În luna martie, revista oficială tipărită a Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, Razvedchik, și-a schimbat brusc tonul editorial. Sub conducerea noului șef al biroului de presă al agenției, Serghei Guskov, revista a înlocuit profilurile elogioase ale lui Vladimir Putin și ale directorului SVR, Serghei Narîșkin, cu articole despre istoria serviciilor secrete sovietice – inclusiv articole despre comandantul spion Pavel Fitin, femeile „acoperite” ale NKVD și interviuri cu nepotul omului de stat sovietic, Viaceslav Molotov.
O secțiune, însă, rămâne neschimbată, notează The Insider, respectiv o rubrică regulată intitulată „SVR este autorizat să declare”, care continuă să publice ceea ce susține că sunt telegrame secrete cu informații de la agenți ruși staționați în străinătate, completate cu nume de cod precum „Frank” și „Marat”.
În același timp, de la Bruxelles, „John” alertează Moscova cu privire la o campanie NATO care vizează subminarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Ei intenționează să publice informații conform cărora Zelenski și echipa sa au delapidat personal 1,5 miliarde de dolari destinați achiziționării de muniție”, transmite „spionul”.
Aflat la Kiev, un alt „agent” rus – „Marat” – avertizează asupra unor posibile atacuri teroriste… ucrainene în Europa, în timp ce „Frank”, de la Tbilisi, relatează despre intensificarea eforturilor subversive europene în Georgia.
Niciunul dintre așa-zișii agenți nu oferă dovezi verificabile pentru afirmațiile lor, notează The Insider, iar expresii precum „conform datelor primite” și „pe baza informațiilor disponibile” sunt cât se poate de sugestive.
O „telegramă cifrată” intitulată „Perspectivele desfășurării forțelor armate franceze în Ucraina” în revista Razvedchik | Sursa – The Insider
Rubrica „SVR este autorizat să declare” a apărut pentru prima dată în Razvedchik acum un an și jumătate.
Concepute după telegramele MGB – Ministerul Securității Statului, fost principala agenție de securitate și informații a Uniunii Sovietice, din 1946 până în 1953, predecesor al KGB-ului – din epoca sovietică din 1940, așa-numitele depeșe „secrete” sunt împodobite cu toate marcajele tipice: „SVR al Rusiei”, „Secret”, „Copia nr. 1”, „Copierea interzisă”, împreună cu date, nume de cod operative, o ștampilă „Declasificat” și referințe la un anume „tovarășul Sergheev” – presupusul destinatar.
Telegramă clasificată de la un rezident MGB în SUA (1945) | Sursa -The Insider
Toate acestea sunt în mod clar menite să convingă cititorii de autenticitatea informațiilor prezentate.
Pe lângă agenții menționați mai sus, printre alți „contribuitori” obișnuiți se numără „Alex”, „Nora”, „Jacques”, „Felix”, „Alain” și „Ben”. Corespondența lor reflectă, adesea, propaganda de stat rusă.
În februarie 2024, la scurt timp după ce Vladimir Putin i-a spus fostului prezentator al Fox News, Tucker Carlson, că NATO exagerează „amenințarea rusească”, „John” a trimis imediat următoarea telegramă către sediul SVR:
„Informațiile primite indică faptul că Departamentul de Stat al SUA pregătește activ o campanie de propagandă la scară largă, menită să amplifice frica în Europa cu privire la «amenințarea militară rusească». În acest scop, se pare că o serie de postări text și videoclipuri adaptate diferitelor categorii de public sunt planificate pentru a fi distribuite pe platformele de socializare și aplicațiile de mesagerie europene populare, concepute pentru a evidenția «seriozitatea ambițiilor teritoriale ale Moscovei»”, s-a precizat în mesaj.
În urma tentativei de asasinat din mai 2024 asupra prim-ministrului slovac Robert Fico, în orașul Handlová, poliția slovacă l-a arestat pe scriitorul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, care a invocat dezacorduri politice cu guvernul ca motiv pentru a trage cinci focuri asupra lui Fico, dintre care două au nimerit ținta.
Cu toate acestea, potrivit „Norei”, presupusă rezidentă a SVR în Slovacia, în spatele atacului s-ar fi aflat puteri occidentale malefice.
„Atentatul asupra prim-ministrului slovac R. Fico, menit să intimideze «disidenții» din Europa și dincolo de aceasta, arată că Washingtonul și Bruxelles-ul sunt pregătite să recurgă la teroare politică deschisă împotriva oponenților lor”, a transmis „Nora”.
Și „Felix” din Paris pare să fie la fel de la curent cu „știrile” zilei.
„Există o îngrijorare crescândă în cadrul armatei franceze cu privire la numărul tot mai mare de cetățeni francezi uciși în teatrul de operațiuni din Ucraina. Se observă că zeci de cetățeni francezi au fost uciși în timpul unui atac rusesc asupra unui loc de desfășurare temporară în străinătate lângă Harkov, pe 17 ianuarie anul acesta”, a transmis „Felix”.
În realitate, atacul a lovit o clinică privată, ucigând o persoană și rănind alte 17.
Nu mai puțin de cinci dintre agenții fictivi ai SVR – „Stone”, „John”, „Marat”, „Felix” și „Nora” – sunt desemnați să-l monitorizeze pe Zelenski.
Razvedchik publică în mod regulat titluri precum „Despre schimbările de conducere susținute de SUA în Ucraina”, „Despre planurile occidentale de a-l înlocui pe Zelenski” și „Despre sprijinul în scădere al lui Zelenski în rândul elitelor americane”.
Bineînțeles, „buletinele informative” susțin că Zelenski nu a reușit să îndeplinească așteptările coordonatorilor săi de la Washington și Londra – și că, lună de lună, se confruntă cu o demitere iminentă din funcție.
Multe instituții media pro-Kremlin și bloggeri pro-război citează aceste articole ca și cum ar fi informații autentice obținute de serviciul de spionaj extern al Rusiei.
Într-un interviu acordat publicației The Insider , un fost ofițer SVR a explicat de ce aceste telegrame nu ar putea fi reale.
„Aici vedem un număr de telegramă, ora primirii la sediu și o referință la un anume tovarăș Serghev – toate acestea fiind strict interzise. De altfel, unde este ștampila temporală care arată când funcționarul cifrator din «Pădure» [sediul SVR din Iasenevo, Moscova] l-a primit și decriptat?
În al doilea rând, rapoartele noastre speciale sunt rareori semnate cu nume străine precum „John”, „Frank” sau „Stone”. Acest lucru nu face decât să creeze confuzie. În mod normal, se folosesc pseudonime operaționale precum „Ivanov”, „Petrov” sau „Sidorov”. Numai în cadrul raportului în sine ai putea spune ceva de genul „conform unei surse de încredere pe nume John”.
Nu se folosesc niciodată expresii precum „anglo-saxoni” sau „joc murdar”. Rapoartele adecvate conțin fapte concrete, cifre, un rezumat concis al evenimentelor, previziuni și evaluări. Ceea ce vedem aici seamănă mai mult cu un editorial din Pravda din epoca sovietică .
În cele din urmă, nu există o dată de returnare a documentului, nu există un spațiu desemnat pentru notițe sau aprobări din partea superiorilor – ambele fiind cruciale.
Am citit toate aceste creații în revistă și, sincer, am senzația că fiecare dintre aceste telegrame a fost scrisă de aceeași persoană”, a spus fostul ofițer SVR.
The Insider a obținut telegrame cifrate clasificate autentice, tipărite pe formulare oficiale cu marcaje corespunzătoare.
Documentele includ un raport special din partea GRU, agenției de informații militare a Rusiei, către Nikolai Patrushev, pe vremea când acesta conducea FSB, împreună cu o listă de persoane căutate emisă prin canalele FSB.
Telegramă cifrată clasificată către Patrușev de la GRU | Sursa – The Insider
Revista Razvedchik a fost lansată în anul 2022 la inițiativa directorului SVR, Serghei Narîșkin. În prefața sa, acesta a scris: „În condițiile excepționale de astăzi – când țara noastră se află practic sub un atac hibrid la scară largă, iar centrele occidentale de informare și război psihologic ne inundă zilnic pe fiecare dintre noi cu minciuni, adesea deghizate ingenios în adevăr – este de o importanță crucială să avem ghizi fiabili care să ne ajute să evităm să ne înecăm în acest ocean de dezinformare, să filtrăm zgomotul și să înțelegem rapid esența evenimentelor în desfășurare”.
Iată cum l-a descris pe Pogudin, pentru The Insider, un coleg veteran al serviciilor secrete:
„În timp ce se afla în Turcia, Mihail Vitalievici nu a făcut prea multă muncă pe teren – în principal a colectat cotizațiile de partid la ambasadă și a condus briefing-uri politice. Un ofițer politic tipic care știa cum să-și mulțumească superiorii”, a spus acesta.
Până în noiembrie anul trecut, revista Razvedchik a fost supravegheată de fostul șef al biroului de presă al SVR, Serghei Ivanov, care a spionat cândva în SUA sub acoperire ca „jurnalist” pentru Komsomolskaia Pravda și Tribuna .
El a fost înlocuit de generalul de informații politice, Serghei Guskov, care – anul trecut – a scris împreună cu adjunctul său, Evgheni Dolgușin, o carte intitulată Operațiunea „Enormoz”, despre eforturile sovietice de a fura secrete nucleare din SUA.
Deși cartea nu se vinde bine – acum este foarte ieftină la librăriile importante din Rusia și la comercianții online – Gushov și Dolgușin au primit un premiu SVR la începutul acestui an, mai notează The Insider.
Foto main – Profimedia images
Putin își consolidează forțele în apropierea graniței cu Finlanda. Frontiera de 1.340 km este cea mai lungă linie de contact dintre NATO și Rusia
Eduard Hellvig, despre „Țara care a evitat retrogradarea”: „România fair-play este România tuturor, a smuls o victorie în prelungiri”
Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre alegerile din România: „Cel puțin CIUDATE”
În spatele liniilor inamice. Putin vrea să îi facă pe ucrainenii din teritoriile ocupate STRĂINI în propria țară: „Încălcarea dreptului internațional”
Planuri pe termen lung la Kremlin. Războiul comercial prelungit dintre SUA și China, cadoul PERFECT pentru Putin