Sistemul educațional francez „joacă soarta elevilor prea devreme”, spune premierul François Bayrou, care reclamă examenul de intrare la liceu și admiterea centralizată la facultate

Sistemul educațional francez „joacă soarta elevilor prea devreme”, spune premierul François Bayrou, care reclamă examenu
📅 2025-01-20
Premierul François Bayrou a criticat platforma de admitere în învățământul superior Parcoursup și a pledat pentru o flexibilizare a tranziției dintre liceu și universitate, în cadrul unei declarații de politică generală susținute marți. Acesta a subliniat necesitatea de a „deschide porțile” și de a „inventa o perioadă de articulare între învățământul secundar și cel superior”.

„Obligația de orientare precoce îi perturbă și îi pune în pericol. Copiii nu sunt ca prazul, nu cresc toți în același ritm”, a declarat Bayrou. „A dori o selecție precoce, înainte ca mintea și așteptările să se maturizeze, este, cred, o greșeală, în orice caz o slăbiciune”, a afirmat acesta luni în fața Adunării Naționale, făcând referire la platforma de orientare lansată în 2018.

Declarațiile lui François Bayrou vin într-un context sensibil, notează Le Parisien: platforma Parcoursup urmează să-și deschidă procesul de formulare a opțiunilor miercuri, 15 ianuarie, marcând începutul înscrierilor pentru sesiunea 2025. De la lansarea sa, Parcoursup a fost adesea criticată pentru lipsa de transparență și pentru amplificarea inegalităților dintre candidați, mai ales în rândul elevilor din medii defavorizate.

„Acestor copii și tineri, dacă li se refuză șansa încă din clasa a IX-a, le facem cel mai mare rău. Câți dintre noi, la 13, 14 sau 15 ani, erau mai degrabă în situație de ruptură cu școala decât de succes? Câți și-au găsit ulterior căi inimaginabile la acel moment?”, a spus Bayrou. Premierul a subliniat că sistemul educațional francez „joacă soarta elevilor prea devreme, mai ales pentru cei care nu provin din medii favorizate”.

Declarațiile sale par să critice indirect o măsură introdusă de fostul ministru al Educației Gabriel Attal la sfârșitul anului 2023 și preluată de guvernul Barnier: obligativitatea obținerii diplomei de brevet în clasa a VIII-a pentru a putea promova în clasa a IX-a.

Premierul a pledat pentru mai multe oportunități de reorientare în cadrul sistemului educațional: „Cred că în sistemul nostru școlar și universitar trebuie încurajate reorientările și schimbările de direcție”, a declarat Bayrou.

„Profesorii din universitățile noastre vorbesc de studenți din anul întâi care nu reușesc să scrie un text simplu, inteligibil, cu o ortografie acceptabilă. Acesta este cel mai mare eșec al nostru”, a regretat premierul.

De asemenea, acesta a menționat câteva direcții prioritare, precum „promovarea lecturii în fața monopolului ecranelor” și continuarea „marilor reforme ale învățământului profesional începute de guvernele anterioare”.

Totuși, Bayrou nu a făcut anunțuri majore privind educația și a evitat subiectul celor 4.000 de posturi eliminate în bugetul pentru 2025 înainte de cenzura impusă guvernului Barnier, o măsură contestată de Partidul Socialist.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Aproape 5 mii de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a consideră că împărțirea pe module a anului școlar este un avantaj în privința pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bac – raport al Ministerului Educației / Ce spun părinții

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/07/dreamstime_s_308660125.jpgPeste 2.300 de elevi de clasele a VIII-a și alți peste 2.500 de a XII-a, participanți la un studiu realizat de experți ai Ministerului Educației consideră că împărțirea anului școlar…

O parte din elevii unei școli din municipiul Sibiu au trecut în „online” din cauza frigului: „Cădeau siguranțele” / Ei învață în containere, iar încălzirea se face prin calorifere electrice

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/foto-container-turnul-sfatului.jpegDe la mijlocul săptămânii trecute, patru clase de a VIII-a din cele cinci ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu învață online. Motivul este faptul că, din cauza suprasolicitării rețelei…

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc la Bucureşti şi va explora istoria copiilor abandonați din perioada comunistă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/dreamstime_s_45828841.jpgCel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie la Bucureşti, anunţă Asociaţia A.R.T. Fusion. „Horror Vacui” este un act artistic de amploare, o reprezentaţie de…

Pe 27 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note a instituției – document / Calendarul complet al activităților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/08/dreamstime_m_326635790-e1724598854583.jpgEvaluarea externă a școlilor începe pe data de 27 ianuarie și durează până pe 17 iunie 2025, potrivit unei note ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar…

Ministerul Educației și Cercetării ignoră propriile reguli de transparență: întârziere de peste un an pentru un raport care ar trebui să detalieze cum au fost cheltuite fondurile speciale aflate la dispoziția ministrei Ligia Deca

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_m_163861278-e1737364833980.jpgMinisterul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea a...

„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/dreamstime_m_102911927-e1676888255503.jpg„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în…

Peste 130 de elevi au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și gândire critică, organizate de studenți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/workshop.jpgPeste 130 de elevi din două licee bucureștene au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și combatere a dezinformării organizate de Studenții Facultății de Administrație și Afaceri…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Istorie, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-istorie.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Istorie și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Lista liceelor și colegiilor din București unde se organizează probele orale de la BAC 2025, publicată de ISMB – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/dreamstime_s_108954677-e1636458476332.jpgInspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat lista celor 120 de licee și colegii în care se vor organiza probele orale ale examenului național de Bacalaureat 2025. În perioada 27…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Matematică, profilurile Real, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-mate.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Matematică și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Good News

Only good and positive news.