Voucherele pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), prevăzute de legea învățământului preuniversitar 198/2023, sunt amânate de Guvern până la începutul anului școlar 2026-2027, potrivit proiectului de ordonanță de urgență „trenuleț” publicat de ministerul Finanțelor duminică la prânz. Documentul poate fi descărcat mai jos.
Pe baza acestor vouchere, neacordate până acum niciodată deși legea educației 198/2023 este în vigoare din septembrie anul trecut, elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) pot plăti servicii de sprijin, intervenții psihopedagogice și materiale-suport.
- Proiectul de OUG „trenuleț” 2025 asumat de Ministerul Finanțelor poate fi descărcat mai jos din articol. Documentul urmează să fie discutat în ședința de Executiv a Guvernului Ciolacu 2 de luni, 30 decembrie.
În anul școlar 2023-2024, au fost înregistrați peste 50.000 de elevi cu CES.
Iată ce prevede articolul LII din proiectul de ordonanță de urgență (OUG) „trenuleț” 2025:
„Art. LII (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, aplicabilitatea unor dispoziții prevăzute în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările ulterioare, se prorogă după cum urmează:
[…] (3) [sic! numerotarea corectă ar fi fost „(2)”] Aplicarea prevederilor art. 63 alin. (4), art. 70 alin. (5) litera a), art. 74 alin. (4), art. 78 alin. (8), art. 105 alin. (10) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, se suspendă până la începutul anului școlar 2026-2027”.Iată ce prevede legea educației la articolul 70 cu privire la voucherele pentru copiii cu CES:
„Articolul 70
(1) Educația specială se organizează, în general, în unitatea de învățământ de proximitate a domiciliului elevului. În situația în care tipul de sprijin menționat la art. 69 nu se poate asigura în unitatea de învățământ din proximitatea domiciliului elevului, acestuia i se va atribui un loc la cea mai apropiată unitate de învățământ care asigură sprijinul necesar.
(2) Serviciile de sprijin prevăzute la art. 69 sunt asigurate de către specialiștii din cadrul CJRAE/CMBRAE și din cadrul unităților de învățământ special, care reprezintă centre-resursă pentru educația specială din toate unitățile de învățământ.
(3) În lipsa personalului necesar, directorul unității de învățământ, cu acordul consiliului de administrație, poate achiziționa serviciile necesare îndeplinirii obligațiilor legale, costurile fiind acoperite din finanțarea de bază potrivit dispozițiilor art. 139 alin. (2) lit. c) și alin. (6)
(4) Toate activitățile și serviciile de educație specială, indiferent de nivelul de sprijin, sunt gratuite.
(5) Antepreșcolarii/Preșcolarii/Elevii cu CES, școlarizați în unitățile de învățământ de masă sau în unități de învățământ special, de stat și particulare, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, beneficiază, pe perioada anului școlar, de una dintre următoarele forme de sprijin:
a) vouchere educaționale în cuantum fix, pentru servicii de sprijin, intervenții psihopedagogice și materiale-suport, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat;
b) asistență socială completă, constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcăminții și a încălțămintei, în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecție a copilului, precum și de găzduire gratuită în internate din cadrul direcțiilor generale județene/direcției municipiului București de asistență socială și protecția copilului”.
Citește și:
Iată principalele reglementări legale din domeniul educației care se amână prin OUG „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare 2025:
DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de OUG-trenuleț cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, publicat pe 29 decembrie de Ministerul Finanțelor: