Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că sala de detenție a fost organizată la bibliotecă și un singur elev a fost trimis acolo de la începutul anului școlar 2024-2025. „Biblioteca mi se pare un spațiu perfect pentru o astfel de activitate”, a spus aceasta.
Moderatoare: Sala de detenție ați organizat-o în școală? Dacă da, unde?
Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală: Noi nu am avut unde, chiar nu am avut această clasă și am renunțat din start la această idee.
Moderatoare: Nici n-a fost nevoie?
Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală: Nici n-a fost nevoie, să zicem, dar spațiul nu există oricum. Camera de detenție sună destul de grav.
Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București: Noi am organizat-o în bibliotecă. E adevărat că n-a fost vizitată până în momentul acesta decât de un singur elev, dar biblioteca mi se pare un spațiu perfect pentru o astfel de activitate.
Iată ce a declarat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Canal 33, despre camera de detenție: „Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că în această zi vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi toți trimiși în acest spațiu. Considerăm că sunt cazuri izolate, că sunt cazuri excepționale și nu, nu este o regulă, nu va deveni o regulă.”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, la TVR Info, referitor la camera de detenție, că „nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea.”
Întrebată cine va supraveghea elevii în camera de detenție, Ligia Deca a spus că „în mod clar trebuie să fie personal didactic”: „Există o persoană desemnată și fiecare școală îți știe personalul. Deci, în mod clar trebuie să fie personal didactic, personal care să poată să îndrume educațional și comportamental pe undeva. Trebuie văzut care este și colaborarea cu consilierul, dar eu sunt absolut convinsă că școlile pot să găsească cele mai potrivite formule. Nicio școală nu seamănă cu alta, nici din punct de vedere al personalului disponibil, din punct de vedere al infrastructurii. De aceea nu este o măsură obligatorie. Este doar o posibilitate.”
Iată ce prevede noul Statut al Elevului despre sălile de detenție
Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.
(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.
(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.”