Angela Grămadă – expert în relații internaționale – a fost invitata lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți seara. Duminică a fost primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, unde Maia Sandu a obținut un scor de 42.45%, în timp ce Stoianoglo Alexandr a obținut un scor de 25.98%. Maia Sandu a recunoscut „erori pe care le-a comis și ea în această campanie electorală, dar și echipa sa”, a spus Angela Grămadă la Europa FM. „Mi-a plăcut că s-a adresat candidaților electorali, acelor concurenți și de dreapta și de stânga, dar și pro-ruși și i-a îndemnat să o susțină în această cea de-a doua bătălie care se dă acum până pe 3 noiembrie”, a adăugat aceasta.

Angela Grămadă: „Nu vreau să spun că nu vom avea un președinte european pentru următorii patru ani, dar trebuie să mergem în această analiză a noastră cu datele din teren”

Tudor Mușat: Maia Sandu intră în acest tur 2 cu 40 și ceva la sută din voturi față de 20 și ceva la sută din voturi ale lui Alexandr Stoianoglo, „omul rușilor”, cum este el numit. Doar că mai sunt ceilalți candidați scoși din cursă ale căror voturi însumate – dacă s-ar duce spre „omul rușilor” – ele ar fi mai multe decât ale Maiei Sandu. Cât de dură va fi bătălia și ce tendințe se prefigurează?

Angela Grămadă: „Bătălia va fi una foarte dură, extrem de dură, cred. Și sunt riscuri destul de mari. Nu vreau să spun că nu vom avea un președinte european pentru următorii patru ani, dar trebuie să mergem în această analiză a noastră cu datele din teren. Maia Sandu a obținut 42% din voturile exprimate în turul I. Stoianoglo, 26%. Renato Usatîi, 12%”.

Angela Grămadă: Maia Sandu a recunoscut „erori pe care le-a comis și ea în această campanie electorală, dar și echipa sa”

Angela Grămadă: „Mi-a plăcut mult discursul de ieri, din conferința de presă, al Maiei Sandu, pentru că a fost destul de realist și s-a bazat pe recunoașterea cel puțin parțială a unor erori pe care le-a comis și ea în această campanie electorală, dar și echipa sa – pentru că nu a ajuns la foarte multă lume mesajul pe care a dorit să-l transmită.

Mi-a plăcut că s-a adresat candidaților electorali, acelor concurenți și de dreapta și de stânga, dar și pro-ruși și i-a îndemnat să o susțină în această cea de-a doua bătălie care se dă acum până pe 3 noiembrie. […] Adunați, susținătorii acestor candidați fac cam 2% sau 3%, ceea ce este într-adevăr insuficient.

Pe ceilalți, în schimb, dacă îi adunăm la un loc, obținem destul de multe voturi care pot face o diferență majoră în rezultatul final. Ea s-a adresat inclusiv electoratului lui Renato Usatîi, care a obținut 12% din voturile exprimate duminică”.

Angela Grămadă: „Alexandr Stoianoglo are o problemă în a vorbi public – nu este un orator prea bun și nici nu vorbește prea bine limba română”

Angela Grămadă: „Acesta este un lucru bun, pentru că anterior în campaniile precedente ea nu făcea acest lucru, adică de data aceasta chiar încearcă să asculte de acei consilieri care doresc să o ajute. Mai departe, a depinde foarte mult și de modul în care se va reuși sau nu se va reuși organizarea acelei dezbateri electorale dintre cei doi candidați care au ajuns în turul doi – Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Anterior, ei nu s-au întâlnit și asta s-a datorat exclusiv faptului că Maia Sandu a refuzat să ia parte la dezbaterile electorale din primul tur. Acum se pare că există disponibilitate de ambele părți și este o oportunitate unică pentru ambii să se adreseze electoratului.

Alexandr Stoianoglo are o problemă în a vorbi public – nu este un orator prea bun și nici nu vorbește prea bine limba română și din aceste motive discursul său poate fi un pic mai ineficient în adresarea sa către vorbitorii de limba română. Și ar putea să aibă un dezavantaj în acest caz.

De cealaltă parte, nici Maia Sandu nu are preferințe pentru a se adresa publicului vorbitor de limbă rusă în Republica Moldova, și trebuie să recunoaștem că acolo există foarte mult electorat pe care ar putea să îl aducă de partea sa dacă va reuși să formuleze câteva mesaje care îi prindă, atunci cred că are șanse să mai reducă din această lipsă de popularitate în rândul electoratului care s-a dedat acestor narative și mesaje de dezinformare”.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu