VIDEO Propagandă legionară și pro-Călin Georgescu la ora de religie. Un profesor-preot de la Colegiul Național B.P. Hasdeu din Buzău va fi cercetat disciplinar, după ce Recorder.ro a relatat cazul lui, anunță șefa ISJ Buzău / „Dacă se impune chiar întrerupere a activității la catedră a profesorului, asta se va întâmpla”

VIDEO Propagandă legionară și pro-Călin Georgescu la ora de religie. Un profesor-preot de la Colegiul Național B.P. Hasd
📅 2025-01-20
Conducerea Colegiului Național B.P. Hasdeu din Buzău urmează să demareze o anchetă disciplinară pentru profesorul de religie Aurelian Damian, care la începutul lunii decembrie, le-a vorbit elevilor la oră despre legionarism și despre discursul lui Călin Georgescu (n. red. la vremea respectivă, candidat la alegerile prezidențiale), potrivit Recorder. Inspectoarea generală școlară din Buzău, Daniela Palcău a declarat pentru Edupedu.ro că directorul colegiului a informat-o telefonic că va face o comisie disciplinară la nivelul școlii, după informațiile apărute în spațiul public. „Dacă se impune chiar întrerupere a activității la catedră a profesorului, asta se va întâmpla”, a mai spus Palcău.

Șefa ISJ Buzău, Daniela Palcău a declarat pentru Edupedu.ro că urmează să înceapă o anchetă disciplinară la nivelul Colegiului Național B.P. Hasdeu, după ce Recorder a publicat câteva înregistrări video filmate în timpul orei de religie, predată de Aurelian Damian, profesor și preot, în care acesta le vorbea elevilor despre legionarism.

„Am discutat telefonic cu directorul unității de învățământ, m-a informat că va face o decizie de constituire a comisiei de cercetare disciplinară în vederea analizării situației respective.

În unele condiții, dacă se impune chiar întrerupere a activității la catedră a profesorului, asta se va întâmpla. Mai aștept informații pentru a vedea exact încadrarea profesorului. Problema este cu atât mai gravă, fiind preot, orice cadru didactic intră pe un aviz de la Arhiepiscopie”, a spus șefa ISJ Buzu, într-o scurtă declarație pentru Edupedu.ro.

Înregistrările datează din luna decembrie. Preotul le-a spus elevilor la ora de religie că „legionarii au fost împotriva comunismului” și că mareșalul Antonescu nu ar trebui asimilat cu comuniștii.

„Legionarismul a plecat din tineretul studios al vremii. (…) Cum să îl asimilezi pe Antonescu cu legionarii? Legionarii nu au fost chiar ceea ce se spune și ce a rămas despre ei”, a spus profesorul.

Aurelian Damian este profesor de religie la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” de 20 de ani și este preot slujitor la Catedrala „Sfântul Sava” din Buzău, scrie Recorder care a publicat înregistrările.

În luna decembrie, când au fost făcute înregistrările de la clasă, și era campanie prezidențială, profesorul de religie le-a vorbit elevilor despre candidatul Călin Georgescu:

„Călin Georgescu, marele incriminat. Vorbește despre pace, apă, hrană și energie. Adică nu cum încearcă să se spună că e utopic, că a venit să vândă iluzii. Ce vreți lucruri mai concrete decât astea pentru viață? Dar el vorbește și despre Dumnezeu. Alt motiv pentru care s-au scandalizat mulți. Nu mai e campanie, nu ? Am dreptul să vorbesc despre… Vă spuneam când ne-am cunoscut că religia abordează subiecte de la lumea interlopă la lumea savantă și între ele, viața noastră. (…) Iată, Trump se va întâlni cu Putin, unde? În Ungaria lui Orban, care a fost vizat până acum că nu respectă treburile Uniunii Europene. Asta nu l-a împiedicat să ajungă președinte al Ungariei. Și uite-l acum pe cai mari. În America a ieșit Trump, e prieten și cu unul și cu altul. S-ar putea ca Ardealul nostru, că de aia Ungaria a mijlocit să intrăm în Schengen, să fie dezlipit de țara mamă și să rămânem iar perdanți cu buza umflată. (…) Cum rămâne cu cei care s-au bătut pentru țară și erau făcuți extremiști? (…)”

Elevii au mers apoi să ceară ajutorul dirigintei lor care a intrat la clasă în timpul orei, spunându-i profesorului de religie că este interzis să vorbească despre politică și legionarism la oră.

Diriginta: Educați prost. Vă rog să părăsiți clasa mea. Adevarul nu e la dumneavostră. În școală nu aveți voie să faceți politică. Vă rog, fără să vă supărați, să ieșiți din clasă.

Preot Aurelian Damian: Dar este o agresiune, doamna profesoară. (…) Dar cum stau lucrurile cu pandemia?

Diriginta: Dar credeți că acum e momentul să discutăm asta? Dvs sunteți anti, anti…

Preot Aurelian Damian: Nu, sunt pro adevăr.”

„Nici ministru, nici inspector, nici director nu aveau voie să intre peste mine”, a explicat preotul într-un interviu pentru Recorder, după publicarea imaginilor.

Legea Educației interzice propaganda politică în școli

Legea învățământului preuniversitar 198/2023 interzice propaganda politică în școli. Potrivit legii: 

În campania pentru alegerile locale, din prima parte a acestui an, însăși Ligia Deca transmitea în primăvară inspectoratelor o circulară în care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli. 

Citește și:
INTERVIU Cătălin Raiu, lector universitar în Științe Politice, cu studii în teologie: Este o problemă modul în care e predată teologia în Facultățile de teologie. Se creează un fel de analfabetism în privința culturii politice și ai preoți care desconsideră virtuțile democrației / Ideea mea de reformă: cursuri pentru studenții teologi despre modul în care funcționează democrația, ce este libertatea religioasă, dialogul inter-religios

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Aproape 5 mii de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a consideră că împărțirea pe module a anului școlar este un avantaj în privința pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bac – raport al Ministerului Educației / Ce spun părinții

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/07/dreamstime_s_308660125.jpgPeste 2.300 de elevi de clasele a VIII-a și alți peste 2.500 de a XII-a, participanți la un studiu realizat de experți ai Ministerului Educației consideră că împărțirea anului școlar…

O parte din elevii unei școli din municipiul Sibiu au trecut în „online” din cauza frigului: „Cădeau siguranțele” / Ei învață în containere, iar încălzirea se face prin calorifere electrice

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/foto-container-turnul-sfatului.jpegDe la mijlocul săptămânii trecute, patru clase de a VIII-a din cele cinci ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu învață online. Motivul este faptul că, din cauza suprasolicitării rețelei…

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc la Bucureşti şi va explora istoria copiilor abandonați din perioada comunistă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/dreamstime_s_45828841.jpgCel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie la Bucureşti, anunţă Asociaţia A.R.T. Fusion. „Horror Vacui” este un act artistic de amploare, o reprezentaţie de…

Pe 27 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note a instituției – document / Calendarul complet al activităților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/08/dreamstime_m_326635790-e1724598854583.jpgEvaluarea externă a școlilor începe pe data de 27 ianuarie și durează până pe 17 iunie 2025, potrivit unei note ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar…

Ministerul Educației și Cercetării ignoră propriile reguli de transparență: întârziere de peste un an pentru un raport care ar trebui să detalieze cum au fost cheltuite fondurile speciale aflate la dispoziția ministrei Ligia Deca

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_m_163861278-e1737364833980.jpgMinisterul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea a...

„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/dreamstime_m_102911927-e1676888255503.jpg„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în…

Peste 130 de elevi au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și gândire critică, organizate de studenți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/workshop.jpgPeste 130 de elevi din două licee bucureștene au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și combatere a dezinformării organizate de Studenții Facultății de Administrație și Afaceri…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Istorie, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-istorie.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Istorie și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Lista liceelor și colegiilor din București unde se organizează probele orale de la BAC 2025, publicată de ISMB – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/dreamstime_s_108954677-e1636458476332.jpgInspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat lista celor 120 de licee și colegii în care se vor organiza probele orale ale examenului național de Bacalaureat 2025. În perioada 27…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Matematică, profilurile Real, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-mate.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Matematică și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Good News

Only good and positive news.