În ultimii 15 ani, volumul de numerar în circulație a crescut semnificativ atât în România, cât și în zona euro. În România, suma de numerar s-a cvadruplat, ajungând la 23 de miliarde de euro, iar în zona euro a crescut de două ori, atingând 1,6 trilioane de euro, potrivit Ziarului Financiar.

În ciuda progresului tehnologic și al metodelor moderne de plată, numerarul rămâne preferat de mulți consumatori. Potrivit Ziarului Financiar, majoritatea românilor continuă să retragă bani lichizi de la bancomate în ziua de salariu, iar Banca Națională a României (BNR) subliniază că „accesul la numerar joacă un rol important în incluziunea financiară și în asigurarea participării la activitățile economice.”

Aceeași tendință este vizibilă și în zona euro, unde 59% dintre plățile la punctele de vânzare se fac în numerar, conform Băncii Centrale Europene (BCE). Mulți consumatori din această regiune consideră că posibilitatea de a plăti cash este importantă sau chiar esențială.

Deși metodele de plată digitale câștigă teren, numerarul continuă să fie apreciat pentru accesibilitatea, libertatea și incluziunea pe care le oferă.

Matinalii Adi Luca și Luca Pastia au discutat despre acest subiect în Deșteptarea:

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: INQUAM Photos /Octav Ganea