Sindromul febril acut - Republica Democratica Congo (Boala X) | Simptome, riscuri, masuri

Sindromul febril acut - Republica Democratica Congo (Boala X) | Simptome, riscuri, masuri
📅 2024-12-20

Sindromul febril acut – Republica Democratica Congo (Boala X) | Simptome, riscuri, masuri

Pe data de 29 noiembrie 2024, Ministerul Sanatatii Publice al Republicii Democratice Congo a raportat catre OMS o alerta privind cresterea numarului de decese dintr-o cauza nediagnosticata in regiunea Panzi.

Intre 24 octombrie si 5 decembrie 2024, in regiunea Panzi din provincia Kwango au fost inregistrate, in unitati sanitare, 406 cazuri de boala nediagnosticata, avand urmatoarele simptome: febra, cefalee, tuse, rinoree si dureri musculare si articulare.

De asemenea, au fost inregistrate 31 de decese (Rata de letalitate a cazurilor sau CFR de 7,6% ). Cazurile raportate au avut un varf epidemiologic in saptamana 45 (saptamana incheiata la 9 noiembrie 2024). Focarul este inca in desfasurare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii din data de 5 decembrie, au existat mai multe decese in comunitate decat cele declarate in unitatile de sanitare. Aceste decese trebuie investigate suplimentar, caracterizate (varsta, sex etc.) si verificate.

Au fost raportate cazuri in 9 din cele 30 de arii administrative din regiunea Panzi, si anume: Kahumbulu, Kambandambi, Kanzangi, Kasanji, Kiama, Mbanza Kipungu, Makitapanzi, Mwini Ngulu si Tsakala Panzi, majoritatea cazurilor (95,8%) fiind in Tsakala Panzi (169), Makitapanzi (142) si Kanzangi (78). Zona afectata este rurala, cu un acces dificil mai ales in sezonul ploios in curs de desfasurare (timpul necesar de calatorie de la Kinshasa in zona Panzi fiind de 48 ore).

Distributia cazurilor pe grupe de varsta in zona Panzi este urmatoarea: copiii cu varsta cuprinsa intre 0-14 ani reprezinta 64,3% din totalul cazurile raportate (grupele de varsta 0-59 luni, 5-9 ani si 10-14 ani reprezentand 53%, 7,4% respectiv 3,9% din cazuri). Sexul feminin reprezinta 59,9% din totalul cazurilor. Dintre decese, 71% au varsta sub 15 ani (din care 54,8% sunt copii sub varsta de 5 ani). Toate cazurile grave au fost raportate la persoane subnutrite. Exista 145 de cazuri la persoane peste 15 ani, dintre care 9 au murit (CFR: 6,2%). Decesele au avut loc in principal in comunitatile rurale.

Prezentarea clinica a pacientilor include simptome precum: febra (96,5%), tuse (87,9%), oboseala (60,9%) si rinoree (57,8%). Principalele simptome asociate cu decesele includ: dificultati in respiratie, anemie si semne de malnutritie acuta. Avand in vedere contextul actual din zona afectata, diagnosticul diferential al bolii prezente in zona trebuie facut cu: rujeola, gripa, pneumonia acuta (infectia tractului respirator), sindromul hemolitic uremic determinat de infectia cu E. coli, COVID-19 si malaria.

Evaluarea de risc

Nivelul general de risc pentru comunitatile afectate este evaluat ca fiind ridicat datorita:

1. provocarilor severe in ceea ce priveste logistica si infrastructura, care impiedica raspunsul in timp util si eficient;
2. numarul mare de cazuri grave observat, in special in randul grupurilor vulnerabile precum copiii;
3. lipsa resurselor critice, cum ar fi capacitatea de diagnostic de laborator, personalul instruit si medicamente suficiente, pentru a gestiona in mod adecvat focarul.

La nivel national, riscul este considerat moderat datorita caracterului localizat al focarului in regiunea Panzi. Totusi, potentialul de raspandire in zonele invecinate, impreuna cu lacune din sistemele de supraveghere si raspuns, subliniaza necesitatea unei pregatiri sporite.

La nivel regional si global, riscul ramane scazut in acest moment. Cu toate acestea, proximitatea zonei afectate fata de granita cu Angola ridica ingrijorari cu privire la potentiala transmitere transfrontaliera, in special avand in vedere lipsa de informatii in ceea ce priveste existenta sau nu a unor cazuri similare in Angola. Monitorizarea si coordonarea transfrontaliera continua vor fi esentiale pentru atenuarea acestui risc.

Acest eveniment nu interfereaza cu calatoriile si comertul international.

Increderea actuala in informatiile disponibile ramane moderata, deoarece persista lacune semnificative in datele clinice, epidemiologice si de laborator.

Desi dovezile stranse pana acum sunt plauzibile, acestea sunt insuficiente pentru a elucida pe deplin dinamica focarului sau cauza de baza, necesitand mai multe investigatii si eforturi multidisciplinare robuste. Remedierea acestor lacune va fi esentiala pentru controlul focarului si prevenirea raspandirii in continuare.

Raspunsul de sanatate publica

• A fost consolidata coordonarea la nivel national, provincial si comunitar. Au loc intalniri zilnice de coordonare la nivel national, echipele provinciale participand activ la planificarea si raspunsul in curs de desfasurare.
• A fost elaborata o definitie de caz pe baza simptomelor clinice observate, care ghideaza eforturile de supraveghere si raportare.
• Pentru identificarea cazurilor suplimentare, este efectuata depistarea activa atat in unitatile sanitare, inclusiv verificarea registrelor spitalelor, cat si in comunitate.
• Este in curs de desfasurare colectarea datelor, concentrandu-se pe pregatirea unei liste de date necesare analizei epidemiologice detaliate.
• Sunt investigate decesele din comunitate pentru a intelege mai bine dinamica transmiterii si amploarea focarului.
• O echipa de raspuns rapid de tip provincial a fost trimisa in Panzi pe 30 noiembrie, iar o echipa multidisciplinara de la nivel national, inclusiv experti OMS, a fost trimisa pe 7 decembrie pentru a investiga focarul si a consolida raspunsul. Echipele transporta medicamente pentru a sprijini tratarea cazurilor si pentru a preveni evolutia acestora catre deces.
• Se fac eforturi pentru a consolida capacitatea furnizorilor de asistenta medicala in vederea asigurarii celei mai bune ingrijiri posibile pentru pacienti.
• Au fost furnizate echipamente de laborator pentru recoltarea probelor de la cazuri si a trimiterea ulterioara pentru testare la un laborator din Kinshasa, neexistand un alt laborator in apropiere. In plus, au fost furnizate teste de diagnostic rapid (RDT) pentru malarie si COVID-19, pentru a ajuta la diagnosticare.
• Au fost elaborate mesaje cheie pentru a spori constientizarea publicului si pentru a incuraja comportamentele preventive generale. Aceste mesaje sunt diseminate prin implicarea comunitatii.
• Au fost consolidate masurile de prevenire si control al infectiilor asociate actului medical. Lucratorii din domeniul sanatatii si din domeniul ingrijirii medicale au fost informati cu privire la practicile de prevenire a transmiterii infectiilor, inclusiv utilizarea adecvata a mastilor, spalarea mainilor si portul manusilor.
• Se ofera suport logistic pentru gestionarea eficienta a cazurilor, inclusiv transportul probelor pentru testare catre laboratorul din Kinshasa. Institutiile sanitare si spitalele din cele mai afectate zone sunt aprovizionate cu medicamente adecvate si truse de recoltare pentru a sprijini raspunsul in focar.
Recomandari OMS pentru a reduce impactul focarului in zona Panzi si pentru a atenua raspandirea in continuare a bolii

OMS recomanda urmatoarele masuri:

1. Consolidarea mecanismelor de coordonare la toate nivelurile – national, provincial, regional si local – este esentiala pentru un raspuns unitar. Este necesara o infrastructura de comunicatii imbunatatita, cum ar fi telefoanele prin satelit, pentru a depasi acoperirea limitata a retelei din zonele afectate. Colaborarea transfrontaliera cu Angola este, de asemenea, cruciala pentru a monitoriza cazurile similare si pentru a preveni potentiala transmitere transfrontaliera.

2. Imbunatatirea eforturilor de supraveghere este o prioritate pentru identificarea si raspunsul prompt. Depistarea activa a cazurilor trebuie sa fie continua atat in institutiile sanitare, cat si in comunitati, cu un accent deosebit pe zonele in care au fost raportate decese. Supravegherea la nivel comunitar trebuie consolidata pentru a asigura depistarea timpurie a cazurilor si implementarea unui raspuns rapid.

3. Caracterizarea atenta a sindromului clinic si a rezultatelor de laborator si o definitie de caz imbunatatita pe baza informatiilor colectate din teren, vor fi necesare pentru intelegerea situatiei – in special, date care clarifica posibilitatea de coinfectare si multiple patologii si incertitudini in evolutia cazurilor din grupurile vulnerabile. OMS a realizat Platforma Clinica Globala pentru oferi o analiza rapida a datelor structurate folosind inregistrari anonimizate; utilizarea sa este recomandata pentru surprinderea detaliata a informatiilor din supravegherea sindromica si a rezultatelor.

4. Gestionarea eficienta a cazurilor necesita asigurarea unei aprovizionari adecvate cu medicamente esentiale pentru a sprijini tratamentul si pentru a reduce rata letalitatii (CFR). Testele de diagnosticare rapida (TDR) pentru malarie ar trebui sa fie distribuite pentru a facilita diagnosticul diferential, in timp ce testele de laborator trebuie sa fie accelerate prin trimiterea de probe catre INRB Kinshasa, pentru a confirma sau a exclude cauzele suspectate, inclusiv COVID-19 si gripa. Intarirea capacitatii de laborator pe termen lung laborator si descentralizarea vor fi importante pentru capacitatea de furnizare a diagnostic in regiunea Panzi.

5. Trebuie consolidate masurile de prevenire si control al infectiilor (IPC) in toate unitatile sanitare. Lucratorii din domeniul sanitar ar trebui sa fie instruiti cu privire la practicile IPC, inclusiv utilizarea adecvata a echipamentelor de protectie personala (EIP), cum ar fi masti si manusi, precum si a protocoalelor stricte de igiena a mainilor. Aceste masuri vor reduce riscurile de transmitere in cadrul unitatilor de sanatate si vor imbunatati siguranta furnizarii asistentei medicale.

6. Comunicarea riscurilor si implicarea comunitatii (RCCE) sunt esentiale pentru cresterea constientizarii publicului. Mesajele vizate ar trebui sa fie diseminate pentru a educa publicul cu privire la simptomele bolilor respiratorii, masurile preventive si importanta adresarii timpurii la medic. Liderii comunitatii trebuie sa fie angajati sa construiasca incredere si sa incurajeze aderarea la sfaturile de sanatate publica. Abordarea dezinformarii si a temerilor in cadrul comunitatii este esentiala pentru a asigura o colaborare eficienta in raspuns.

7. Provocarile legate de logistica si securitate necesita, de asemenea, atentie. Se va asigura consolidarea suportului logistic pentru accesul oportul al echipelor si proviziilor in zonele afectate. Ar trebui elaborate planuri de urgenta pentru a aborda potentiala nesiguranta determinata de grupurile inarmate, securitatea personalului de interventie si mentinerea continuitatii in activitatile de raspuns.

Sunt necesare investigatii suplimentare pentru a clarifica daca anemia observata in cazurile severe este legata de focar sau de afectiunile preexistente, cum ar fi malaria. Ipoteza principala a bolilor respiratorii ar trebui sa fie validata prin studierea relatiei sale cu gripa sezoniera si alti factori potentiali.

Surse: Institutul National de Sanatate Publica (INSP); WHO-Event Information Site for IHR

Cele mai noi stiri medicale:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Formare Medicala

Pregatirea pacientului pentru investigatia imagistica PET-CT

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o metoda de investigatie de inalta performanta a medicinei nucleare, care evidentiaza distributia tridimensionala a radioactivitatii pe baza fotonilor de anihilare, emisi de radiotrasori marcati cu un emitator de pozitroni, explica medicii de la Spital...

UMF Carol Davila: Proiect de 85 de milioane euro pentru dezvoltarea cercetarii genomice romanesti

Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, in calitate de lider, alaturi de alti 19 parteneri, anunta demararea celui mai mare proiect de dezvoltare a cercetarii genomice in Romania (ROGEN). Potrivit unui comunicat de presa al UMF ‘Carol Davila’, acest proiect...

Institutul Clinic Fundeni: Peste 270 de transplanturi renale, hepatice si medulare in 2024

In perioada 1 ianuarie – 31 noiembrie 2024, la Institutul Clinic Fundeni din Capitala au avut loc 50 de transplanturi renale, 46 hepatice si 175 medulare, a anuntat unitatea medicala, cu ocazia aniversarii a 65 de ani de la infiintare. “Acum, la ceas aniversar, ne aflam intr-un nou moment d...

Zeci de organizatii ale societatii civile solicita deblocarea fondurilor europene pentru sanatate

Societatea civila solicita Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) sa deblocheze fondurile europene pentru sanatate si sa lanseze urgent apelurile de proiecte finantate din Fondul Social European Plus. “De peste 2 ani, asiguram din resurse proprii nevoile de produse contraceptiv...

Descoperirea stiintifica a anului 2024: Un medicament impotriva infectarii cu virusul HIV

Un juriu al revistei Science care stabileste„Descoperirea anului”, a anuntat ca dezvoltarea medicamentului Lenacapavir, care previne infectarea cu virusul HIV, este cea mai importanta descoperire stiintifica a anului 2024. Potrivit studiilor clinice, o injectie cu acest tratament administrata oda...

Calendarul de raportare a serviciilor medicale realizate in luna decembrie 2024

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a publicat calendarul de raportare a serviciilor medicale realizate in luna decembrie 2024. Potrivit CNAS, calendarul este: • 01.01.2025 – 20.01.2025 – medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, in cadrul sistemului de a...

RMN-ul cardiac, „standardul de aur” pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor inimii

La Spitalul ‘Victor Babes’ din Timisoara, RMN-ul cardiac este gratuita pe baza biletului de trimitere de la medicul cardiolog. Potrivit medicilor de aici, RMN-ul cardiac este considerat investigatia de top in imagistica inimii, putand oferi detalii despre structura si functia acestui ...

Trichineloza | Riscul de imbolnavire, manifestarea clinica a bolii si tratamentul

Trichineloza (cunoscuta si ca trichinoza) este o boala infectioasa determinata de larve ale unor viermi paraziti. Oamenii se imbolnavesc de trichineloza prin consumul de carne cruda sau insuficient gatita sau produse din carne care contin larve ale acestor viermi paraziti. Cel mai frecvent, carne...

Spitalul Colentina a primit autorizatia sanitara de functionare

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca Spitalul Colentina a primit, joi, autorizatia sanitara de functionare. “Astazi, Spitalul Colentina a primit autorizatia sanitara de functionare. Autorizatia se elibereaza atunci cand unitatea sanitara, in toate sectiile care sunt autorizate, po...

Spitalul Bagdasar-Arseni | Bani pentru tratamente inovative destinate pacientilor oncologici

Guvernul a alocat 207 milioane de lei pentru Centrul de Oncologie si Radiochirurgie de la Spitalul ‘Bagdasar-Arseni’ din Bucuresti. Aici urmeaza sa fie aplicate tratamente inovative pacientilor cu afectiuni oncologice. “Prin hotararea aprobata astazi se suplimenteaza cu peste 207 mili...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.