În contextul unei creșteri semnificative a cazurilor de infecții respiratorii în această perioadă a anului, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Națională de Medicina Familiei trag un semnal de alarmă privind importanța vaccinării anti-pneumococice și antigripale. Specialiștii subliniază necesitatea acestor măsuri preventive pentru protejarea persoanelor vulnerabile. Vulnerabili sunt în special cei peste 65 de ani și pacienții cu afecțiuni cronice, cum ar fi cele cardiace, respiratorii, renale, oncologice sau diabet zaharat.
Reprezentanții celor trei societăți medicale au evidențiat că vaccinările reduc semnificativ riscul de îmbolnăvire gravă și complicații severe asociate infecțiilor pneumococice și gripale. Acestea contribuie, de asemenea, la scăderea numărului de spitalizări și decese, diminuând povara asupra sistemului de sănătate publică. În plus, vaccinarea ajută la consolidarea imunității de grup, protejând indirect persoanele care nu se pot vaccina.
Specialiștii fac un apel către cadrele medicale să promoveze activ beneficiile vaccinării în rândul pacienților lor. „Este esențial să discutăm cu pacienții despre riscurile bolilor prevenibile prin vaccinare și despre avantajele acestui act preventiv,” se arată în comunicatul comun. De asemenea, se subliniază importanța colaborării dintre pacienți și medicii de familie pentru stabilirea unui plan de vaccinare și pentru programarea la timp.
Vaccinarea anti-pneumococică și antigripală poate fi recomandată de medici din toate specialitățile aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate.
„Dedicarea și eforturile continue ale profesioniștilor din sănătate sunt fundamentale pentru menținerea sănătății comunităților pe care le deservim,” au declarat Prof. Dr. Ovidiu Chioncel (Societatea Română de Cardiologie), Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălțan (Societatea Română de Pneumologie) și Dr. Dina Mergeani (Societatea Națională de Medicina Familiei).
Campania de informare își propune să crească gradul de conștientizare privind vaccinarea ca metodă eficientă de prevenție, mai ales în contextul unei incidențe ridicate a bolilor respiratorii.