Istoricul Cosmin Popa a explicat în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM, că „Foarte multă lume acum crede că vorbim doar despre pacea din Ucraina sau despre încetarea războiului din Ucraina. De fapt, când se vorbește despre aceste negocieri, Moscova și într-o oarecare măsură și noua administrație sau viitoarea nouă administrație de la Washington, se gândesc la un nou aranjament de securitate în Europa”. Cât despre declarațiile lui Nikolai Patrușev, istoricul Cosmin Popa a spus că „Asta nu înseamnă că lucrurile se vor desfășura așa cum vrea Patrușev, care acum este consilier pentru construcția navală, pe lângă președintele Putin, dar este omul care controlează politica externă în bună măsură și politica militară a Rusiei”. Amintim, Nikolai Patrușev a declarat pentru publicația Komsomolskaia Pravda: „Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia”. „Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chişinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe”, a mai spus Nikolai Patrușev. 

Cosmin Popa: „Când se vorbește despre aceste negocieri, Moscova și într-o oarecare măsură și noua administrație sau viitoarea nouă administrație de la Washington, se gândesc la un nou aranjament de securitate în Europa”

Cosmin Popa: „Foarte multă lume acum crede că vorbim doar despre pacea din Ucraina sau despre încetarea războiului din Ucraina. De fapt, când se vorbește despre aceste negocieri, Moscova și într-o oarecare măsură și noua administrație sau viitoarea nouă administrație de la Washington, se gândesc la un nou aranjament de securitate în Europa, care privește și țările vecine Ucrainei.

De aceea, zilele trecute când Patrușev a acordat acel interviu, nu întâmplător a pomenit România și Austria alături de Slovacia și Ungaria. Asta semnifică faptul că atenția rușilor este concentrată pe aceste țări și consideră că în ultima perioadă au câștigat poziții politice considerabile în aceste țări pe care le vor, le văd în viitor ca fiind scoase – cel puțin parțial – din sistemul de securitate Euro-Atlantic”.

Cosmin Popa, despre declarația lui Nikolai Patrușev: „Asta nu înseamnă că lucrurile se vor desfășura așa cum vrea Patrușev, care acum este consilier pentru construcția navală, pe lângă președintele Putin, dar este omul care controlează politica externă în bună măsură și politica militară a Rusiei”

Cătălin Striblea: Deci, declarația lui Patrușev – șef al KGB – este că… sau intenția, cum s-o iau… este ca România, Slovacia, Austria să fie țări scoase din sistemul de alianțe actual?

Cosmin Popa: „Ei vor să scoată toți vecinii, tot ceea ce a constituit la un moment dat sfera de influență sovietică în Europa Orientală, dar consideră că țările menționate au cele mai bune premise – din perspectiva politicii rusești – să fie scoase din acest sistem. Sigur că asta nu înseamnă că lucrurile se vor desfășura așa cum vrea Patrușev, care acum este consilier pentru construcția navală, pe lângă președintele Putin, dar este omul care controlează politica externă în bună măsură și politica militară a Rusiei. Repet, lucrurile nu înseamnă că se vor desfășura așa cum doresc ei, acesta este planul. Acesta este obiectivul. Nu întâmplător pe masa de negociere care se pregătește intens în aceste zile pe lângă problema ucraineană – cu teritoriile, Crimeea, introducerea sau neintroducerea trupelor de menținere a păcii – mai sunt alte 2 subiecte la fel de importante: scoaterea infrastructurii militare NATO din Țările Baltice și din Finlanda. […]”.

Sursa foto: Shutterstock