Românii sărbătoresc Crăciunul în fiecare an pe 25 decembrie. Crăciunul este o zi încărcată de emoție, pe care cei mai mulți dintre noi o petrec cu cei dragi. Înainte de Crăciun, românii de pretutindeni se pregătesc cu mâncare și curățenie pentru ziua de Crăciun – aceste două lucruri devenind tradiție de-a lungul timpului. Ce alte tradiții mai au românii în ziua de Crăciun?

Împodobitul bradului

Bradul se împodobește în general pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Se spune că Moș Crăciun vine întotdeauna în seara de 24 spre 25 decembrie și lasă copiilor cuminți daruri sub brad.

Colindatul de Crăciun

Românii au diverse obiceiuri de Crăciun, printre care și colindatul: Steaua este cel mai vestit colind de Crăciun și este specific copiilor. Însă, în Maramureș și adulții se adună pentru a merge cu Steaua.

Masa din Ajunul Crăciunului pentru sufletele morților

În noaptea de 23 decembrie spre 24 decembrie, în anumite zone ale României, se face o masă mare cu alimente de post – întrucât suntem încă în postul Crăciunului atunci – la care este invitat preotul pentru binecuvântarea mâncărurilor.

Tradiții și obiceiuri care se țin în Ajunul Crăciunului

  • Nu se aruncă gunoiul;
  • Nu se dau lucruri cu împrumut, dar se iau înapoi lucrurile care au fost împrumutate de-a lungul anului;
  • Nu sebea rachiu, tradiția spunând că rachiul este băutura diavolului;
  • Se spune că în noaptea de Ajun apa se preface în vin, iar animalele vorbesc;
  • Fetele nemăritate țin post negru pentru a-și visa ursitul.

Sursa foto: Shutterstock