Marius Andruh, vicepreședintele Academiei Române, a declarat că „s-a interpretat la un moment dat faptul că prea am împins predarea chimiei către joacă. Nu este o joacă gratuită, copilul trebuie să se bucure”. Acesta a spus că „nu poți să vii sec, îmbufnat, scorțos atunci când îi pregătești” pe elevi. Declarațiile au fost făcute la podcastul „Experiențe de vârf”, în luna noiembrie 2024.
Vicepreședintele Academiei Române i-a adus în discuție pe profesorii de liceu și a menționat că „ei merită un omagiu separat”:
„Până să ajungem la cei din învățământul superior, care îi antrenează pe elevi, trebuie să începem cu profesorii de la liceu, cei care i-au descoperit sau, cum îmi place mie să spun, cei care le-au pus eprubeta în mână. Și ei merită un omagiu separat, pentru că profesorii de liceu i-au îndrumat, ei i-au descoperit și au fost alături de ei și la bine, și la greu, în competiții.”
Marius Andruh a vorbit despre faptul că elevii trebuie să fie stimulați și forma în care sunt prezentate subiecte să fie una atractivă:
„După aceea, când se selectează loturile, intervine echipa formată din cadre didactice și de la Universitatea din București, de la Politehnica, de la Timișoara, de la Cluj, în care este o echipă interesantă, formată din oameni cărora le place să se joace și care au minți jucăușe, pentru că, dincolo de faptul că-i pregătești, tu trebuie să-i atragi, să-i stimulezi. Nu poți să vii sec, îmbufnat, scorțos atunci când îi pregătești. Și subiectele trebuie să fie atractive, adică, sigur, trebuie să verifici cunoștințele, dar forma în care prezinți subiectele trebuie să fie atractivă pentru elevi, să simtă că e ceva jucăuș acolo.”
Aceasta a menționat că interacțiunea trebuie să fie vie, copilul să se bucure:
„S-a interpretat la un moment dat faptul că prea am împins predarea chimiei către joacă. Nu este o joacă gratuită, copilul trebuie să se bucure. Dacă tu te joci cu el, asta nu înseamnă că tu ai coborât nivelul, dar interacțiunea trebuie să fie vie, să te uiți în ochii lui, să vezi că se bucură. Așa poți să-i dai subiecte foarte grele și tot mai grele. Da, mai lipsește totuși ceva. Seriozitatea nu se pierde atunci când vezi predarea ca pe un joc.”
Informații de context
Un aspect negativ identificat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău se referă la comoditatea profesorilor de chimie în aplicarea achizițiilor dobândite la cursurile de formare. Este vorba despre raportul cu Starea învățământului buzoian în anul școlar 2023-2024.
„Misiunea profesorului este de a face orele de chimie din clasa a XII-a cât mai interactive și centrate pe elev”, se arată într-un document al Ministerului Educației. Este vorba despre Reperele metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a XII-a în anul școlar 2024-2025 – disciplina Chimie.
„Metoda investigației te introduce într-o lume colaborativă, în care profesorul este un îndrumător al procesului de învățare”, spiune pe blogul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale profesorul Constantin Cioinică, director la Liceul ”Constantin Brâncoveanu” din Horezu, Vâlcea. Acesta predă Chimie și a făcut parte din proiectul „Chimia Altfel” derupat de CEAE. Cadrul didactic este de părere că „asta ar trebui să primeze și în facultăți, în departamentele de pregătire pedagogică, și ar trebui să trecem peste pragul ăsta psihologic: eu sunt profesor și eu sunt atoateștiutor”.
Constantin Cioinică, profesor de chimie și director la Liceul ”Constantin Brâncoveanu” din Horezu, Vâlcea, a constatat și el că elevii își pierd repede răbdarea în timpul orelor, scriu autorii articolului.