Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți seara, la Europa FM. Cum arată anul 2025 din punct de vedere fiscal? Dan Manolescu a explicat că deficitul bugetar trebuie să fie ajustat în jos și că România are o perioadă de 7 ani de ajustare a deficitului fiscal. Cât despre creșterea taxelor, Dan Manolescu a spus că „E o certitudine că taxele cresc pentru că avem deja o serie de modificări care au generat deja o creștere de taxe”. În ceea ce privește facilitățile fiscale eliminate din sectoarele IT, agricultură sau construcții, președintele Camerei Consultanților Fiscali a explicat că „Pierderea respectivă e a omului nu este a angajatorului”. „Statul le-a luat acea facilitate care era a lor”, a punctat Dan Manolescu.
Dan Manolescu: „Sperăm că vom rămâne în 8% deficit. Ca atare, ar trebui să-l ajustăm în jos. Avem o perioadă de 7 ani de justare”
Tudor Mușat: Cum se profilează anul? Pe o scară de la 1 la 10, cât de îngrijorați ar trebui să fim?
Dan Manolescu: „Cam de 9, cred. E clar că prin această mutare a alegerilor nu avem decât o amânare a unor măsuri mai consistente, care erau cumva așteptate la finalul anului trecut. Am avut un set de măsuri, dar care cred că sunt doar o avanpremieră la ceea ce urmează. Nu avem încă bugetul și, ca atare, nu ne dăm încă seama dacă aceste măsuri luate deja în final de decembrie acoperă perspectiva a ceea ce ne propunem să reducem ca deficit. Să nu uităm că plecăm de la probabil un 8% în 2024, în noiembrie era parcă 7,12%. Probabil că… sperăm că vom rămâne în 8% deficit. Ca atare, ar trebui să-l ajustăm în jos. Avem o perioadă de 7 ani de justare”.
Dan Manolescu: „E o certitudine că taxele cresc pentru că avem deja o serie de modificări care au generat deja o creștere de taxe”
Tudor Mușat: Cât avem ținta pentru anul acesta? Parcă este 7.
Dan Manolescu: „Probabil că da, ne-am propus un procent. Dar ca să avem un procent… E clar că o ajustare va trebui să existe în ceea ce pivește deficitul. Cum se va face, cât din partea de venituri va fi acoperită prin aceste măsuri – probabil nu foarte mult. Rămâne de văzut când o să avem și bugetul. Este foarte posibil să avem totuși o serie de măsuri chiar și în următoarele săptămâni, odată cu propunerea de buget”.
Tudor Mușat: Întrebarea cheie este pentru toată lumea: cresc taxele? Crește TVA-ul? Întrebarea este legitimă, în ciuda promisiunilor, pentru că noi știm că există divergențe de opinii în rândul coaliției de guvernare. Degeaba insistă Marcel Ciolacu cu tatuajele și scrisul pe mână, până la urmă este unul dintre scenariile de pe masă. Asta o știm.
Dan Manolescu: „E clar că scenarii de diverse feluri se fac și trebuie calculat de fiecare dată care ar fi efectul. E o certitudine că taxele cresc pentru că avem deja o serie de modificări care au generat deja o creștere de taxe – dacă ne uităm la impozitul pe dividende care a crescut de la 8 la 10, e o creștere de taxe. Dacă ne uităm la eliminarea facilităților pentru categoriile IT, agricultură, construcții – eliminarea acelor facilități generează pentru acele persoane o creștere de taxe, de 20% chiar, semnificativ. Acele persoane care până la 1 ianuarie aveau facilități și nu le mai au vor pierde la salariu 20%”.
Dan Manolescu: „Pierderea respectivă e a omului nu este a angajatorului”
Tudor Mușat: Iar angajatorul va fi pus în situația, ca să nu piardă oamenii, să compenseze, nu?
Dan Manolescu: „Cât va putea. Nu știu dacă toți vor putea să compenseze toată suma de 20% sau vor compensa o parte. Cert este că pierderea respectivă e a omului nu este a angajatorului”.
Tudor Mușat: Oamenii au senzația că angajatorul nu le mai dă…
Dan Manolescu: „Nu, statul le-a luat acea facilitate care era a lor. […] Din păcate, această neînțelegere a diferenței dintre net și brut, deși mă așteptam cu trecerea tuturor contribuțiilor în 2018 la angajat să fie mult mai evidentă, pentru că omul vede acum pe fluturașul de salariu care e brutul și toate taxele, mai puțin contribuția de 2,25, sunt ale persoanei. Deci el vede cât îi ia statul. Îi ia lui, din buzunar. Adică, din brutul lui rămâne cu net. Taxele sunt ale lui. Faptul că în zona construcției sau agriculturii o parte din acele taxe, impozite, contribuții la sănătate nu se plăteau, nu le plătea omul, individul nu le plătea. Angajatorul, per total, avea un cost, poate, raportat la ceea ce primea mai mic”.
Tudor Mușat: Oamenii trebuie să înțeleagă, din aceste domenii, că banii nu rămân în buzunarul angajatorului sub nicio formă.
Dan Manolescu: „Absolut. Ajung la stat. Statul le ia acele sume în plus”.
Tudor Mușat: Nu a decis nimeni să-ți micșoreze ție salariul și să oprească diferența, ci pur și simplu de acum se duc acești bani la stat.
Sursa foto: Shutterstock