Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop: Noul ministru al Educației Daniel David este un „intelectual curajos crescut în altă școală decât a mea” / „Ei, cei din școala nouă progresistă, judecă trecutul după valorile noastre de astăzi” / „Ceea ce se petrece astăzi sub masca progresismului, neo-marxismului este ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop: Noul ministru al Educației Daniel David este un „intelectual curajos cres
📅 2025-01-08
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, l-a calificat drept „un intelectual curajos” pe noul ministru al Educației, Daniel David, într-un recent podcast Cluj24.ro, dar în același timp, el l-a prezentat pe demnitar prin prisma opoziției tradiționaliști-progresiști. Pop – care, asemenea lui David, a fost rector al Universității Babeș-Bolyai – s-a plasat în tabăra tradiționalismului, pe când pe David l-a prezentat a fi „crescut în altă școală decât a mea”, după care a continuat să se refere la „școala nouă progresistă”. În același dialog, el a criticat această tendință „progresistă” prin prisma scuzelor oferite de „un șef de stat” pentru greșeli din trecut, atitudine despre care președintele Academiei spune că „prostie mai mare nu există”.

În cadrul interviului, publicat pe 31 decembrie 2024, Ioan Aurel Pop a spus că înțelege condamnarea unor lucruri din trecut, dar că scuzele „unui șef de stat de astăzi, nu îl numesc” pentru greșelile înaintașilor sunt „o imensă prostie”. El a plasat astfel de scuze în curentul progresist: „Ceea ce se petrece astăzi sub masca progresismului, neo-marxismului este ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, o teorie care a condus omenirea primitivă (…)”

Ioan Aurel Pop este, din 2018, președinte al Academiei Române. Din 2012 a fost rector al Universității Babeș-Bolyai, timp în care l-a avut ca prorector, din 2016, pe Daniel David. Acesta i-a succedat ca rector al UBB din 2020, fiind reales pentru al doilea mandat la începutul anului trecut, înainte să fie desemnat ministru al Educației în decembrie.

În interviul pentru Cluj24.ro, Ioan Aurel Pop face o serie de comentarii despre concepte precum naționalismul și, în context, face trimitere la psihologia popoarelor, indicând faptul că și Daniel David „are chiar o lucrare despre psihologia poporului român”. El comentează că numirea lui Daniel David este „un act normal, într-o societate normală”, dar continuă prin a sublinia diferențele de gândire dintre el și demnitar, făcând trimitere la „noua școală progresistă”: „el e un intelectual curajos crescut  în altă școală decât a mea. Cu concepția că lumea trebuie evaluata în dinamica sa și trebuie schimbată, iar tradiția trebuie un pic abandonată când e cazul. Eu mă leg mult mai mult de tradiție (.…) Ei, cei din școala nouă progresistă, judecă trecutul după valorile noastre de astăzi.”

În același interviu, în care Ioan Aurel Pop vorbește pe larg despre modul său de a trata trecutul, ca istoric, academicianul folosește termeni duri pentru a comenta elemente care, potrivit moderatorului, ar ține de „cancel culture”. El afirmă că, în timp ce condamnarea unor orori ale trecutului la nivelul unui șef de stat este normală, scuzele nu ar fi. A cere scuze este „o imensă prostie”, a apreciat Pop, fără să dea exemplul lui Traian Băsescu sau al altcuiva, menționând însă „un șef de stat de astăzi, nu îl numesc”.

Președintele Academiei Române a asociat această atitudine cu practica de învinovățire a rudelor pentru faptele cuiva, în comunism. Și a apreciat că este o atitudine „primitivă” a progresismului: „Ceea ce se petrece astăzi sub masca progresismului, neo-marxismului este ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, o teorie care a condus omenirea primitivă (…)”

Ioan Aurel Pop, pe larg în interviul acordat Cluj24.ro:

De la Min. 10.30:

Ioan Aurel Pop: (…) Psihologia popoarelor este un lucru dificil. Un coleg al meu, care acum e ministru de câtva timp, Daniel David, are chiar o lucrare despre psihologia poporului român, în linia unei tradiții de la Drăghicescu și Rădulescu-Motru și alții care au încercat să definească națiunea.

Realizator: Dar cum apreciați că a acceptat să devină ministrul Educației? UBB a dat de la Emil Boc, Mircea Miclea, Andrei Marga – chiar primul dintre rectorii UBB care…

Ioan Aurel Pop: Și cel mai, de la noi, lumea îl uită: profesorul Liviu Maior, care a fost singurul dintre toți cu patru ani ca ministru al Educației. Ceilalți, inclusiv doamna Andronescu, care pare eternă ca timpul, au avut mai multe și nu au putut face nimic. 

Apreciez [numirea lui] Daniel David ca un act normal, într-o societate normală, el e un intelectual curajos crescut în altă școală decât a mea. Cu concepția că lumea trebuie evaluata în dinamica sa și trebuie schimbată, iar tradiția trebuie un pic abandonată când e cazul. Eu mă leg mult mai mult de tradiție, fiindcă pe toți ăștia pe care vi-am înșirat eu, de la Cantemir până la Iorga, îi consider niște oameni excepționali. Și eu n-aș îndrăzni să le contest concepțiile, pentru că am ajuns la izvoarele pe care le-au studiat ei și mi-am dat seama de ce au avut aceste concepții care s-au potrivit în epocă. Ei, cei din școala nouă progresistă, judecă trecutul după valorile noastre de astăzi.

(….)

De la min. 22: 

Moderator: (…) Sunt unii acum care spun să ne cerem scuze, să restituie atunci și englezii, și olandezii, să restituie acelor națiuni…

Ioan Aurel Pop: E o imensă prostie. Comuniștii ziceau că tata este vinovat pentru greșelile bunicului. Sau că eu aș putea fi vinovat de așa-numitele greșeli ale tatei. Sau tata de prostiile mele după ce am ajuns eu major. Prostie mai mare nu există…

Moderator: Cu afirmația aceasta dărâmați tot cancel culture, tot progresismul…

Ioan Aurel Pop: Nu am înțeles absolut niciodată de ce un șef de stat de astăzi, nu îl numesc, trebuie să-și ceară scuze pentru ceea ce au făcut înaintașii cu două trei generații în urmă. Da, un șef de stat de astăzi, dacă în istoria acelui stat au fost episoade de Holocaust, cum este cazul României, trebuie să condamne, să se delimiteze, să arate că ceea ce a fost atunci a fost rău. Dar nu să ne considerăm noi urmașii de azi vinovați pentru ceea ce au făcut înaintașii. Ceea ce se petrece astăzi sub masca progresismului, neo-marxismului este ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, o teorie care a condus omenirea primitivă (…)”

Podcastul „Contraste” – Cluj24.ro din 31 decembrie 2024, integral:

Citește și:
Opinie Cristian Pantazi: Falimentul moral al Academiei Române sub patronajul lui Ioan Aurel Pop: Protejează legionarii condamnați, premiază securiști, omagiază turnători, primește penali ca membri, promovează AUR și protocronismul ceaușist
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: Ne invadează neomarxiștii și anulatorii culturii într-o epocă în care lăsăm copiii, poate, să-și aleagă sexul sau genul. Există forțe care doresc un control asupra evoluției lumii / Se contestă și în Europa că ce e aia matematică, chimie, fizică, istorie, geografie? Punem în loc educație sexuală și pentru igienă, educație financiară, pentru protecția mediului, pentru circulația pe drumuri publice

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Efectele crizei de profesori în Portugalia: aproape 14.000 de ore lucrate suplimentar de cadrele didactice, din septembrie până la vacanța de iarnă, pentru a acoperi clasele fără personal calificat

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/03/dreamstime_s_21762552-e1709807333641.jpgProfesorii din școlile publice din Portugalia au lucrat un total de 13.831 de ore suplimentare în primul trimestru al anului școlar 2024-2025, conform datelor anunțate marți de Ministerul Educației, Științei...

UPDATE OFICIAL Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate și pentru elevii de la pedagogic. Toți elevii de clasa a XII-a, indiferent de profil și specializare, vor avea câte o oră în plus pe săptămână, pentru disciplina „Istoria comunismului din România”

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/captura-ordin.jpgPlanurile-cadru pentru liceu au fost modificate, pentru a fi introdusă oficial o nouă materie obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a: disciplina „Istoria comunismului din România”. Materia va fi studiată…

Zeci de școli din Marea Britanie, închise pe fondul avertizărilor meteo de ninsori și polei

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2018/11/Copii-zapada-ninsoare.jpgPeste 60 de şcoli din nordul Scoţiei şi-au suspendat cursurile pe fondul avertizărilor de ninsori şi polei aflate în vigoare miercuri în cea mai mare parte a ţării, relatează agențiile…

OFICIAL Doar elevii cu 10 pe linie vor putea să se înscrie în programul pentru promovarea a doi ani de studii într-un an școlar, deși în trecut se cerea cel puțin media 9. Programul se întrerupe dacă obțin sub media 9 la evaluările de la finalul modulului doi

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/05/dreamstime_s_31348379.jpgAccesul elevilor la programul de finalizare a doi ani de studii într-un an școlar este permis doar pentru cei cu media 10 la toate materiile, arată noua metodologie publicată în…

Fostul ministru al Educației Ligia Deca este noul prorector al SNSPA, funcție preluată din poziția de lector universitar

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/ID241017_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu-scaled-e1734381580840.jpgLigia Deca este noul prorector al SNSPA, anunță instituția de învățământ superior condusă de Remus Pricopie. „Miercuri, 8 ianuarie 2025, Școala Națională de Studii Politice și Admin...

Directoarea Andreia Bodea, despre probele orale de la BAC 2025: Vor fi ore care nu se vor putea face. Profesorii sunt angrenați în supraveghere, în evaluare

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/08/Andreia-Bodea-TVR-Cultural-e1724316008833.pngAndreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, pentru Prima Tv, despre ce înseamnă, de fapt, organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Vo...

Posturile didactice vacante din ianuarie 2025, actualizate de inspectoratele școlare

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/07/dreamstime_s_320927182.jpgUnele inspectorate școlare au publicat posturile didactice vacante pe parcursul anului școlar 2024-2025. Noile reguli de angajare pentru profesori pe posturile care rămân libere în timpul anului școlar au fost aprobate de...

Generația Beta, copiii născuți între anii 2025 și 2039: Vor trăi într-o eră în care „inteligența artificială și automatizarea sunt complet integrate în viața de zi cu zi”. Mulți dintre acești copii vor trăi până în secolul al XXII-lea, potrivit sociologilor

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/Generatie-Beta-.pngAnul 2025 marchează începutul unei noi generații, Generația Beta. Cei născuți între 2025 și 2039 vor face parte din această generație, potrivit McCrindle.com. Specialistul în demografie Mark McCrindle și sociologul…

Alianța Organizațiilor Studențești din România cere clarificări de la Ministerul Transportului pentru studenții care nu au gară în localitatea de domiciliu și demersuri urgente pentru ca biletele să fie cumpărate din nou online

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/comunicat-ANOSR_ANOSR-cere-clarificari-Ministerului-Transporturilor-si-Infrastructurii-si-Autoritatii-pentru-Reforma-Feroviara-pentru-incertitudinile-procedurale-in-privinta-transportului-feroviar.jpgStudenții să poată cât mai curând achiziționa o...

Gimnasta Ana Maria Bărbosu a fost admisă la Universitatea Stanford. Şi Lilia Cosman îşi va continua studiile în SUA

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/Ana-Barbosu-Foto-INQUAM-Photos-George-Calin.jpgFederaţia Română de gimnastică a anunţat, miercuri, că sportivele Ana Maria Bărbosu şi Lilia Cosman îşi vor continua studiile în SUA, transmite News.ro. Bărbosu a fost admisă la Stanford University,&#...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.