Clotilde Armand a renunțat vineri, 20 decembrie 2024, la mandatul de senator. Decizia vine după ce Clotilde Armand a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul în care a solicitat anularea raportului Agenției Naționale de Integritate, în care a fost declarată starea de incompatibilitate. „De la USR, în timpul dezbaterilor am primit o hârtie din partea doamnei Armand că renunță la mandat”, a spus Robert Cazanciuc vineri.

Robert Cazanciuc:De la USR, în timpul dezbaterilor am primit o hârtie din partea doamnei Armand că renunță la mandat. Aveam deja două contestații depuse la Comisie din partea grupului USR, care au rămas practic fără obiect și a fost validat următorul senator – doamna Simona Spătaru”.

Clotilde Armand, joi, 19 decembrie: „Am venit astăzi în Parlament pentru a ridica o altă problemă- există un vid legislativ și în cazul parlamentarilor care trebuie validați deși există o situație de incompatibilitate cu funcția de ales local”

„Breaking news: “Clotilde Armand s-a prezentat la Parlament, pentru preluarea mandatului.” Așa. Și? Iată explicația juridică.

În legislația din România nu există o prevedere explicită prin care să interzică unui primar să fie managerul unui proiect pe fonduri europene. În schimb sunt multe opinii diferite, am sesizat și CCR cu acest aspecte. Există un vid legislativ, de care a profitat PSD pentru a-mi face dosarul acest dosar penibil cu ajutorul ANI- instituție a statului care este controlată tot de PSD.

Am venit astăzi în Parlament pentru a ridica o altă problemă- există un vid legislativ și în cazul parlamentarilor care trebuie validați deși există o situație de incompatibilitate cu funcția de ales local.

Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabilește clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate priveste doar funcția de primar: “Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.”

Cuvintele cheie sunt: “cu exceptia celor electorale” și “nu mai poate ocupa aceeași funcție.” Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicția ocupării timp de 3 ani a funcției de primar, nu și de parlamentar.

Articolul 25 a fost verificat de CCR în mai multe rânduri, din punct de vedere al constituționalității. A fost dată și o decizie interpretativă, dar nu a fost modificat textul de lege. Parlamentul a apreciat în cazul de față că textul de lege este explicit și nu necesită schimbarea lui.

Practic, în acest moment sunt în situația în care mandatul meu de senator trebuie validat de Comisia specială constituită în Parlament.

Ir comisia respectivă trebuie să o valideze fiindcă altfel este un abuz. Mai jos motivarea juridică a domnului Augustin Zegrean care s-a ocupat de cazul meu.

De asemenea:

Din Regulamentul Senatului:.

Articolul 8

(1) Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispozițiilor legii electorale privind candidatura sau obținerea mandatului, precum și în cazul în care există o hotărâre definitivă și irevocabilă privind săvârșirea de către senatorul în cauză a unei infracțiuni legate de derularea procesului electoral.

(2) Audierea senatorilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atât în cadrul Comisiei de validare, cât și în plenul Senatului. În fața Comisiei de validare cel în cauză își poate alege un apărător dintre membrii Senatului sau poate fi asistat de un avocat cu drept de a pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Sursa foto: Inquam Photos / Nichita Cojocea