Un studiu publicat luna aceasta în revista Lancet relevă beneficiile semnificative ale activităților de voluntariat pentru reducerea singurătății în rândul seniorilor. Cercetarea subliniază că participarea regulată la activități structurate de voluntariat poate contribui la ameliorarea bunăstării emoționale și psihologice într-o perioadă de izolare socială intensificată de pandemia de COVID-19.
Studiul a inclus 375 de participanți între 50 și 70 de ani din Hong Kong, toți fiind identificați ca persoane care se confruntă cu singurătate. Aceștia au fost împărțiți între un grup care a desfășurat activități de voluntariat structurate și un grup de control care a urmat un program de educație psihologică. După o pregătire de șase săptămâni, voluntarii au oferit sprijin prin intervenții psihosociale telefonice timp de șase luni, împărțiți între trei tipuri de intervenții: mindfulness, activare comportamentală și prietenie.
Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a nivelului de singurătate pentru voluntarii implicați activ față de grupul de control, după evaluări efectuate la șase luni. Măsurătorile efectuate cu Scala UCLA de Singurătate și Scala De Jong Gierveld au indicat o reducere însemnată a singurătății sociale și emoționale, cu efecte de dimensiuni medii spre mari. Efectele benefice au fost mai pregnante pentru cei care au continuat activitățile de voluntariat mai mult de două ore pe săptămână chiar și după perioada intervenției.
Acest studiu evidențiază potențialul voluntariatului structurat în reducerea izolării sociale la vârstnici și subliniază importanța susținută în timp a acestor activități. Autorii sugerează că viitoarele programe ar trebui să fie concepute pentru a stimula angajamentul continuu al vârstnicilor în astfel de inițiative, maximizând beneficiile asupra bunăstării lor generale.
În România, un studiu cu privire la indexul singurătății și efectele acesteia printre seniorii români relevă că 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate. 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare.
Studiul realizat de Kantar România și citat de Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor arată că factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.
Referințe
1. The effects of volunteering on loneliness among lonely older adults: the HEAL-HOA dual randomised controlled trial
Yeung, Dannii Yuen-Lan et al.
The Lancet Healthy Longevity, Volume 0, Issue 0, 100664, https://doi.org/10.1016/j.lanhl.2024.100664
2. Strengthening social connections to address loneliness in older adults
Yang, Fang et al.
The Lancet Healthy Longevity, Volume 0, Issue 0, 100682, https://doi.org/10.1016/j.lanhl.2025.100682
3. Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, https://niciodatasingur.ro/