Specialiști de la Apele Române și cercetători de la Institutul de Cercetări Marine au început monitorizarea apelor Mării Negre pentru a preîntâmpina o eventuală poluare în urma dezastrului ecologic din Strâmtoarea Kerci. Aproape 10.000 de tone de produs petrolier s-au deversat în mare în luna decembrie în urma coliziunii dintre două nave rusești. Ministrul Mediului a cerut prelevarea periodică de probe din apa mării.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2025/01/21ian-18-CORESP-CT-sandw-Ghiulfer-Predescu-Monitorizare-poluare-Kerci.mp3Monitorizarea apelor se face prin nouă stații hidrometrice de coastă și 7 profiluri hidrologice de larg. Se studiază astfel direcţia şi viteza curenţilor marini, care pot detecta orice schimbare de curent sau vânt care ar direcționa poluarea din Crimeea spre România. Ministrul Mediului și specialiști de la Apele Române Dobrogea Litoral au ieșit în larg cu o navă pentru a preleva probe de apă.
„Frica noastră este legată de riscul ca litoralul românesc să fie, la rândul lui, afectat. Nu doresc să alarmez pe nimeni. Monitorizarea este extrem de importantă și dacă va fi cazul, vom cere sprijinul Comisiei Europene”, și-a arătat, Mircea Fechet, îngrijorarea.
Directorul Institutului de Cercetări Marine, Florion Timofte, spune că, deocamdată, riscul ca unda de poluare să ajungă pe litoralul românesc este scăzut: „Nu în acest moment. Sperăm că nici în viitor, având în vedere condițiile meteo, depărtarea foarte mare față de eveniment și faptul că o mare parte din acel produs a fost deja scos pe mal in strâmtoarea Kerci”.
Zona litorală va fi supravegheată și verificată constant, iar prelevările din apa mării vor fi făcute conform unui calendar stabilit de Apele Române și cercetătorii marini.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu