Capitoliul începe să își șteargă urmele atacului violent din 6 ianuarie 2021, iar Congresul american se pregătește să certifice din nou victoria lui Donald Trump.
În interiorul Capitoliu, amintirile dezastrului din 6 ianuarie 2021 sunt tot mai greu de găsit după patru ani. Pereții au fost reparati, feroneria spartă în urma atacului a fost înlocuită, iar nu există niciun semn comemorativ.
Această schimbare poate fi observată pe măsură ce Congresul se pregătește să certifice din nou rezultatele alegerilor și să înfrunte, din nou, influența lui Trump.
Congresmenii au început să vorbească tot mai rar despre atacul din 6 ianuarie, iar mulți republicani încearcă să minimizeze acest incident, susținând pozițiile lui Trump că ceea ce s-a întâmplat a fost exagerat și că protestatarii violenți ar fi fost, de fapt, victime.
Senatorul democrat Peter Welch a criticat această abordare, menționând că „istoric vorbind, câștigătorii scriu istoria”, iar Trump a transformat insurgența într-o „adunare pașnică”.
Dacă Trump își va îndeplini promisiunea de a-i grația pe cei condamnați pentru implicarea în atac, acest lucru va întări și mai mult narațiunea falsă, se arată într-o analiză Associated Press, citată de News.ro.
Atacul asupra Capitoliului a fost marcat de scene de violență extremă, cu manifestanți care au invadat clădirea în încercarea de a împiedica certificarea victoriei lui Joe Biden.
Protestatarii, care purtau arme și steaguri confederate, au atacat forțele de ordine și au creat haos. Aceștia aveau intenția de a stopa procesul electoral, reluând acuzațiile false ale lui Trump că alegerile au fost furate.
În martie 2022, Congresul a adoptat o lege prin care se solicita amplasarea unei plăci comemorative pentru a onora agenții de poliție care au răspuns atacului din 6 ianuarie.
Totuși, aproape trei ani mai târziu, placa nu a fost nici acum instalată. Refuzul de a o plasa este considerat de mulți drept un semn al dorinței de a „șterge” memoria evenimentelor din 6 ianuarie și de a minimiza sacrificiile celor care au protejat Capitoliu.
După atacul din 6 ianuarie, mulți republicani, inclusiv liderii lor, au condamnat comportamentul lui Trump și au spus că acesta poartă responsabilitatea. De asemenea, atitudinea față de acest eveniment s-a schimbat pe măsură ce Trump a revenit în centrul politicii. Mulți republicani au adoptat acum versiunea sa asupra evenimentelor, susținând că protestatarii au fost tratati injust de autoritățile americane.
Pentru mulți, evenimentele din 6 ianuarie nu vor fi uitate niciodată, chiar dacă Capitoliu încearcă să șteargă urmele.
Democrații susțin că refuzul de a recunoaște adevărul și de a comemora victimele violenței ar putea face ca istoria să se repete. Reprezentantul Jim McGovern a vorbit despre importanța unui moment de reculegere sau a unei plăci comemorative, spunând că ignorarea evenimentelor poate duce la o repetare a acestora.
În schimb, senatorul Markwayne Mullin a declarat că, în opinia sa, cei care au atacat polițiștii nu merită să fie grațiați, subliniind astfel divizarea în continuare a percepțiilor politice asupra evenimentului.
Certificarea rezultatelor este ultima etapă formală înainte de inaugurarea președintelui. Donald Trump va fi învestit în funcție pe 20 ianuarie, pe esplanada de vest a Capitoliului, marcând oficial începutul celui de-al doilea mandat.