Călătoria cu trenul va fi mai lungă și va costa mai mult chiar din această lună. Prețurile se ajustează în funcție de rata inflației, explică reprezentanții CFR. Garniturile vor continua însă să circule mai încet decât o mașină prin oraș.
Așa se face că un drum de la București la Timișoara, de exemplu, va dura aproape 12 ore, practic, o zi și va costa peste 150 de lei. Cu 4, 6% se va scumpi orice bilet de tren începând cu 15 decembrie, un motiv în plus de nemulțumire pentru călători.
„Eu zic că ar trebui să se îmbunătățească puțin și infrastructura și condițiile exact, și după aceea să se scumpească.”, a spus o călătoare.
„Norocul meu momentan este că sunt student.”, a spus un călător.
Astfel, un prețul unui bilet București-Cluj Napoca crește de la 136 la 142 de lei, iar unul pe ruta București-Timișoara va fi mai scump cu aproape șapte lei.
„Creșterile de cheltuieli au un impact constant asupra calității lucrărilor de reparații și întreținere a materialului rulant.”, a declarat Stefan Roșeanu, președintele Autorității pentru reforma feroviară.
Plătim mai mult pentru a sta și mai mult în tren. Tot de la jumătatea acestei luni intră în vigoare noul mers al trenurilor. Călătoria este programată să dureze mai mult pe toate rutele. De la București la Timișoara, dacă acum facem 10 ore și 23 de minute, spre finalul anului vom călători timp de 11 ore și 36 de minute. Ruta București-Arad o vom parcurge în mai bine de 13 ore, cu o oră și 10 minute în plus față de cât dureză acum. Și din Capitală până la Craiova vom face mai mult, cu aproape o oră.
CFR dă vina pe șantierele deschise pe căile ferate, care impun limitări de viteză, dar și circulația pe un singur fir. CFR a ajuns la întârzieri de 9 ani într-un singur an. Zilnic, pe căile ferate circulă 1100 de trenuri.
CITEȘTE ȘI: