Prima zi în Parlament a noului legislativ a marcat atitudini agresive și de intimidare la adresa jurnaliștilor. Două scene au atras atenția: una în care președinta Partidului Oamenilor Tineri a lovit microfoanele jurnaliștilor și a refuzat să le răspundă la întrebări, iar cealaltă în care senatoarea SOS Diana Șoșoacă – împreună cu mai mulți apropiați – au intimidat o jurnalistă și a adus jigniri presei. Este nevoie – spun organizațiile de presă – de o reacție a instituțiilor, dar și a clasei politice față de astfel de comportamente.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2024/12/20dec-18-LILI-SANDW-Intimidarea-presei-la-Parlament.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O jurnalistă de la Antena 3 a fost aproape fugărită pe holurile Parlamentului de senatoarea SOS, Diana Șoșoacă și de apropiați ai acesteia, putem vedea în imaginile distribuite pe Facebook de jurnalista Sorina Matei.

„Șoșo pe ei, du-te după el, du-te după el”, a spus Diana Șoșoacă.

Intervenția ar fi fost o demonstrație pentru Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu pe TikTok, despre cum să se poarte cu jurnaliștii în viitoarea lui calitate de consilier parlamentar la partidul SOS – după cum spune Diana Șoșoacă.

Makaveli: „Mamă, cum a fugit! Mamă, cum a fugit!”.

Diana Șoșoacă: „Ai înțeles ce faci, da?” / „Dumneavoastră de unde sunteți? Euronews? E, voi mai scăpați”.

„Au apărut în spațiul dezbaterii publice actori politici care par să vină dintr-o lume interlopă. Ceea ce creează premisele nu doar a agresiunii verbale, ci și amenință și plutește agresiunea fizică”, spune Mircea Toma, jurnalist, membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Dealtfel, CNA a lansat un apel la „abținere la orice formă de agresiune la adresa jurnaliştilor”

„Intimidarea unui ziarist limitează accesul la informație pentru public. Îl intimidează, îl pune în defensivă”, a mai spus Mircea Toma, jurnalist, membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

La rândul ei, Cristina Lupu, director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent atrage atenția și spune că astfel de atitudini trebuie taxate în primul rând de restul parlamentarilor. Iar dacă se repetă, instituțiile statului ar trebui să intervină.

„Nu a fost niciodată ușor să fii jurnalist. Acum vedem că jurnaliștii au devenit inamicul public numărul 1. Dacă jurnaliștii nu pot să-și facă meseria în siguranță și sunt hărțuiți pe holurile Parlamentului nu putem vorbi de libertatea presei”, a spus Cristina Lupu, director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Vicepreşedintele CNA, Valentin Jucan, la Europa FM: „Prin aceasta să demarăm o anchetă penală în legătură cu ce s-a întâmplat pe holurile Parlamentului”

Vicepreşedintele CNA, Valentin Jucan, anunță pe pagina sa de Facebook că instituția va sesiza Parchetul General cu privire la agresiunea comisă astăzi de către Diana Şoşoacă asupra echipei de la Antena 3. Senatoarea SOS, împreună cu mai mulți apropiați, a intimidat o jurnalistă și a adus jigniri presei.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2024/12/20dec-19-Juncan-CAN-sesizeaza-Parchetul-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepreşedintele CNA, Valentin Jucan, la Europa FM: „Prin aceasta să demarăm o anchetă penală în legătură cu ce s-a întâmplat pe holurile Parlamentului. Iar aici ajungem la faptul că se petrece în incinta Palatului Parlamentului. Noi am decis să documentăm toate agresiunile cel puțin recente care, din păcate, nu sunt puține să le transmitem Parlamentului și să solicităm modificarea regulamentelor interne ale Senatului și ale Camerei Deputaților astfel încât atunci când un membru al Parlamentului mai comite astfel de gesturi să poată să fie sancționat”.

CNA va cere Ministerului Afacerilor Interne să asigure protecție jurnaliștilor. El spune că atacurile la adresa jurnaliștilor sunt tot mai dese

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2024/12/20dec-19-Juncan-jurnalistii-au-nevoie-de-protectie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aceste fapte încep să se petreacă tot mai public într-un mod tot mai lipsit de orice jenă. Consiliul poate să solicite altor instituții să ofere protecție jurnaliștilor strict la Ministerul de Interne căruia o să-i solicităm să ofere protecție jurnaliștilor care până acum au fost agresați sau cel puțin în legătură cu care există informații că sunt o eventuală țintă”, a mai spus la Europa FM vicepreşedintele CNA, Valentin Jucan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea