Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va crea o nouă aplicație informatică dedicată raportării bolilor transmisibile.
Aceasta va integra datele din platformele „Corona-forms” și Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT), conform unui proiect de ordonanță propus de Ministerul Sănătății și publicat luni în transparență decizională.
Aplicația va gestiona date cu caracter personal, precum informații de identificare și istoricul medical al pacienților, acestea fiind păstrate pe durata vieții persoanei vizate. La 180 de zile de la deces, datele de identificare vor fi anonimizate, iar cele privind starea de sănătate vor fi utilizate exclusiv în scopuri științifice sau statistice.
Proiectul include și înființarea Registrului Unic de Evidență al Unităților Sanitare (RUEUS), care va codifica toate unitățile sanitare publice și private. Codificarea va fi gestionată printr-o aplicație dezvoltată și administrată tehnic de STS, pentru o evidență unitară la nivel național.
„Este necesară integrarea informațiilor existente în aplicația „Corona-forms” în sistemul informațional şi informatic integrat pentru managementul sănătății publice, respectiv in Registrul Unic de Boli Transmisibile. Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 657/ 2022 toți furnizorii de servicii medicale, din sistemul public si privat, au obligația de a raporta obligatoriu depistarea unui număr de 64 de boli transmisibile, inclusiv infecția cu coronavirusul Sdr. Acut Respirator Sever (SARS-CoV-2)”, se precizează în nota de fundamentare publicată de Ministerul Sănătății.