Sistemele informatice în care sunt înregistrați toți românii care au votat atât în străinătate, cât și în țară au funcționat 100% pe întreaga durată a desfășurării alegerilor prezidențiale, transmite miercuri, 21 mai, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Precizările vin după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora sistemele informatice nu ar fi funcționat duminică, 18 mai, timp de 30 de minute, ceea ce ar fi putut duce la fraudarea alegerilor. 

STS respinge ferm acuzațiile conform cărora în timpul desfășurării alegerilor prezidențiale din 2025 ar fi apărut nereguli la sistemele informatice unde sunt înregistrați toți cei care votează.

„Sistemele informatice au avut disponibilitate 100% pe întreaga durată de desfășurare a procesului electoral și pe timpul operațiunilor la închiderea secțiilor. Informațiile apărute referitoare la indisponibilitatea sistemelor informatice pentru 30 de minute sunt incorecte”, precizează STS.

Cum funcționează sistemul informatic destinat desfășurării alegerilor

În sistemul informatic sunt înregistrați toți românii care au votat în străinătate și în țară, în aceeași bază de date. Dacă un CNP este validat în două secții de votare, indiferent dacă sunt în țară sau în străinătate, se emite notificare de fraudă în timp real către Ministerul Afacerilor Interne.

Acest mecanism este complet automat și este imposibil de dezactivat local de către operatori sau alte persoane din secție, mai precizează STS.

Modalitatea de semnalare nu a fost modificată la alegerile din 2025 față de alegerile din anii 2020, 2021 și 2024, conform STS.

Serviciul de Telecomunicații Speciale nu are atribuții în validarea voturilor sau în procesul decizional electoral și nu poate modifica rezultatele alegerilor, ci este responsabil de suportul tehnic securizat.

STS: Toate tabletele au fost accesibile pe 18 mai în locurile unde, temporar, energia electrică a fost întreruptă

Tot sistemul STS este cel care preia datele în forma transmisă de la nivelul secțiilor de votare, fără să intervină asupra conținutului.

Situațiile izolate în care energia electrică a fost întreruptă, toate tabletele au fost accesibile, mai precizează STS, iar cel mai mic nivel de încărcare al unei tablete la încheierea operațiunilor electorale a fost 80%, conform aceleiași surse.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea