Premierul Marcel Ciolacu a coordonat sâmbătă consultările pe tema pregătirii măsurilor sociale și economice și a pachetului bugetar pentru anul 2025, care au avut loc în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, de la Palatul Victoria. Șeful Executivului a anunțat, printr-un comunicat, că măsurile fiscal-bugetare care urmează să fie aprobate prin OUG vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din PIB.
„La nivelul Guvernului ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică și să gestionăm cu responsabilitate resursele țării. Vom pune în continuare accent asupra îmbunătățirii calității vieții oamenilor, îndeosebi a celor cu venituri reduse, și a susținerii investițiilor, în condițiile menținerii unui control riguros asupra cheltuielilor publice”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Pentru fundamentarea bugetului general consolidat pentru anul 2025, Guvernul va aproba, printr-o Ordonanță de Urgență, măsuri fiscal-bugetare pentru eficientizarea cheltuielilor statului și scăderea deficitului bugetar. Măsurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut.
Marcel Ciolacu a afirmat, în acest context, că în cursul anului 2024, aproximativ 69 de miliarde de lei – respectiv 3,92% din PIB – reprezintă investiții și cheltuieli esențiale, precum cele cu majorările salariale din sectorul bugetar (din sistemul sanitar, educație, apărare, creșterea pensiilor, plățile pentru plafonarea prețului la energie, cheltuieli din domeniul sănătății, subvenții pentru transportul public etc.
În cadrul consultărilor, reprezentanții patronatelor au considerat necesare măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului și au apreciat că este nevoie de un efort major și urgent de combatere a evaziunii fiscale.
La reuniunea cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor, din partea Guvernului au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Ministerului Finanțelor, Tánczos Barna, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bolos, ministrul Educației și Cercetării, Daniel-Ovidiu David, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Sursa foto: Alexandra Pandrea – Gândul
Noua formă a „Ordonanței Trenuleț”: Înghețarea cheltuielilor publice în 2025, alternativă la creșterea TAXELOR / Salariile de bază rămân neafectate
Ultima variantă de OUG trenuleț. Salarii şi sporuri plafonate, concediu medical plătit doar cu 65%, tăieri la banii pentru partide