Oamenii de știință au descoperit o legătură îngrijorătoare între somnul întrerupt și „ficatul gras”, cea mai frecventă afecțiune a ficatului. Persoanele care suferă de această boală se trezesc cu 55% mai des în timpul nopții.
În plus, ei tind să doarmă mai des și mai mult în timpul zilei.
Cercetătorii de la Universitatea din Basel au monitorizat timp de patru săptămâni 70 de persoane, folosind brățări speciale care măsoară activitatea fizică, lumina și temperatura corpului. Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri: unii diagnosticați cu boala hepatică steatozică, iar alții perfect sănătoși.
Pacienții cu boala hepatică steatozică se trezeau cu 55% mai des noaptea decât persoanele sănătoase. După prima adormire, petreceau de două ori mai mult timp treji față de cei sănătoși. De asemenea, dormeau mai des și mai mult în timpul zilei.
Fragmentarea somnului joacă un rol în dezvoltarea bolii, dar cercetătorii nu știu încă dacă boala cauzează problemele de somn sau invers.
„Este pentru prima dată când demonstrăm cu o metodă obiectivă că ritmul somn-veghe la pacienții cu această boală de ficat este diferit față de cel al persoanelor sănătoase”, explică Dr. Sofia Schaeffer, autoarea principală a studiului.
Boala hepatică steatozică, cunoscută anterior ca „ficat gras”, afectează deja 30% dintre adulți și până la 14% dintre copii și adolescenți. Experții estimează că până în 2040, peste jumătate din populația adultă ar putea suferi de această afecțiune, în principal din cauza obezității și a sedentarismului.
Cercetătorii au încercat să îmbunătățească somnul pacienților și calitatea sa prin sfaturi despre igiena somnului, dar o singură ședință de consiliere nu a fost suficientă pentru a vedea rezultate.
Ei recomandă consultări regulate și terapie cu lumină, combinate cu modificări ale stilului de viață, conform studiului publicat în Frontiers in Network Physiology.