Corpul de control al premierului a ajuns azi-dimineață la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la tezaurul dacic, împrumutat muzeului Drents și ulterior furat, în urmă cu două zile.
Potrivit contractului de închiriere încheiat între Muzeul Național de Istorie a României și Drents Museum din Assen, Olanda, coiful furat valorează 4,3 milioane de euro, iar brăţările au o valoare de o jumătate de milion de euro fiecare. Valoarea totală al tezaurului dacic este estimată la aproape şase milioane de euro.
În contract este specificat că: „Valoarea totală de asigurare a bunurilor culturale este de 30.278.960 euro.”
Întreaga colecţie de obiecte dacice din aur şi argint (circa 650 de obiecte) împrumutate muzeului din Assen erau asigurate cu peste 30 de milioane de euro, potrivit directorul Muzeului Naţional de Istorie din România.
Directorul muzeului Drents, Harry Tupan, a vorbit despre „o zi neagră incredibilă”, într-o conferinţă de presă, sâmbătă după-amiază. „Suntem absolut şocaţi. Suntem extrem de întristaţi că bunurile colegilor noştri din România au fost furate. Nu vorbim doar de aur, ci şi de patrimoniu cultural”, a declarat el.
„Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru recuperarea obiectelor şi pentru depistarea şi pedepsirea autorilor”, a promis ministrul olandez al culturii, Eppo Bruins, ca reacţie la jaf. El a spus că aflat „cu consternare” despre jaf.
Detectivul de artă Arthur Brand urmăreşte îndeaproape toate evoluţiile din jurul jafului de la Drents.
„Nu dorim să transformăm un muzeu într-o fortăreaţă, dar am putea lua în considerare posibilitatea de a pune acest tip de comori valoroase într-un seif peste noapte. Mai ales muzeele mici ar putea lua în considerare acest lucru”, spune Brand.
David Maxim, expert în securitate, a declarat la postul B1 TV că ancheta evoluează rapid și că există șanse mari ca făptașii să fie identificați curând.
„Faptul că avem imagini și că hoții s-au lăsat filmați atât de ușor sugerează că nu sunt extrem de profesioniști. În Olanda, densitatea camerelor de supraveghere este foarte mare, ceea ce face dificilă evitarea controalelor,” a explicat expertul.
„Obiectele au o valoare istorică incomensurabilă, mult mai mare decât cea a aurului în sine. Sperăm ca hoții să nu apuce să le distrugă sau să le topească.”
FOTO: Profimedia