Generația Z, reprezentată de cei născuți începând cu anul 1996, manifestă o deschidere către ceea ce înseamnă ideea de „diversitate”, referitor la minorități etnice sau sexuale, dar și către stiluri de viață alternative, care se opun, într-o anumită măsură, standardelor capitaliste de la momentul actual.
Rolul femeii în societate a evoluat de-a lungul vremii, de la tipologia soției casnice, de la începutul secolului XX, la femeia de carieră din ziua de azi, ce poate ocupa și funcții de conducere.
Problema intervine în momentul în care, femeia de carieră devine soție și mamă, și, pe lângă responsabilitățile de la locul de muncă, este așteptat din partea ei să-și asume în proporție de 100% îngrijirea copiilor și treburile din gospodărie, toate acestea în timp ce implicarea partenerului este într-o proporție mult mai mică sau inexistentă.
Mai pe scurt, deși se presupune că societatea a progresat, rolurile pe care o femeie trebuie să le îndeplinească în societatea actuală sunt copleșitoare și inechitabile în raport cu așteptările ce sunt reflectate asupra bărbaților. În timp femeile și-au asumat responsabilități ce depășesc sfera casnică, intrând în câmpul muncii, bărbații au rămas la același nivel.
În contextul acestor presiuni exterioare, multe femei din Generația Z s-au orientat către tipologia femeii tradiționale, ce are grijă de casă și de copii, în timp ce partenerul aduce principala sursă de venit pentru familie.
În concepția Generației Z, femeia tradițională se ocupă cu prepararea mâncării pentru toată familia, încercând să prepare fiecare aliment din ingrediente cât mai naturale. Femeia tradițională a Generației Z încearcă să păstreze un echilibru sănătos între copii, familie și propria-i persoană. Își acordă timp liber, în care face yoga, meditează, își face rutina de îngrijire a tenului, fiind conștientă că aceste obiceiuri îi conferă energia necesară pentru a face față responsabilităților de mamă și soție.
Din păcate, femeile ce aleg să fie „casnice tradiționale”, se confruntă cu mari probleme atunci când partenerii devin abuzivi și se văd nevoite să plece de lângă acesta și să-și crească copiii, fără ajutorul financiar de care au depins ani de zile. Probabil cel mai marea neajuns al rolului de „femeie tradițională” este dependența financiară față de partener.
„Sora mea aproape că a urmat calea tradițională a soției, în care ea ar fi o mamă casnică și să-și învețe copiii acasă în timp ce soțul ei lucra. Ghici ce? A ajuns să fie super abuziv și cu mania controlului. Acum ea trebuie să muncească în două locuri și încă se luptă.” a declarat o participantă la un sondaj de opini din străinătate, potrvit Libertatea.ro.
„Urăsc tendința „femeii tradiționale”. Cred că este cel mai prost lucru, sincer. Văd meritele de a rămâne acasă cu copiii tăi și de a avea pe cineva să aibă grijă de tine, dar mi se pare și o modalitate prin care mi se anulează autonomia și mă infantilizează.”, a declarat o altă respondentă, potrivit sursei citate.
FOTO: Envato