Românul Andrei Popoviciu, jurnalist independent de investigație este dublu nominalizat la Premiul Parlamentului European „Daphne Caruana Galizia”. Premiul este acordat an de an, din 2017 încoace pentru a recompensa jurnalismul de o calitate excepțională care promovează sau apără valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă de investigații care a fost hărțuită și amenințată, iar apoi ucisă pe 16 octombrie 2017.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2024/10/22oct-18-Oana-Tache-sndw-roman-la-premiul-ptr-jurnalism-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Popoviciu, jurnalist independent de investigație, corespondent străin, producător audio, videograf și fotograf care acoperă drepturile omului, crizele umanitare, conflictele, dezvoltarea internațională și poveștile de afaceri externe din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, a apărut cu materialele sale în publicații de mare referință jurnalistică precum Lighthouse Reports, Al Jazeera English, Telegraph, New Lines Magazine, Foreign Policy Magazine, Associated Press, In These Times revista, Washington Post, El Pais, IRPI Media, Libération, Le Monde, The Guardian, Der Spiegel, The New Humanitarian, VICE World News, Christian Science Monitor, Middle East Eye, El Diario, Voxeurop, Tagesschau, Forbes Africa, Calvert Journal, Publico.pt etc. 13 proiecte au fost nominalizate în cadrul acestui eveniment.

El a raportat din peste o duzină de țări, printre care Palestina, Israel, Senegal, Gambia, Liban, Ciad, Moldova, Mauritania, Rwanda și Republica Democrată Congo, printre altele.

Andrei a obținut diploma de licență în relații internaționale și studii de război de la King’s College din Londra și dublu master în jurnalism și drept internațional al drepturilor omului și drept umanitar de la Sciences Po Paris. De obicei, lucrează în țări represive, cu un mediu represiv și-a finalizat antrenamentul în mediul ostil și prim-ajutor ca beneficiar al Rory Peck Trust.

Anul acesta, tânărul Popoviciu este singurul român nominalizat la Premiul pentru înaltă calitate jurnalistică oferit de Parlamentul European, Daphne Caruana Galizia cu două materiale pe care și-a pus semnătura.

Andrei Popoviciu: „În ultimii doi ani, am petrecut mult timp în Senegal, de unde am acoperit subiecte despre încălcări ale drepturilor omului, ca jurnalist freelance pentru publicații internaționale”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2024/10/andrei-popoviciu-premiu-parlamentul-european-2.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Înseamnă foarte mult pentru mine că două dintre investigațiile la care am lucrat în ultimul an sunt finaliste la Premiul Daphne Caruana Galizia pentru Jurnalism. În ultimii doi ani, am petrecut mult timp în Senegal, de unde am acoperit subiecte despre încălcări ale drepturilor omului, ca jurnalist freelance pentru publicații internaționale.

Investigațiile nominalizate care se referă la strategia Uniunii Europene de a echipa guverne autoritare în Africa, pentru a combate migrația, lipsa răspunderii pentru banii publici europeni trimiși guvernelor africane și la modul în care fondurile UE ajung să faciliteze de fapt încălcări ale drepturilor omului în lipsa unor protocoale eficiente de verificare a cum sunt folosite fondurile.

Prima investigație este realizată împreună pentru Fundația porCausa și Al Jazeera English și este despre cum o unitate de elită pentru combaterea terorismului și a crimei transfrontaliere din Senegal, finanțată de UE, a fost mutată de la frontiera Senegalului cu Mali pentru a suprima violent protestele pro-democrație din Senegal. Asta a dus la creșterea instabilității politice și la migrarea mai multor oameni spre Europa.

Ancheta noastră a declanșat investigații din partea UE, Spania și Senegal, dar cel mai important, a motivat reporterii locali să descopere abuzurile acestei unități GAR-SI.

A doua poveste finalistă este o colaborare la care am contribuit, condusă de Lighthouse Reports, și publicată de Washington Post, Le Monde, Der Spiegel, El País și alte publicații internaționale. Aceasta investighează cum Mauritania, Tunisia și Marocul au folosit echipamente și fonduri UE pentru a abandona zeci de mii de oameni de culoare în deșertul Sahara, lăsându-i să moară.

Sunt bucuros că Parlamentul UE recunoaște munca noastră despre aceste probleme, pe care o consider una dintre cele mai mari amenințări la adresa credibilității Uniunii Europene”, a declarat Andrei Popoviciu.

Sursa foto: andreipopoviciu.com

Ceremonia anuală pentru decernarea premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism va avea loc miercuri, 23 octombrie la Parlamentul European

Premiul este acordat an de an, din 2017 încoace pentru a recompensa jurnalismul de o calitate excepțională care promovează sau apără valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Roberta Metsola: „Parlamentul European își reînnoiește în fiecare an angajamentul de a susține libertatea presei și a mass-mediei”

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a declarat: „Jurnaliștii trebuie să fie liberi să-și facă munca. E o condiție care nu se negociază. Parlamentul European își reînnoiește în fiecare an angajamentul de a susține libertatea presei și a mass-mediei, în semn de omagiu pentru jurnalista neînfricată Daphne Caruana Galizia. Daphne a fost asasinată, dar spiritul ei dăinuie în munca jurnaliștilor care, la fel ca ea, apără adevărul, pluralismul și justiția. Acest premiu le aparține”.

Cine este Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă, activistă anticorupție și bloggeriță din Malta. Ea a publicat investigații ample despre corupție, spălare de bani, crimă organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu dosarul Panama Papers.

A fost hărțuită și amenințată, iar apoi ucisă pe 16 octombrie 2017, când i-a fost plasat explozibil sub mașină.

În urma indignării opiniei publice față de modul în care autoritățile au anchetat moartea ei, prim-ministrul maltez Joseph Muscat a fost nevoit să demisioneze. Eurodeputații au criticat modul defectuos în care s-a realizat ancheta, iar în decembrie 2019 au cerut Comisiei Europene să ia măsuri. În octombrie 2024, se împlinesc șapte ani de la asasinarea Daphnei Caruana Galizia.

Jurnalista Oana Tache, moderatoare a emisiunii la #TicTalk la Virgin Radio, promotoare a valorilor europene și colaborator al Biroului Parlamentului European în România a fost prezentă la evenimentul de decernare a premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism.

Sursa foto: Parlamentul European