Cometa secolului – cum a fost supranumită datorită strălucirii și vizibilității sale – a putut fi privită anul acesta pe cerul din România. Extrem de special la acest corp ceresc a fost că a putut fi văzută cu ochiul liber, a spus pentru Europa FM profesorul Armand Popa, coordonatorul AstroClub Galaxis Arad. În luna octombrie, cei care s-au uitat spre cer după apusul Soarelui au trăit o experiență unică.

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) s-a apropiat de Pământ pe 12 octombrie, a spus la Europa FM astronomul Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Aceatsa a fost văzută prima dată în 2023, de două observatoare – unul din China, iar celălalt din Africa de Sud.

Pe cerul din România, cometa secolului a putut fi văzută în a doua parte a lunii octombrie. Oamenii au privit corpul ceresc cu ochiul liber, cu binoclul sau cu ajutorul telescoapelor.

Profesorul Armand Popa, coordonatorul AstroClub Galaxis Arad: Nu toate cometele sunt vizibile cu ochiul liber

În fiecare an, astronomii pot vedea pe cer zece până la 15 comete, dar cometa secolului a fost descrisă ca fiind cu atât mai deosebită cu cât a putut fi văzută cu ochiul liber.

„Este extrem de special la cometa asta că se vede cu ochiul liber. Există foarte multe comete pe cer, anual putem observa undeva pe la 10-15 comete, doar că nu toate devin vizibile cu ochiul liber. Asta o face superspecială”, a precizat profesorul Armand Popa, coordonatorul AstroClub Galaxis Arad.

Elementul-surpriză al cometelor

Potrivit profesorului Armand Popa, cometele au un element-surpriză: se întorc periodic.

„Unele comete se întorc la 50 de ani, iar această cometă va reveni în apropierea Pământului peste 80.000 de ani”, a spus profesorul Armand Popa, coordonatorul AstroClub Galaxis Arad.

Adrian Șonka: „Ea nu este periodică. Se rotește în jurul Soarelui, dar vine și pleacă și nu se mai întoarce niciodată”

Societatea Astronomică Regală Britanică a explicat că acest corp ceresc a fost supranumit „cometa secolului” datorită strălucirii și vizibilității ei.

Apariția unei comete așa strălucitoare este destul de rară. Deci, practic, cometa nu a mai fost văzută până acum un an, când a fost descoperită – pentru că nu a mai ajuns niciodată la Soare. Ea nu este periodică. Se rotește în jurul Soarelui, dar vine și pleacă și nu se mai întoarce niciodată. S-a apropiat de Pământ pe 12 octombrie, la 44 de milioane de kilometri și s-a aflat și în dreptul Soarelui, dar încet, încet s-a dat la o parte și a început să fie vizibilă seara și de la noi. E importantă prin faptul că se poate vedea destul de ușor”, a mai explicat Adrian Șonka la Europa FM.

Cometa a fost vizibilă în România în a doua parte a lunii octombrie.

Dacă anumite obstacole nu îi vor modifica traiectoria, cometa urmează o orbită care nu ar trebui să o mai apropie de Pământ decât peste 80.000 de ani.

Sursa foto: Vlad Rotaru

Citește și: