Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a declarat joi, în cadrul dezbaterii „Mai este nevoie de istorie în școli?”, referitoare la reducerea orelor de istorie în noile proiecte ale planurilor cadru, organizată la Biblioteca Academiei, că Istoria comunismului nu reprezintă o disciplină de sine stătătoare, ci un conținut ce trebuie integrat în Istoria contemporană. Acesta a criticat fragmentarea programei școlare și a susținut că orele de Istorie ar trebui să fie extinse la două pe săptămână, pentru a asigura o înțelegere coerentă a trecutului.
„Puterea noastră de a schimba e extraordinară. Schimbăm, nu așteptăm urmările. (…) Nu așteptăm feedback-ul. Galopăm și confundăm conținuturile cu disciplinele”, a mai spus Pop, acesta a criticat fragmentarea excesivă a învățământului și înlocuirea disciplinelor de bază cu teme tratate superficial.
„Eu nu zic că nu trebuie făcută Educație sexuală. Trebuie făcută și Educație morală, și Educație igienică, și Educație pentru circulația pe drumurile publice și Educație financiară, bancară sau antreprenorială. Dar nu discipline. Eu nu pot să introduc Educația antreprenorială, pentru că lumea va crede că, de acum încolo, toți trebuie să se facă antreprenori. Cine mai muncește? Antreprenorii pe cine mai conduc? Deci, nu se înțeleg noțiunile la ora actuală”, a adăugat acesta.
Reamintim că în ultimele zile ale mandatului, ministrul Educației Ligia Deca a anunțat aprobarea programei școlare pentru disciplina Istoria comunismului din România, care va deveni disciplină obligatorie la clasa a XII-a și a XIII-a, începând cu anul școlar 2025-2026.
Președintele Academiei Române a insistat că Istoria nu poate fi redusă la o oră pe săptămână, fără a-i fi afectată calitatea: „Disciplinele care au o oră pe săptămână nu sunt discipline serioase. Profesorii pot să confirme. Ce poți să faci într-o oră pe săptămână?” – a întrebat el retoric. Acesta a amintit, de asemenea, că în trecut, Istoria și Geografia beneficiau de câte două ore, iar disciplinele fundamentale, cum ar fi Matematica, Româna, Fizica de patru sau chiar cinci.
Ioan-Aurel Pop a vorbit despre rolul Istoriei în menținerea memoriei colective: „Istoria înseamnă amintirile colective. Există om obișnuit, cu inteligență medie, care să nu aibă amintiri? Eu nu știu. Un om care nu are amintiri ajunge la spitalul de neurologie. Trebuie vindecat de medici. (…) Dacă nu vrem să le mai avem, se poate, se poate să uităm absolut tot ce a fost în trecut, dar nu vom putea trăi. (…) Omul e o ființă socială, nu e o ființă individuală. Robinson Crusoe e un roman și nici el n-a putut trăi pe o insulă izolată atâta vreme, că la sfârșit s-a întors acasă, între oameni.”
Pe final, acesta a lansat o critică la adresa noului mod de organizare a anului școlar, cu referire la împărțirea acestuia în mai multe module: „Vacanțele erau trei la popoarele creștine: vacanța de Crăciun, vacanța de Paști și vacanța Mare, cea de vară. Nici în timpul regimului comunist nu s-au schimbat. (…) Acum sunt module, cu cinci vacanțe pe an. Nu mai sunt trimestre, nici semestre.”
La dezbaterea de la Biblioteca Academiei Române, moderată de directorul instituției, Nicolae Noica, au participat secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion, inspectorul de Istorie al Municipiului București, Nicolae Manea, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, cercetători, specialiști, stundenți, profesori și elevi din licee bucureștene.
Context
În proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică vineri seară, 31 ianuarie, disciplina Istorie nu mai este inclusă în trunchiul comun pentru clasele a XI-a și a XII-a. Ele ar putea fi studiate doar opțional, în cadrul curriculumului la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ). Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.
Elevii de liceu de la matematică-informatică ar urma să studieze Istorie o oră pe săptămână doar în clasele a IX-a și a X-a, conform proiectului. În prezent, ei au câte o oră de istorie pe săptămână la toate clasele de liceu. La clasa a XI-a se păstrează ora obligatorie de Istoria Evreilor. Holocaustul, iar la clasa a XII-a – pe cea de Istoria comunismului din România.
În paralel, Ministerul Educației susține că proiectele de planuri-cadru oferă mai multă flexibilitate elevilor și școlilor, lăsând posibilitatea ca fiecare unitate de învățământ să decidă în funcție de specificul său.