afirmativ.
Mai multe spitale au fost implicate în scandaluri legate de cererea de mită de către cadre medicale și iată care sunt spitalele cu cele mai multe plângeri, raporatate la numărul de pacienți: Spitalul Universitar, Colentina, Matei Bals, Fundeni.
În 2024, s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului pacienților care au reclamat că au fost obligați să aducă de acasă medicamente sau alte materiale necesare tratamentului. Această tendință sugerează o îmbunătățire a accesului la medicamente și materiale medicale în spitale, dar problema persistă în continuare. O altă problema a pacienților este curățenia, de la 9,14s% -2023 până la 18, 12%- 2024.
Dragoș Vană, fondatorul platformei Graphs.ro, a discutat despre relevanța sondajului și despre numărul de pacienți din România.
„Chestionare completate, total pe luna sunt în jur de 40.000. În total se trimit cam 200.000 de chestionare și cam 40.000 de pacienți completează toate cele 8 întrebări. Datele acestea sunt destul de relevante”, subliniază fondatorul.