Kelemen Hunor a fost invitatul lui Cătălin Striblea, în emisiunea „România în Direct”, într-o dezbatere „Cap la Cap” alături de Cristian Tudor Popescu. Legea privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar și tema desființării Secției Speciale, au fost dezbătute la Europa FM. Legea din 2016 există încă „din 2001. Din perioada Năstase-Cozmâncă. Deci nu trebuia să negociez eu în 2016”.

Kelemen Hunor: „Ar trebui să intrăm în toate detaliile ca să pot să vă dau argumentele mele”

Cătălin Striblea: În 2016, plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri seara cu 177 de voturi pentru PSD, ALDE și UDMR și 78 de voturi împreună Legea privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca actul să fie transmis Senatului, forul decizional. Legile Iordache, le mai știți?

Kelemen Hunor: „Eu știu de Ordonanța 13”.

Cătălin Striblea: La Ordonanța 13 v-ați opus, eu vă întreb de legi.

Kelemen Hunor: „Nu-mi aduc aminte, ar trebui să intrăm în detalii un pic”.

Cătălin Striblea: Nu știți ce ați votat?

Kelemen Hunor: „Știți câte legi am votat în 24 de ani?”.

Cătălin Striblea: La Legile Iordache nu știți ce ați votat?

Kelemen Hunor: „Ar trebui să intrăm în detalii, spuneți-mi care era detaliul fiindcă la CSM au fost enorm de multe discuții”.

Cătălin Striblea: Vă întreb ce ați votat dumneavoastră la Legile Iordache. Asta vă rog să-mi spuneți.

Kelemen Hunor: „Ar trebui să intrăm în toate detaliile ca să pot să vă dau argumentele mele. Dacă am votat pentru probabil că am votat pentru. Așa cum am votat în 2022 și pentru a desființa acea Comisie Specială”.

Kelemen Hunor: „Trebuie să vă spun că legea există din 2001. Din perioada Năstase-Cozmâncă. Deci nu trebuia să negociez eu în 2016”

Cătălin Striblea: Da, dar până atunci ați mai făcut așa. În 2019 ați votat alături de Coaliția PSD-ALDE modificarea Codurilor Penale împreună cu deputații dumneavoastră. 13 deputați maghiari și 8 ai minorităților naționale au votat cot la cot cu puterea. De ce au votat cu puterea? Vă citesc din Europa Liberă, la data respectivă.

Kelemen Hunor: „Da, poate știe ea. Europa Liberă”.

Cătălin Striblea: Pentru că UDMR a negociat cu PSD în favoarea unei Ordonanțe de Urgență care vizează drepturile lingvistice ale minorităților și prevede, între altele, obligativitatea folosirii limbii materne în serviciile deconcentrate și la nivelul autorităților locale în localitățile în care o minoritate are peste 20% din totalul populației.

Kelemen Hunor: „Deci, domnul Striblea. Trebuie să vă spun că legea există din 2001. Din perioada Năstase-Cozmâncă. Deci nu trebuia să negociez eu în 2016. În 2016, dacă nu mă înșel, premier era Dacian Cioloș și era perioada aceea în care eu, cel puțin, eram săturat de ce vedeam, Justiția și SRI. Protocoale secrete, anumite chestiuni care până la urmă au fost într-un fel rezolvate, dar nu era acea perioadă de care putem să fim mândri. Cum a funcționat Justiția legat de o parte din servicii, că nu vreau să fac eu…”.

Cătălin Striblea: De asta v-ați opus și la desființarea Secției Speciale?

Kelemen Hunor: „Nu, la Secția Specială…”.

Cătălin Striblea: UDMR s-a opus.

Kelemen Hunor: „Și atunci, cum a dispărut?”.

Kelemen Hunor: „Atunci, DNA-ul era extrem de politizat. Azi nu știu cum e, nu pot să spun așa ceva, dar atunci așa era”

Cătălin Striblea: Nu chiar a dispărut, ea a fost mutată către alte structuri, dar dumneavoastră v-ați opus.

Kelemen Hunor: „Nu, în 2022 nu ne-am opus, pentru că împreună cu cei din Coaliție am votat reorganizarea prin strămutarea Secției Speciale. Nu m-am opus. Dacă am avut un conflict, de exemplu, cu USR în 2021 era pe Secția Specială”.

Cătălin Striblea: În 2021, mai mulți colegi de-ai dumneavoastră au trimis o scrisoare privată în Ungaria protestând față de prezența unui lider al opoziției care ar fi venit să ceară voturi împotriva domnului Orban. O chestiune politică a comunității maghiare. Vă citez ce scrie în scrisoarea respectivă: „În România, Direcția Națională Anticorupție, condusă de Laura Codruța Kovesi, a fost folosită ca instrument de discreditare. Atunci nu am resimțit spriijinul opoziției ungare, nu am auzit de indignarea față de măsurile lui abuzive, nu am fost contactați, nu am primit scrisori de simpatie. Ne pare extrem de îngrijorător faptul că doriți să faceți același lucru în Ungaria, să folosiți Parchetul în scopuri politice.

Kelemen Hunor: „Asta a fost în 2016. Știți cazul lui Markó Attila, care a avut 6 sau 7 capete de acuzare, a fost cariera lui distrusă și după foarte mulți ani, după 10 ani, 12 ani toate capetele de acuzare au scăzut”.

Cătălin Striblea: Și asta înseamnă că DNA…

Kelemen Hunor: „Atunci, DNA-ul era extrem de politizat. Azi nu știu cum e, nu pot să spun așa ceva, dar atunci așa era”.

Sursa foto: Europa FM