„Universitatea Harvard a decis să preia inițiativa. Nu o poate face singură”, titrează publicația studenților instituției americane de învățământ superior, The Harvard Crimson, într-un editorial publicat marți. Editorialul, reprezentând punctul de vedere al acestei reputate publicații cu o vechime de peste 150 de ani, apare după decizia Administrației Trump de a îngheța fonduri în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru această universitate de elită, după ce aceasta s-a poziționat ca primă instituție de profil care respinge cererile guvernului privind politicile de angajare și admitere.
Publicația studenților de la Harvard ia apărarea, în editorial, decizia conducerii universității de a nu ceda presiunilor Administrației Trump, pe care presiuni pe care le califică drept „schemă federală de șantaj” și o „formă țipătoare de răzbunare”.
Potrivit articolului citat, „decizia Harvard de a lua apărarea proiectului academic în fața atacurilor administrației Trump este una nobilă. Pe măsură ce Casa Albă încearcă să decimeze învățământul superior american, sperăm că alte universități ni se vor alătura în întărirea acestuia”.
- Publicația apreciază că toate cererile formulate de guvern – de la eliminarea programelor de diversitate și incluziune și implementarea unor forme de admitere „bazate pe merit” – „ nu au nimic de-a face cu o combatere autentică a antisemitismului, ci doar cu eliminarea autonomiei Harvard”.
Harvard Crimson reia mesajul președintelui universității, Alan Garber, potrivit căruia cedarea în fața solicitărilor primite nu ar însemna doar a-i face pe plac președintelui țării, ci „ar înlătura autonomia fundamentală a celei mai cunoscute instituții a țării și ar altera irevocabil peisajul învățământului superior”.
Editorialul acuză guvernul că țintește instituții democratice, una câte una, de pe toate palierele vieții americane, iar „alegerea curajoasă a Harvard, de a apăra proiectul său academic, ar trebui să fie un model pe care să-l urmeze restul societății civile”.
arvardDar Harvard, fie ea cea mai veche universitate din SUA, „nu poate lupta singură. Decizia Universității de a purta drapelul trebuie să încurajeze alte instituții similare să reziste atacurilor lui Trump – o formă de acțiune colectivă la care am mai apelat anterior”, se arată în editorial.
- „Harvard a avut o alegere grea de făcut: să piardă fonduri federale de miliarde sau să sacrifice sufletul său vechi de secole. A ales corect. Acum, sperăm că cei asemenea nouă vor face la fel”, încheie argumentația sa boardul The Harvard Crimson.