Elevii de clasele primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministerul Educației și Cercetării (MEC). În ordinul de ministru care aprobă aceste liste, instituția reglementează că aceste competiții sunt dedicate doar elevilor din învățământul secundar (clasele V – XII / XIII).
Dacă anul trecut în luna februarie ministerul Educației a anunțat profesorii printr-o adresă că trebuie să modifice regulamentele concursurilor școlare pe care le-au elaborat la nivel județean, regional sau național încât elevii de clasele P-IV să nu poată participa la etapele superioare ale acestora, în 2025 interdicția este introdusă acum în ordinul de ministru. Este primul ordin de ministru semnat de Daniel David.
Mai mult, în ceea ce privește concursurile și olimpiadele școlare naționale, adică competiții școlare elaborate și organizate centralizat de ministerul Educației și Cercetării (MEC), elevii de clasele primare nu pot participa deloc la acestea. Încercările de interzicere a lor au apărut tot de anul trecut, când Edupedu.ro a scris despre mai mulți elevi de clasele a III-a și a IV-a care, după ce au participat la etapele locale ale unor olimpiade de științe exacte, nu au mai fost lăsați să concureze la etapele județene.
- De regulă, elevii de clasele primare puteau concura la olimpiadele școlare, dacă întruneau punctajele de calificare impuse de regulamentele specifice, susținând probele la etapele județene și naționale cu subiecte de clasa a V-a (prima clasă din ciclul de studii din care puteau participa în mod regulat).
„Art. 2 – (2) La etapele naționale/internaționale ale proiectelor cuprinse în anexele 1 și 2 care se desfășoară sub formă de competiții, în concurs intră doar elevi din învățământul secundar” scrie în ordinul care aprobă listele concursurilor școlare de tip proiecte educaționale extrașcolare (CPEERI – regionale și CPEENI – naționale și internaționale).
Foto: captură OMEC 3026/2025„Art. 2 – Competițiile școlare aprobate prin prezentul ordin se organizează doar pentru elevii din învățământul secundar și în conformitate cu Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare şi a Regulamentului de organizare a activităţilor cuprinse în calendarul activităţilor educative, şcolare şi extraşcolare, aprobată prin O.M.E.C.T.S. nr. 3035/2012, cu modificările și completările ulterioare” scrie în ordinul care aprobă listele concursurilor școlare naționale și ale olimpiadelor școlare naționale.
Foto: captură OMEC 3025/2025Cele două ordine de ministru sunt primele ordine de ministru semnate de ministrul Educației și Cercetării Daniel David.
Foto: captură edu.roAmintim că niciun concurs la grădiniță și la ciclul primar a fost noua politică a Ministerului Educației pentru calendarele competiționale oficiale din 2024, anunțată ca „decizie” de secretarul de stat Florian Lixandru la 3 luni după tăierea din senin a peste 40 de concursuri școlare, în ianuarie 2024. Edupedu.ro a scris că măsura tăierii concursurilor și de interzicere pe scară largă a participării copiilor la olimpiade a fost de fapt una din rațiuni economice, la decizia ministrei Educației de atunci, Ligia Deca, după cum indicau sursele noastre. Și asta pentru ca elevii, care anul trecut au fost clasa a IV-a și acum sunt clasa a V-a, să nu poată valorifica premiile obținute la burse de merit, de exemplu; și în condițiile în care clasele P-IV au fost tăiate și de la a obține în general alte burse decât burse sociale.
De menționat că interdicțiile din acest an sunt luate ca măsuri de către Ministerul Educației în condițiile în care interdicțiile din anul trecut i-au adus procese pierdute în instanță. Edupedu.ro a relatat cazul elevilor de gimnaziu din București calificați la etapa națională a olimpiadei de securitate cibernetică (OSC) dedicată elevilor de liceu.
Unul dintre aceștia a fost exclus pe nedrept, a arătat instanța în procesul pe care copilul l-a câștigat, în judecata cu ministerul Educației condus atunci de Ligia Deca. El a trebuit reintegrat în competiție. Într-o poziție a CNCD obținută de Edupedu.ro, consiliul pentru combaterea discriminării a arătat că excluderea sau interzicerea unui elev dintr-o competiție pe criterii de vârstă este discriminatorie.
Tot Edupedu.ro a semnalat și cazul Ministerului Educației împotriva unui copil. Un elev de gimnaziu din Baia Mare care a ajuns la olimpiada de limba latină pentru clasa a X-a după două procese în instanță. Cazul său prezentat în vara anului 2024 poate fi considerat un precedent, Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD) susținând și în această situație că Ministerul ar trebui să modifice regulamentele olimpiadelor pentru a nu discrimina pe criterii de vârstă.
În paralel, ministerul Educației și Cercetării (MEC) lasă de înțeles că nu va modifica regulamentele olimpiadelor școlare pentru a nu mai risca să discrimineze elevii pe criterii de vârstă la competiții care, prin metodologia de organizare aprobată de aceeași instituție în 2012, sunt destinate tuturor celor capabili de performanță din învățământul preuniversitar. Instituția a publicat calendarele competiționale pentru 2025 pe 16 ianuarie, iar primele faze județene încep în primele zile din luna martie, inclusiv în timpul săptămânii.
- În comunicatul de pe site-ul oficial al MEC, edu.ro, scrie că Regulamentele olimpiadelor/ competițiilor/ concursurilor școlare naționale (în vigoare începând cu anul școlar 2023 – 2024) pot fi consultate aici”, ceea ce înseamnă că regulamentele din anul școlar trecut, care au permis situațiile de la olimpiada de limba latină, securitate cibernetică sau altele de științe exacte nu s-ar modifica. Edupedu.ro va publica regulamentele, dacă acestea se vor actualiza pe parcurs.
Amintim că dreptul elevilor de a participa la competiții școlare pentru a se dezvolta și pentru a potența performanța școlară de care dispun este reglementată prin legea educației 198/2023. Legea nu menționează interdicții de vârstă sau pe alte criterii, ci încurajarea participării elevilor la diverse activități, inclusiv de educație extrașcolară.
Beneficiarii sistemului de învățământ, adică elevii, au „(…) j) dreptul de a decide, în funcție de vârsta beneficiarului primar, privind disciplinele din CDEOȘ, tipul și forma de învățământ pe care le va urma, de a participa la concursuri școlare, olimpiade și alte activități extrașcolare organizate de unitatea de învățământ preuniversitar sau unitățile de educație extrașcolară, precum și de a participa la programele de pregătire suplimentară organizate în cadrul unității de învățământ”, scrie la articolul 106 din lege.
Iar la articolul 113, alineatul 1, scrie: „Pentru sprijinirea elevilor capabili de performanțe înalte, Ministerul Educației organizează olimpiade, concursuri școlare, extrașcolare și extracurriculare, tabere de profil, simpozioane și alte activități specifice și poate acorda burse și alte forme de sprijin material și financiar. Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea olimpiadelor, a concursurilor școlare, extrașcolare și extracurriculare, a taberelor de profil, a simpozioanelor și a altor activități specifice se aprobă prin ordin al ministrului educației, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I (…)”.
La articolul 1, alineatul 2, în legea educației 198/2023 scrie că „Misiunea învățământului preuniversitar este aceea de asigurare a condițiilor și a cadrului necesar pentru atingerea potențialului de dezvoltare al fiecărui beneficiar primar al educației, atât din punct de vedere cognitiv, socioemoțional, profesional, civic, cât și în domeniul antreprenoriatului, astfel încât acesta să participe activ și creativ la dezvoltarea societății, având sentimentul apartenenței naționale și europene.
(3) Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a individualității umane, în formarea personalității autonome și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii”.
„Art. 2 – Sistemul de învățământ preuniversitar are la bază următoarele valori: (…) c) excelența – atingerea celui mai înalt potențial în educația și formarea profesională care vizează domeniile de competențe ale elevului, competența profesională a personalului didactic de predare/personalului de conducere, de îndrumare și control din învățământ”, mai scrie în aceeași lege.