„Make Romania Great again” în epoca Trump. Învestirea președintelui SUA, moment T ZERO pentru țara noastră / Țintele noului locatar de la Casa Albă

„Make Romania Great again” în epoca Trump. Învestirea președintelui SUA, moment T ZERO pentru țara noastră / Țintele nou
📅 2025-01-22

Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, într-un interviu acordat Gândul, ce perspective economice sunt pentru România, după învestirea lui Donald Trump la Casa Albă. Specialistul recunoaște că, pentru țara noastră, acest moment reprezintă unul crucial, de la care ar trebui să repornim relațiile româno-americane, mai ales în domeniul economic, unul pe care România are nevoie să-l dezvolte și să creeze noi oportunități de business.

Există însă și un revers al medaliei, deoarece susține analistul financiar – unele promisiuni făcute de noul președinte al SUA – printre care și amenințarea că nu va garanta protecția SUA în cadrul NATO, dacă țările membre nu alocă 5% din PIB la bugetul comun de apărare – ar putea duce economiile europene în principal spre recesiune.

Donald Trump, promisiuni de „gradul zero” de la Casa Albă

Reamintim că Donald Trump revine la Casa Albă, ca președinte al Statelor Unite, a doua oară, odată cu ceremonia de învestire din data de 20 ianuarie. Noul președinte al SUA a făcut o serie de promisiuni despre măsurile pe care a precizat că le va aplica, încă din prima zi a noului său mandat.

Anularea „mandatului” privind vehiculele electrice, implementarea tarifelor comericale, industria auto „Made in America”, eliminarea politicilor de frontieră din timpul administrației Biden, eliminarea practicilor de îngrijire care afirmă identitatea de gen, membrii NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare, deportarea în masă a imigranților fără documente, tarife comerciale drastice și grațierea inculpaților acuzați în atacul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021 – sunt doar câteva dintre promisiunile făcute de Donald Trump pentru noul mandat.

„România poate să devină o placă turnantă a business-ului de reconstrucție a Ucrainei”

Analistul financiar Adrian Negrescu recunoaște că, mai ales în acest context, România are nevoie de un lobby puternic care să convingă mediul de afaceri american că țara noastră este un târâm propice pentru investiții.

„Pentru România, învestirea lui Trump la Casa Albă ar trebui să reprezinte un T zero de la care să repornim relațiile româno-americane, mai ales în domeniul economic. Avem nevoie de un lobby activ, un lobby puternic, de oameni capabili să convingă mediul de afaceri american, de care pare strâns legat de un al Trump, că România reprezintă o oportunitate în contextul geostrategic european.

Avem două argumente esențiale, pentru că în România se va construi cea mai mare bază NATO din Europa și faptul că, până la urmă, războiul din Ucraina se va termina, iar procesul de reconstrucție al acestei țări va necesita un efort financiar de vreo 400 de miliarde de dolari. România poate să devină o placă turnantă a business-ului de reconstrucție a Ucrainei. Pentru asta, trebuie să construim un adevărat cadru economic, legislativ, fiscal care să permită investitorilor americani să aleagă România și nu Polonia sau Ungaria.

Dincolo de acest lucru, România este un punct strategic la Marea Neagră și sper ca Guvernul României, Ministerul de Externe să fie capabil să dezvolte o strategie economică la Marea Neagră în care să atragă atât elementele de securitate, cât mai ales investitorii americani în domeniul logisticii. Sunt lucruri pe care sper ca politicienii să le spună în perioada următoare, iar faptul că unii dintre ei au participat la inaugurarea lui Trump să nu fie doar o vizită de curtoazie și nimic altceva”, a punctat Adrian Negrescu.

„«Make Romania Great Again» este doar o poveste bună de povestit electorilor”

Analistul financiar a explicat că, îm acest moment, americanii sunt abia pe locul cinci în materie de investiții străine în România, cu mai puțin de 8 miliarde de euro investiți în ultimii ani, în condițiile în care Polonia are investiții de trei ori mai mari din partea companiilor din Statele Unite.

„Dacă nici acum, când avem acest calendar profitabil, această fereastră de oportunitate, nu vom reuși să facem investitorii americani, mi-e teamă că soarta relațiilor româno-americane va rămâne, din păcate, aceeași care este în prezent. «Make America Great Again» are la bază o o adevărată strategie economică, financiară, fiscală și mai ales legislativă menită să susțină interesul economic, mai ales al Statelor Unite, atât intern, cât și  în relațiile internaționale.

«Make Romania Great Again» este doar o poveste bună de povestit electorilor și nimic altceva. Nu avem, din păcate, strategii de dezvoltare a business-ului, de a atrage investitori străini. Suntem incapabili să susținem, din punct de vedere al argumentelor fiscale, o campanie de atragere a investitorilor, mai ales americani, în țara noastră.

Să nu uităm că suntem singura țară din această regiune care a crescut taxele de trei ori în ultimii doi ani de zile și venim în continuare cu un calendar fiscal care este impredictibil și care a atras atenția inclusiv marilor companii americane, marilor investitori. Vezi raportul extrem de îngrijorător pe care Bank of America l-a lansat în în fața investitorilor în ceea ce privește țara noastră.”

„Americanii vor face acest lucru cu orice preț, chiar și cu efortul de a de a crește poluarea la nivel internațional”

Președintele Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, paradoxal, după o creștere a numărului dezastrelor legate de climă – precum incendiile devastatoare din Los Angeles – dar șu după un an catalogat ca fiind cel mai călduros înregistrat vreodată.

Adrian Negrescu a explicat cum va fi România influențată de această decizie, despre care susține că ar trebui să ridice un puternic semnal de alarmă la București.

„Retragerea Americii din contractul – cadru privind reducerea poluării, semnat la Paris, reprezintă încă o dovadă că americanii vor insista, de acum încolo, pe exploatarea tuturor resurselor energetice la care au acces, de la petrol, la gaze, la metale rare. Vor face acest lucru cu orice preț, chiar și cu efortul de a de a crește poluarea la nivel internațional. Faptul că America va impune acest trend ar trebui să ridice un semnal de alarmă la București, acolo unde, din păcate, pe fondul măsurilor de închidere a capacităților de producție de energie pe bază de cărbune, am devenit dependenți de importuri.

Acest focus, pus pe zona de energie, ar trebui să ne facă să ne schimbăm puțin politicile și să fim mai atenți la producția internă de energie, de gaze, de cărbune, pentru a face față provocărilor, pentru că interesul americanilor va fi să crească prețurile petrolului, ale gazelor, ale cărbunilor, pentru a-și exploata, din punct de vedere financiar, toate aceste avantaje pe care le au”, a explicat Adrian Negrescu.

„Efectele s-ar putea să fie dure la nivel internațional, o recesiune mondială putând să plece chiar din acest punct”

Donald Trump a mai amenințat și cu faptul că nu va garanta protecția SUA în cadrul NATO, dacă țările membre nu alocă 5% din PIB la bugetul comun de apărare.

Analistul financiar recunoaște că stabilirea unui nivel paușal de 5% din PIB pentru cheltuielile militare este absolut imposibil de pus în practică, motivând că țările membre NATO sunt la diverse stadii de dezvoltare economică.

Adrian Negrescu susține că, pentru toate aceste declarații și promisiuni făcute de Trump, vor trebui găsite soluții de compromis, deoarece în caz contrar analistul mărturisește că vor duce economiile europene în principal spre recesiune.

„Una este să fii Germania, să ai un produs intern brut bazat pe producție, pe consum intern foarte puternic și asta e să fii România, care depinzi foarte, foarte mult de cum bate vântul, ca să zic așa, schimbărilor din economie. De exemplu, țara noastră nu poate aloca 5% din PIB pentru apărare, pentru că pur și simplu nu avem acești bani, așa cum și multe alte țări nu sunt capabile să asigure acest nivel.

Cred că toate aceste declarații făcute de Trump vor face obiectul negocierilor în cadrul NATO și vor trebui găsite soluții de compromis, pentru că o stabilire paușală a încasărilor din aceste contracte militare, din punctul meu de vedere, vor duce economiile europene în principal spre recesiune.

America insistă pe industria de armament, este cel mai mare producător de armament din lume și bineînțeles că încearcă să-și exploateze toate aceste avantaje, dar efectele s-ar putea să fie extrem de dure la nivel internațional, o recesiune mondială putând să plece chiar din acest punct”, a conchis Adrian Negrescu, în interviul acordat Gândul.

DISCURSUL lui TRUMP, record în era televizată: 2.885 de cuvinte în 30 de minute / Ce președinte american a vorbit cel mai puțin

Criptomoneda $TRUMP s-a prăbușit. Scădere cu peste 27% în doar 24 de ore!

Cum ar afecta România o CRIZĂ pe Wall Street, după ALEGERILE din SUA. Analist: „Dacă America «tușește», și noi ajungem la «terapie intensivă»”

Donald TRUMP: NATO trebuie să dea mai mulți bani / „Este ridicol. Trebuie să se egaleze”

AMERICA ALEGE. Analist: „Nu toți trăiesc «visul american»”. Reducerea inflației și creșterea economiei, atu pentru Harris sau avantaj pentru Trump?

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă

Locuitorii unui mare oraș din România riscă amenzi usturătoare dacă nu au numărul apartamentului pe ușa de la intrare. Sancțiunile, care pot ajunge chiar și la valoarea unui salariu minim pe economie NET sunt aplicate în baza unei hotărâri locale. Pare de necrezut, dar în România există orașe în ...

Cum va arăta PIAȚA muncii în 2040 / Aproape jumătate din locurile de muncă vor fi înlocuite de INTELIGENȚA artificială

Piața muncii se află într-o transformare majoră, iar progresul tehnologic promite să schimbe radical modul în care lucrăm. Unul dintre cei mai mari factori care vor influența viitorul locurilor de muncă este avansul inteligenței artificiale și al automatizării. Potrivit studiilor recente, aproxim...

Zmeura de Aur 2025. Cine a primit 7 nominalizări pentru „Cel mai prost film”/Trofeul de care fug toți, anunțat cu o zi înainte de „OSCAR”

Zmeura de Aur are și în acest an, 2025, câteva nominalizări neașteptate. De exemplu, unul dintre cele mai așteptate filme și care s-a bucurat de un buget pe măsură a fost nominalizat de 7 ori, semn că n-a trecut „examenul” criticilor de la Hollywood. Vorbim despre „Joker: Folie a Deux”, care a pr...

O nouă zi de protest pentru angajații Metrorex. Ce solicită sindicaliștii din subteran

Angajații Metrorex organizează miercuri a doua zi de protest în București. Sindicaliştii vor picheta în fața Guvernului de la ora 14.30, după ce marți, 21 ianuarie, au manifestat în faţa Ministerului de Finanţe. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de prevederile Ordonanţei „Trenuleţ”, potrivit lui Mar...

Cum se circulă în sensul GIRATORIU în 2025. Puțini șoferi români cunosc această modificare din Codul Rutier

O nouă modificare adusă în 2025 în Codul Rutier reglementează circulația autovehiculelor în sensul giratoriu, însă puțini șoferi s-au pus la curent cu aceste schimbări. Cei care nu respectă noile prevederi riscă amenzi colosale. Șoferii care circulă pe drumurile publice din România trebuie să se ...

Kelemen Hunor: Reorganizarea ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ a României trebuie să fie eficientă, dar să protejeze comunitățile mici

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat marți, într-o intervenție la TVR Info, necesitatea unei reorganizări administrativ-teritoriale mai eficiente în România, care să nu pună în pericol existența comunităților mici sau să conducă la comasări care nu răspund nevoilor oamenilor. El a mențio...

EVZ: Rusia și cronica unei morți „neanunțate”. Modelul de manipulare și dezinformare

Potrivit EVZ, Rusia nega cu vehemență intenția declanșării unei ofensive pe teritoriul Ucrainei, înainte de februarie 2022 și acuza Occidentul de isterie. Totodată, potrivit sursei citate, după primul tur al alegerilor, in România Rusia nega cu vehemență în procesul electoral din țara noastră și ...

BANCUL ZILEI | „Ai grijă în Thailanda!”

Începeți ziua cu voie bună și un banc care să vă aducă zâmbetul pe față. Hai să ne bucurăm împreună de această zi de miercuri! Bancul zilei: „Ai grijă în Thailanda!”. Înainte să plec în Thailanda, prietenii m-au avertizat: – Ai grijă acolo, în Thailanda, când agăți vreo femeie… nu toa...

Ilie Bolojan anunță aproape 200 de CONCEDIERI la Senat și reducerea numărului de mașini/ Proteste pe holurile Parlamentului

Ilie Bolojan, președintele Senatului, a anunțat miercuri concedieri la Senat și reducerea cu 20% a numărului de mașini și a cotei de combustil. De altfel, angajații au ieșit să protesteze pe holurile Senatului.  „Vă garantez că nu va fi nicio influență politică. Posturile vor fi ocupate pri...

Marcel Ciolacu, MESAJ pentru Recep Erdogan: România este solidară cu Turcia și poporul său în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal

Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri un mesaj de solidaritate președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal din Bolu.   „România este solidară cu Turcia și poporul său în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal din Bo...

Good News

Only good and positive news.