Voluntariatul reduce singurătatea în rândul vârstnicilor - Formare Medicala

Voluntariatul reduce singurătatea în rândul vârstnicilor - Formare Medicala
📅 2025-01-22

Voluntariatul reduce singurătatea în rândul vârstnicilor

Un studiu publicat luna aceasta în revista Lancet relevă beneficiile semnificative ale activităților de voluntariat pentru reducerea singurătății în rândul seniorilor. Cercetarea subliniază că participarea regulată la activități structurate de voluntariat poate contribui la ameliorarea bunăstării emoționale și psihologice într-o perioadă de izolare socială intensificată de pandemia de COVID-19.

Studiul a inclus 375 de participanți între 50 și 70 de ani din Hong Kong, toți fiind identificați ca persoane care se confruntă cu singurătate. Aceștia au fost împărțiți între un grup care a desfășurat activități de voluntariat structurate și un grup de control care a urmat un program de educație psihologică. După o pregătire de șase săptămâni, voluntarii au oferit sprijin prin intervenții psihosociale telefonice timp de șase luni, împărțiți între trei tipuri de intervenții: mindfulness, activare comportamentală și prietenie.

Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a nivelului de singurătate pentru voluntarii implicați activ față de grupul de control, după evaluări efectuate la șase luni. Măsurătorile efectuate cu Scala UCLA de Singurătate și Scala De Jong Gierveld au indicat o reducere însemnată a singurătății sociale și emoționale, cu efecte de dimensiuni medii spre mari. Efectele benefice au fost mai pregnante pentru cei care au continuat activitățile de voluntariat mai mult de două ore pe săptămână chiar și după perioada intervenției.

Acest studiu evidențiază potențialul voluntariatului structurat în reducerea izolării sociale la vârstnici și subliniază importanța susținută în timp a acestor activități. Autorii sugerează că viitoarele programe ar trebui să fie concepute pentru a stimula angajamentul continuu al vârstnicilor în astfel de inițiative, maximizând beneficiile asupra bunăstării lor generale.

Situația singurătății la vârstnici în țara noastră

În România, un studiu cu privire la indexul singurătății și efectele acesteia printre seniorii români relevă că 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate. 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare.

Studiul realizat de Kantar România și citat de Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor arată că factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.

Referințe

1. The effects of volunteering on loneliness among lonely older adults: the HEAL-HOA dual randomised controlled trial
Yeung, Dannii Yuen-Lan et al.
The Lancet Healthy Longevity, Volume 0, Issue 0, 100664, https://doi.org/10.1016/j.lanhl.2024.100664
2. Strengthening social connections to address loneliness in older adults
Yang, Fang et al.
The Lancet Healthy Longevity, Volume 0, Issue 0, 100682, https://doi.org/10.1016/j.lanhl.2025.100682
3. Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, https://niciodatasingur.ro/

Cele mai noi stiri medicale:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Formare Medicala

Presedintele ANMDM: Avem in mod real o confuzie intre suplimente si medicamentele OTC

Suplimentele alimentare, desi pot oferi beneficii in anumite conditii, nu trebuie confundate cu medicamentele. Razvan Prisada, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale subliniaza existenta unei confuzii „intentionat intretinute” intre suplimente si medicamentele...

Paun: Suplimentele alimentare nu pot inlocui o dieta sanatoasa

Peste 90% dintre romani consuma constant suplimente alimentare, insa acestea nu reprezinta un substitut pentru o dieta echilibrata, a subliniat consilierul prezidential Diana Paun. “Studiile recente indica o utilizare extinsa a acestor produse, peste 90% dintre romani declarand ca le consuma in m...

Listele de asteptare pentru investigatii medicale, o realitate europeana

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca existenta listelor de asteptare pentru investigatiile medicale nu este o situatie specifica Romaniei, ci o realitate prezenta in toate tarile Uniunii Europene. Intrebat despre solutiile pe care Ministerul Sanatatii le-ar putea implementa pentru a re...

STS va dezvolta o aplicatie pentru raportarea bolilor transmisibile

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va dezvolta o aplicatie care va prelua datele inregistrate in ‘Corona-forms’ si in aplicatia informatica a RUBT (Registrul Unic de Boli Transmisibile), prevede un proiect de ordonanta pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. Potrivi...

Voluntariatul reduce singurătatea în rândul vârstnicilor

Un studiu publicat luna aceasta în revista Lancet relevă beneficiile semnificative ale activităților de voluntariat pentru reducerea singurătății în rândul seniorilor. The post Voluntariatul reduce singurătatea în rândul vârstnicilor appeared first on Formare Medicala.

Cabinetele medicale individuale sunt exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T

Cabinetele medicale individuale și alte organizații fără scop patrimonial sau cu raportare contabilă simplificată sunt exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T The post Cabinetele medicale individuale sunt exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T appeared first on Formare Medica...

Riscurile obezității la copii, îngrijirea plăgilor cronice și influența microbiomului intestinal în sindromul metabolic

Sesiunea Grupului de Lucru Diabet, Nutritie și Boli metabolice al SNMF, dedicată medicilor de familie, are loc astăzi de la ora 13.30. The post Riscurile obezității la copii, îngrijirea plăgilor cronice și influența microbiomului intestinal în sindromul metabolic appeared first on Formare Medicala.

UMF „Carol Davila” din București, lider în cercetare și educație medicală

Datorită performanțelor academice înregistrate pe parcursul anului 2024, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București își consolidează poziția de lider în învățământul superior medical din România The post UMF „Carol Davila” din București, lider în cercetare și educație medi...

Continuă lucrările la construcția Institutului Inimii și a Centrului de Arși Gravi din Târgu Mureș

În luna februarie, este programată începerea lucrărilor la structura clădirii Institutului Inimii din Târgu Mureș. The post Continuă lucrările la construcția Institutului Inimii și a Centrului de Arși Gravi din Târgu Mureș appeared first on Formare Medicala.

Creștere a cazurilor de viroze respiratorii în sezonul rece

Tot mai mulți români ajung la medicii de familie și la camerele de gardă cu simptome de răceală sau gripă, fenomen accentuat în ultimele săptămâni. The post Creștere a cazurilor de viroze respiratorii în sezonul rece appeared first on Formare Medicala.

Good News

Only good and positive news.