Primăria Constanța a anunțat că săptămâna viitoare va fi redeschis Cazinoul, iar acesta va putea fi vizitat în intervalul 21-25 mai, atunci când sunt programate Zilele municipiului. Aici au fost pregătite concerte, spectacole, parade și surprize artistice, care vor avea loc în intreiorul Cazinoului, dar și pe faleză.
„Între 21 şi 25 mai, în cadrul Zilelor Constanţei, Cazinoul va putea fi vizitat de toţi cei care îi cunosc povestea sau care sunt gata să o descopere. Va fi o sărbătoare a oraşului şi a memoriei lui – o reîntâlnire între Constanţa de ieri şi cea de azi. Pentru a marca acest moment unic, Primăria Municipiului Constanţa a pregătit un program special: concerte, spectacole, parade şi surprize artistice, care vor avea loc atât în interiorul Cazinoului
Situat în Centrul Istoric al Constanței, Cazinoul este o clădire emblematică a orașului, un proiect al arhitectului elveţian Daniel Renard, realizat în stilul opulent al Art Nouveau şi inaugurat în 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. După trecerea repetată a clădirii în administrația statului, iar apoi în cea privată, Cazinoul a fost abandonat, iar în anii 2000, acesta se afla în paragină.
Autoritățile locale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile și soluțiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea sa. La nivel CNI, în perioada 2012-2018 s-au derulat trei proceduri de achiziție publică în ce privește reabilitarea acestui obiectiv de investiții. Principalele motive ale anulării procedurilor demarcate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentat de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condiţiile impuse de caietele de sarcini.
Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică).
Potrivit contractului, au fost făcute lucrări de consolidare și restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), precum şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă).
CITEȘTE ȘI: