Cei peste 11.000 de studenți cazați în 27 de cămine ale Politehnica București din campusul Regie nu au primit apă caldă și căldură joi seară, 12 decembrie, după cum estima Compania Termoenergetica (CMTEB) și comunicase la solicitarea Edupedu.ro. Tinerii ar putea avea din nou apă caldă și căldură, după întreruperile constante din acest semestru, vineri seară, conform noului termen al CMTEB.
Mai precis, termenul estimat inițial pentru joi, 12 decembrie, ora 23:30, s-a transformat după această oră în vineri, 13 decembrie, ora 10:00, apoi vineri, 13 decembrie, 23:00. Cu alte cuvinte, Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) a avansat un termen comunicat la solicitarea Edupedu.ro pe care nu l-a respectat, mințind miile de studenți că ar putea primi apă caldă și căldură.
Reacțiile studenților după articolul Edupedu.ro de ieri nu au întârziat să apară, în mesajele către redacție, unele dintre ele sarcastice: „De vineri dimineață (de la 4:45) se mai întrerupe până miercurea viitoare la 22:30 cu posibile întârzieri la reluarea livrării agentului termic”. „Deci a fost o minciună” – este reacția de vineri dimineață a unui student.
Foto: captură TermoalertAmintim că, potrivit sesizărilor primite de la studenți pe adresa redactie@edupedu.ro, luni s-ar împlini trei săptămâni de când studenții cazați în căminele din Regie ale Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNTSPB) nu au deloc căldură în camerele de cămin. Apa caldă ar fi fost funcțională, în această perioadă, „timp de 5 zile adunate”, mai susțin aceștia în mesajele către Edupedu.ro.
Foto: cmteb.ro/functionare_sistem_termoficare.phpPeste 2.300 de studenți au semnat până acum o petiție online inițiată de marți, 30 noiembrie, când apa caldă și căldura din camere s-au întrerupt din nou. „Din 61 de zile, studenții au beneficiat de căldură și apă caldă aproximativ 25 de zile! Nu cerem mult. Cerem un minim de condiții în capitală – apă caldă, căldură – acestea nu sunt cerințe mari, ci esențiale!”, se arată în textul petiției.
„Fierbem apă, o mai îndoim cu apă rece”
Defecțiunea care a provocat avaria este la o conductă afectată și în trecut, după cum a declarat directorul CMTEB, Adrian Teodorescu, pentru Știrile PRO TV. Este vorba de conducta – din anii 1980 – peste care, pe 20 octombrie, s-a surpat un trotuar și din cauza căreia, atunci, apa caldă și căldura au fost întrerupte pentru două săptămâni în căminele Politehnicii, Universității din București și Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Regie și Grozăvești.
- În același material, este citat și George Boroghină, prezentat drept reprezentant al studenților, care spune: „Nu avem cum să ne descurcăm. Adică fără căldură și fără apă caldă în 2024 este destul de greu. Pentru mine să zicem e poate puțin mai ușor pentru că sunt destul de vechi în Regia asta și m-am obișnuit cu viața de cămin și cu improvizațiile de genul ăsta, dar clasica metodă: fierbem apă, o mai îndoim cu apă rece și mergem mai departe”.