Crin Antonescu, candidatul comun al PNL-PSD-UDMR-Minorități la alegerile prezidențiale din 2025 a fost invitat în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – ediție specială Cap la Cap cu scriitorul Cristian Tudor Popescu. Candidatul pentru cursa spre Cotroceni a declarat că actualul șef de stat, Klaus Iohannis, este ce mai slab dintre președinții pe care i-a avut România. „Domnul Iohannis a făcut și desfăcut guverne, a reprezentat cu destul succes în plan internațional până la un punct România, dar în sensul ăsta a fost destul de distant față de societatea românească, față de viața întregii societăți și față chiar de viața clasei politice”, a argumentat Crin Antonescu. Despre fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, candidatul coaliției a spus că îl dorește drept candidat, dar că este convins – mai convins decât că le câștiga el însuși, subliniază Crin Antonescu – că acesta nu va câștiga Președinția României.
Cristian Tudor Popescu: Sunt foarte interesat de criteriile după care domnul Antonescu o califică drept inteligentă pe doamna Șoșoacă.
Crin Antonescu: „Acum să nu credeți că sunt vreun admirator, pentru că am spus foarte clar că dacă noi aveam o democrație cu adevărat serioasă, funcțională, pusă la punct doamna Șoșoacă nu mai era în politică, dar nu mai era cu hotărâre judecătorească”.
Crin Antonescu: Dacă definim inteligența, nu ca pe vreo lumină care folosește celor din jur, ci doar persoanei de a se strecura printre oportunități și de a specula anumite oportunități, doamna Șoșoacă s-a orientat și a reușit să fie trimisă în Parlamentul Europan de niște alegători români
Cristian Tudor Popescu: Nu e vorba de politică. Eu nu v-am întrebat de politică.
Crin Antonescu: „Da. De ce cred că este inteligentă? Pentru că dacă definim inteligența, nu ca pe vreo lumină care folosește celor din jur, ci doar persoanei de a se strecura printre oportunități și de a specula anumite oportunități, doamna Șoșoacă s-a orientat și a reușit cu ceea ce spune, cu ceea ce face, cu ceea ce este și cum se manifestă să fie trimisă în Parlamentul Europan de niște alegători români, acești alegători care, să nu ne imaginăm că sunt minunați, pentru că de aia au politicienii pe care îi au. Doamna Șoșoacă a reușit, tot așa, cu niște manevre inteligente să stea în atenția presei”.
Crin Antonescu: „Aceste lucruri pe care le-a făcut trebuiau să o ducă pe doamna Șoșoacă într-un stat, repet, democratic funcțional, trebuiau să o ducă după gratii”
Cristian Tudor Popescu: Un om care instigă la omorârea parlamentarilor, un om care instigă la alungarea din România a evreilor și lichidarea lor, un om care instigă la lovirea în cap a polițiștilor pe unde îi prinzi, un om care năvălește asupra instituțiilor publice asediindu-le, acesta este un om inteligent?
Crin Antonescu: „Inteligența nu constă în aceste lucruri pe care le-a făcut. Aceste lucruri pe care le-au făcut trebuiau să o ducă pe doamna Șoșoacă într-un stat, repet, democratic funcțional, trebuiau să o ducă după gratii”.
Crin Antonescu: Doamna Șoșoacă a fost mai inteligentă decât anumiți preopinenți politici, decât anumiți oameni din presa românească în a fi știrea zilei în momentul în care aproape a violentat jandarmi și în care a făcut aceste afirmații odioase, fără precedent în halul ăsta despre evrei, fără ca justiția română să acționeze
Cristian Tudor Popescu: E inteligentă făcând asta?
Crin Antonescu: „Sunt infractori care sunt inteligenți. Doamna Șoșoacă a fost mai inteligentă decât anumiți preopinenți politici, decât anumiți oameni din presa românească în a reuși să își facă o platformă, în a reuși să fie în centru atenției și în prime-time cu toate scandalurile cu domnul Șoșoacă și cu alți domni și doamne, în a fi știrea zilei în momentul în care aproape a violentat jandarmi și în care a făcut aceste afirmații odioase, fără precedent în halul ăsta despre evrei, fără ca justiția română să acționeze”.
Crin Antonescu: Eu sunt autorul unei legi, împreună cu doi colegi, care exact pe ce a făcut doamna Șoșoacă o trimitea la închisoare de la trei luni la trei ani
Cristian Tudor Popescu: Și ce e inteligent în aceste acte ale doamnei?
Crin Antonescu: „Capacitatea domniei sale de a profita de niște împrejurări. Cum este inteligent și șobolanul în a se strecura printre gunoaie și a trăi printre ele”.
Cristian Tudor Popescu: Dar ce a făcut ea nu a fost cătuși de puțin inteligent. Toate sunt brutalități, sunt primitivisme. Ce este isteț, ce este deștept?
Crin Antonescu: „Eu n-am spus, doar am încercat să explic și să rămâne să ne explicăm toți de ce doamna Șoșoacă – eu sunt și am fost ocărât rău de tot pe chestiunea asta, autorul unei legi, împreună cu doi colegi, care exact pe ce a făcut doamna Șoșoacă o trimitea la închisoare de la trei luni la trei ani”.
Ascultător: Întrebarea mea pentru domnul Crin Antonescu este cum s-a desfășurat o zi normală de-a dânsului din ultimii opt ani de zile?
Crin Antonescu: „Tot ce vă rog e nu să mă votați, ci să nu confundați situația de a nu fi angajat undeva cu situația de a nu face nimic, de a lenevi”
Crin Antonescu: „Sigur, nu toate zilele seamănă una cu alta, în cazul meu, dar bună parte din acești ani, dacă vreți să dăm pe ore, cam pe la 06:00 mă trezesc, îmi însoțeam fiica, pentru că era minoră, era în școală încă, o conduceam până la școală sau până la tramvai. După aceea, în timpul zilei, principalele ocupații ale mele – cu citit, cu scris, cu lucruri la care m-am gândit, cu lucruri pe care le-am osbervat, contacte, întâlniri cu oamenii – eu vorbesc de perioada în care am stat mai mult în Belgia. După aceea, sigur, programul normal al cuiva când familia se reunește seara. Eu m-am retras din activitatea politică și, deci, n-am mai fost angajat, am fost un om liber de obligații de serviciu după vârsta de 55 de ani. Nu trebuie să vă imaginați că am făcut chestiunea asta tot timpul. Iar faptul că eu mă voi afla în fața dumneavoastră la alegeri să vă cer votul, evident că nu vă obligă cu nimic. Dacă pentru dumneavoastră acesta este criteriul principal, o activitate, un serviciu pe care candidatul să-l fi făcut la stat sau la privat e evident că ies din vederile dumneavoastră. Tot ce vă rămâne este să îi examinați și pe ceilalți după acest criteriu. A fost o stiuație nu comodă, dar care pentru mine a fost profitabilă, pentru că eu am făcut lucruri care îmi plac, dar tot ce vă rog e nu să mă votați, ci să nu confundați situația de a nu fi angajat undeva cu situația de a nu face nimic, de a lenevi”.
Crin Antonescu: Sunt susținut de PNL și PSD, dar nu le reprezint în niciun caz
Cristian Tudor Popescu: Dumneavoastră reprezentați acum și PSD-ul. Sunteți un candidat susținut de PSD-PNL-UDMR și Minorități.
Crin Antonescu: „Sunt susținut. Nu reprezint PNL-ul, nu reprezint PSD-ul”.
Cristian Tudor Popescu: Asta-i o știre. Deci, dumneavoastră nu reprezentați PNL, nu reprezentanți PSD în această campanie?
Crin Antonescu: „Sunt susținut de către aceste partide, dar nu le reprezint în niciun caz. N-am afirmat în niciun caz asta”.
Ascultător: Care dintre cei patru președinți care au fost aleși din 1990 și până acum au avut cea mai slabă prestație?
Crin Antonescu: „Klaus Iohannis”.
Crin Antonescu: Klaus Iohannis a fost președintele care chiar nu a părut a se preocupa deloc de una din atribuțiile prezidențiale care spune că președintele mediază între stat și societate
Cătălin Striblea: Vă dau eu 30 de secunde să argumentați, că și asta e interesant, e o știre.
Crin Antonescu: „După părerea mea, Traian Băsescu a avut o prestație nocivă, dar slabă, nu. Klaus Iohannis a fost președintele care și-a pus cel mai puțin amprenta, în bine sau în rău, pe evoluția clasei politice, scenei politice care, nici ceilalți n-au excelat, dar care chiar nu a părut a se preocupa deloc de una din atribuțiile prezidențiale care spune că președintele mediază între stat și societate. Domnul Iohannis a făcut și desfăcut guverne, a reprezentat cu destul succes în plan internațional până la un punct România, dar în sensul ăsta a fost destul de distant față de societatea românească, față de viața întregii societăți și față chiar de viața clasei politice, în sensul acesta”.
Crin Antonescu: „Au fost turbulențe inexplicabile și neexplicate încă, ceea ce poate să lase loc la ceea ce a spus așa, în fraze generale, și hotărârea Curții. Acolo, după părerea mea, trebuie să primim un verdict”
Cătălin Striblea: Ar trebui lăsat Călin Georgescu să candideze?
Crin Antonescu: „Eu tot ce pot să vă spun din ce în ce mai hotărât este că îl doresc drept candidat. Că ar trebui lăsat sau nu, nu pot să vă spun. Nu-s judecător, n-am cum să spun asta. Nu vreau să evit nimic aici. Eu nu cred că procesul electoral a fost normal. Mie mi se spune: da, dar au fost oameni vii cei care au votat. Da, dar procesul electoral nu constă doar în procesul fizic de ștampilare a foii. Au fost turbulențe inexplicabile și neexplicate încă, ceea ce poate să lase loc la ceea ce a spus așa, în fraze generale, și hotărârea Curții. Acolo, după părerea mea, trebuie să primim un verdict”.
Crin Antonescu: „Sunt convins că domnul Georgescu nu va câștiga aceste alegeri. Mai convins decât că le voi câștiga eu”
Crin Antonescu: „Dar eu îmi doresc, pentru că, dacă domnul Georgescu nu e lăsat – de o hotărâre judecătorească, de Curtea Constituțională, de cine doriți – să candideze, așa cum foarte multe lucruri – noi avem probleme cu memoria, totuși, la nivel național, o spun fără jenă, cu părere de rău, dar o spun, va rămâne pentru câtva timp eroul salvator al României care a fost împiedicat de sistem, de partide, de nenorociții cu politica sau, știu și eu, de ce parte rea a Occidentului, să candideze. Care ne-ar fi făcut pe noi o națiune măreață, care ne-a dat nouă posibilitatea de a-i pune la punct pe toți. Deci, eu vreau ca domnul Georgescu să candideze. Sunt convins că domnul Georgescu nu va câștiga aceste alegeri. Mai convins decât că le voi câștiga eu. Nu va câștiga Georgescu aceste alegeri”.
Sursa foto: Europa FM