Lipsesc mai multe medicamente pentru pacienții bolnavi de cancer – potrivit unor rapoarte ale Agenției Naționale a Medicamentului. Deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor spun că motivele acestor discontinuități sunt, printre altele, creșterea neașteptată a cererii sau prețul scăzut aprobat în România.
Bolnavii de cancer reclamă că Ministerul Sănătății nu a încheiat contracte pentru obținerea unor tratamente generice, care au aceeași substanță activă ca cele patentate
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2024/12/27dec-13-Irimia-nu-s-au-incheiat-contracte.mp3„Cei care au deținut și dețin control asupra sistemului de sănătate au vrut cu tot dinadinsul să avem cele mai mici prețuri la medicamente din Europa. Ceea ce a determinat retragerea de pe piață apeste 3000 de medicamente. Dintre acestea fiind și în Oncologie destule. Iar unele medicamente care au pierdut patentul de original și au sesizat Ministerul că se vor retrage de pe piață, Ministerul nu a făcut nimic să încheie noi contracte cu cei care deja fabricau și am rămas descoperiți”, a spus Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Pacienții oncologici au semnalat încă de la începutul anului lipsa unor tratamente
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2024/12/27dec-13-Irimia-probleme-de-la-inceputul-anului.mp3„Am semnalat încă de la începutul anului lipsa de medicamente care s-a perpetuat în tot anul 2024. Iată că și acum, la sfârșit de an suferim de aceeași boală ca la început de an, dovadă că sistemul nu a fost gestionat și nu i-a păsat nimenui de noi, de pacienții cu cancer. Și nu suntem puțini, suntem vreo 200.000 în diferite tratamente, deci este clar că iresponsabilitatea la vârful Ministerului Sănătății a lăsat de dorit și s-a răsfrânt asupra noastră, a pacienților”, a mai spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Sursa foto: Shutterstock