Crin Antonescu – propunerea coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale din 2025 – a fost invitat în emisiunea „Cap la Cap”, la „România în Direct”, pe frecvențele Europa FM. Despre războiul din Ucraina, Crin Antonescu a spus că „Această pace se poate încheia, cred, în condiții – îmi pare mie – acceptabile, dacă nu uităm că există un agresor”. „Cred că România, diplomația românească trebuie să facă toate eforturile să dea un răspuns coerent cu aliații săi care sunt Statele Unite și NATO și cu oamenii din țările din Uniunea Europeană în NATO”, a mai spus Crin Antonescu la Europa FM. „Nu sunt un rusofob, dar când se vorbește de înțelepciunea Rusiei, am să mă gândesc întotdeauna la marii ei artiști”, a mai spus Crin Antonescu și a subliniat că „Nu am să mă gândesc la înțelepciunea KGB-ului, a lui Putin”.

Crin Antonescu: „Această pace se poate încheia, cred, în condiții – îmi pare mie – acceptabile, dacă nu uităm că există un agresor”

Crin Antonescu: „Eu cred că în chestiunea cu Ucraina, nu avem totuși dreptul să uităm cum a început. Nu în general povestea ucraineană de la Maidan sau din 2004, de la Revoluția Oranj, nu. Cum a început acest război? Pentru că eu am văzut – și am văzut și în presa românească și în opinia publică din a doua zi de război – născută, crescută, cultivată ideea asta, până se apară domnul Georgescu la vedere sau de fel, ideea că vinovat de acest război este Zelenski. Că ucrainenii sunt niște oameni care ne creează nouă necazuri, în felurite chipuri, și că trebuie cât mai repede să se încheie pacea asta, dar cum vrea domnul Putin.

Ori această pace se poate încheia, cred, în condiții – îmi pare mie – acceptabile, dacă nu uităm că există un agresor, dacă nu uităm că în susținerea și apărarea Ucrainei ne-am așezat pe baza principiilor din dreptul internațional, pe baza tuturor regulilor lumii civilizate, toată lumea occidentală. Nu ne-au pus cu forța americanii, nu ne-a pus altcineva.

Și că în susținerea Ucrainei în fața unui agresor am intrat și din convingerea că ne privește și pe noi ce se întâmplă cu această agresiune, cu reacția lumii noastre a Occidentului la această agresiune și cu ceea ce se poate întâmpla dacă această agresiune reușește”.

Crin Antonescu: „Cred că România, diplomația românească trebuie să facă toate eforturile să dea un răspuns coerent cu aliații săi care sunt Statele Unite și NATO și cu oamenii din țările din Uniunea Europeană în NATO”

Crin Antonescu: „Acum avem, evident, elemente noi: avem o nouă administrație americană care pare decisă să trateze această problemă bilateral cu rușii; în fine, deocamdată și cu ucrainenii, vom vedea ce se întâmplă. Cred că România, diplomația românească trebuie să facă toate eforturile să dea un răspuns coerent cu aliații săi care sunt Statele Unite și NATO și cu oamenii din țările din Uniunea Europeană în NATO. Și cred că trebuie, totuși, clarificat în interiorul țării dacă se mai poate distinge minciuna de adevăr, dacă se mai poate distinge – în valul ăsta de ură, care este cultivat de ani de zile – totuși ce am dat noi și ce n-am dat noi Ucrainei”.

Crin Antonescu: „Nu sunt un rusofob, dar când se vorbește de înțelepciunea Rusiei, am să mă gândesc întotdeauna la marii ei artiști” / „Nu am să mă gândesc la înțelepciunea KGB-ului, a lui Putin”

Crin Antonescu: „Pentru că există oameni și s-a ajuns până la domnul Georgescu, care consideră că noi am suferit, în ghilimele, așa de mult de pe urma războiului care se petrece în Ucraina, încât pur și simplu trebuie să ne facem noi de un loc la masă la dezmembrarea Ucrainei cu teritorii care să fie luate în România. Asta cred. Ce cred eu în general despre relația politică a României, dincolo de faptul că România este – asta e fundamental – parte a unor alianțe determinante, NATO, Uniunea Europeană, Parteneriatul Strategic cu americanii.

Ce cred despre Rusia în general, despre politica rusă, o emisiune întreagă cu mare plăcere. Nu sunt un rusofob, dar când se vorbește de înțelepciunea Rusiei, am să mă gândesc întotdeauna la marii ei artiști, la marile ei conștiințe – Soljenițîn, de pildă. Am să mă gândesc întotdeauna la ceea ce a însemnat sacrificiu a 26 milioane de oameni în bătălia contra hitlerismului sau în asediul Leningradului.

Nu am să mă gândesc la înțelepciunea KGB-ului, a lui Putin și a lui Naryshkin astăzi. Niciodată. Și la asta, cine încearcă să ne explice faptul că i-am ajutat pe ucrainei și ne-a costat, să se gândească la chestiunea asta, la faptul că am putea fi vecini cu Rusia lui Putin”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin