Recent, o nouă metodă de fraudă se răspândește online, numită Schema 1800.

“Schema e sunteți contactați și vi se solicită un cod primit prin SMS, din cauza unei “erori tehnice” sau o “necesitate urgentă de ajutor”.

După ce ai mușcat momeala, infractorii pot prelua controlul asupra contului de Whatsapp și îl utilizează, practic, pentru orice.

Poliția sfătuiește să fiți precauți la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar contacte salvate. De asemenea, nu divulgați coduri de verificare pe Whatapp.

Tot pe Whatsapp se distribuie un link, apeși și contul e spart și mai apoi hackerii încep să ceară bani persoanelor din lista de contacte.

Cum funcționează înșelătoria: În primă fază, oamenii primesc pe WhatsApp mesaje de tip SPAM prin care sunt rugați de „prietenii” lor să voteze o anume „Adeline” în cadrul unui concurs care are ca premiu o bursă de învățământ în Franța. În acest mesaj este atașat și un link.

Deși un mesaj primit de la cineva din lista de contacte pare să fie inofensiv, oamenii sunt sfătuiți să fie cât de precauți se poate. Este indicat că nu apăsăm pe link-uri dubioase și să fim atenți la mesajele primite, în special dacă au greșeli gramaticale sau dacă par să nu fie scris în stilul specific persoanelor care le trimit.

De asemenea, în cazul în care apasă pe link, oamenii sunt sfătuiți să anunțe persoanele din lista de contacte că este vorba despre o fraudă și să sune la 112 pentru a raporta situația.

Dacă contul bancar este compromis, este nevoie ca banca să fie contactată în cel mai scurt timp”, au discutat matinalii Adi Luca și Luca în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: Shutterstock