Creșterea cancerului colorectal la tineri devine o problemă globală - Formare Medicala

Creșterea cancerului colorectal la tineri devine o problemă globală - Formare Medicala
📅 2025-01-22

Creșterea cancerului colorectal la tineri devine o problemă globală

Incidența cancerului colorectal în rândul adulților tineri (25–49 de ani) este în creștere la nivel global, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Lancet 1.

Creșterea, remarcată inițial în țările occidentale, este acum vizibilă și în Europa de Est, Asia, America Latină și Caraibe. Se estimează că, până în 2030, 11% din cancerele de colon și 23% din cancerele de rect vor apărea la persoanele sub 50 de ani.

Factorii genetici contribuie doar parțial la această creștere, studiul sugerând că schimbările în stilul de viață și expunerea la factori de mediu specifici generațiilor născute după 1960 au un rol semnificativ. Obezitatea, dietele occidentale, sedentarismul, consumul de alcool și utilizarea antibioticelor sunt printre factorii suspecți. Cu toate acestea, dovezile sunt mixte, ceea ce complică stabilirea unor strategii clare de screening pentru această categorie de risc.

Pentru a combate această tendință, SUA au redus în 2018 vârsta recomandată pentru screening-ul de rutină la 45 de ani, o măsură adoptată ulterior de Australia în 2024. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de cancer colorectal la tineri sunt încă diagnosticate în stadii avansate, după apariția simptomelor. Tinerii pacienți se confruntă, de asemenea, cu provocări unice, cum ar fi impactul tratamentului asupra fertilității, anxietatea legată de complicațiile pe termen lung și dificultățile financiare.

Studiul subliniază importanța recunoașterii precoce a simptomelor și a adaptării îngrijirii la nevoile specifice ale adulților tineri. De asemenea, sugerează necesitatea revizuirii ghidurilor de screening în mai multe țări, având în vedere creșterea semnificativă a incidenței în această grupă de vârstă și impactul său asupra calității vieții pacienților.

Situația cancerelor colorectale la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, incidența brută este de 58 la 100.000 de locuitori pe an, iar mortalitatea este de 30 la 100.000 2-3. În 2020, CCR a reprezentat 12,7% din noile diagnostice oncologice și 12,4% din decesele cauzate de cancer în UE-27, cu aproximativ 340.000 de cazuri noi și 156.000 de decese.

Deși tendințele generale arată o creștere a incidenței, mortalitatea asociată CCR scade în multe țări dezvoltate, reflectând progresele în depistare și tratament. Supraviețuirea la cinci ani variază semnificativ între statele membre ale UE, fiind mai ridicată în țările vestice precum Belgia și Suedia (peste 65%) și mai redusă în țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, unde se situează sub 55%. Aceste disparități subliniază importanța accesului la programe de screening și îngrijire de calitate.

Referințe

1. The Lancet Gastroenterology & Hepatology, Volume 10, Issue 2, 95, https://doi.org/10.1016/S2468-1253(24)00441-2
2. OECD (2024), Beating Cancer Inequalities in the EU: Spotlight on Cancer Prevention and Early Detection, OECD Health Policy Studies, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/14fdc89a-en.
3. OECD/European Union (2020), Health at a Glance: Europe 2020: State of Health in the EU Cycle, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/82129230-en.

Vezi și:

Program EMC – Diagnosticul si managementul cancerului colorectal

Cele mai noi stiri medicale:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Formare Medicala

Voluntariatul reduce singurătatea în rândul vârstnicilor

Un studiu publicat luna aceasta în revista Lancet relevă beneficiile semnificative ale activităților de voluntariat pentru reducerea singurătății în rândul seniorilor. The post Voluntariatul reduce singurătatea în rândul vârstnicilor appeared first on Formare Medicala.

Cabinetele medicale individuale sunt exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T

Cabinetele medicale individuale și alte organizații fără scop patrimonial sau cu raportare contabilă simplificată sunt exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T The post Cabinetele medicale individuale sunt exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T appeared first on Formare Medica...

Riscurile obezității la copii, îngrijirea plăgilor cronice și influența microbiomului intestinal în sindromul metabolic

Sesiunea Grupului de Lucru Diabet, Nutritie și Boli metabolice al SNMF, dedicată medicilor de familie, are loc astăzi de la ora 13.30. The post Riscurile obezității la copii, îngrijirea plăgilor cronice și influența microbiomului intestinal în sindromul metabolic appeared first on Formare Medicala.

O nouă aplicație pentru raportarea bolilor transmisibile în România

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va crea o nouă aplicație informatică dedicată raportării bolilor transmisibile The post O nouă aplicație pentru raportarea bolilor transmisibile în România appeared first on Formare Medicala.

UMF „Carol Davila” din București, lider în cercetare și educație medicală

Datorită performanțelor academice înregistrate pe parcursul anului 2024, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București își consolidează poziția de lider în învățământul superior medical din România The post UMF „Carol Davila” din București, lider în cercetare și educație medi...

Continuă lucrările la construcția Institutului Inimii și a Centrului de Arși Gravi din Târgu Mureș

În luna februarie, este programată începerea lucrărilor la structura clădirii Institutului Inimii din Târgu Mureș. The post Continuă lucrările la construcția Institutului Inimii și a Centrului de Arși Gravi din Târgu Mureș appeared first on Formare Medicala.

Creștere a cazurilor de viroze respiratorii în sezonul rece

Tot mai mulți români ajung la medicii de familie și la camerele de gardă cu simptome de răceală sau gripă, fenomen accentuat în ultimele săptămâni. The post Creștere a cazurilor de viroze respiratorii în sezonul rece appeared first on Formare Medicala.

Creșterea cancerului colorectal la tineri devine o problemă globală

Incidența cancerului colorectal în rândul adulților tineri (25–49 de ani) este în creștere la nivel global, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Lancet 1. Creșterea, remarcată inițial în țările occidentale, este acum vizibilă și în Europa de Est, Asia, America Latină și Cara...

Universitatea de Medicină din Craiova primește distincția europeană „HR Excellence in Research”

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova (UMF Craiova) a obținut prestigioasa distincție „HR Excellence in Research Award – HRS4R” din partea Comisiei Europene, recunoscând eforturile instituției în promovarea excelenței, eticii și integrității în cercetare, precum și alinierea la ...

Colegiul Medicilor din România lansează un apel pentru stoparea violenței asupra personalului medical

Colegiul Medicilor din România face un apel ferm către autorități și societate pentru combaterea violenței verbale și fizice îndreptate împotriva medicilor The post Colegiul Medicilor din România lansează un apel pentru stoparea violenței asupra personalului medical appeared first on Formare Medi...

Good News

Only good and positive news.