Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate, pentru a fi introdusă oficial o nouă materie obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a: disciplina „Istoria comunismului din România”. Materia va fi studiată obligatoriu de elevii claselor a XII-a, începând cu anul școlar viitor, 2025-2026. Noua disciplină a fost introdusă în curriculumul de liceu prin mai multe ordine de ministru, documente publicate în Monitorul Oficial astăzi, 18 decembrie. Deși anunțul introducerii noii materii a fost făcut oficial luni, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Educației la Universitatea din București, programa școlară cu conținuturile concrete ce vor fi predate nu este publică, deocamdată.
Ministerul Educației a aprobat luni, 16 decembrie, programa pentru disciplina ce va fi obligatorie la liceu, în clasa a XII-a sau a XIII-a (pentru învățământul la seral). „Disciplina „Istoria comunismului din România” este obligatorie și se va preda, începând cu anul școlar 2025 – 2026, elevilor din clasele a XII-a (învățământ de zi), respectiv a XIII-a (învățământ seral și cu frecvență redusă)”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.
Schimbarea vine și în contextul în care la primul tur al alegerilor prezidențiale (n. red. anulate ulterior) românii – tinerii și adulți – au votat un candidat cu discurs neolegionar, pro-putin, xenofob și antisemit. „O cunoaștere inadecvată sau chiar lipsa cunoașterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influența inclusiv comportamentul social și, am văzut, electoral”, a spus Ligia Deca.
Filierele teoretică
Filiera vocațională
Învățământul tehnologic
Filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea ghid turism religios
Filiera vocațională, profilul teologic, cultul romano-catolic de limbă maghiară, specializarea ghid turism religios
Filiera vocațională, profil artistic, specializarea conservare-restaurare bunuri culturale, cursuri de zi
Filiera vocațională, profilul teologic, cultul greco-catolic, specializarea ghid turism religios
Filiera vocațională, profilul teologic, cultul romano-catolic, specializarea ghid turism religios
Despre istoria comunismului
În afară de disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”, elevii de liceu vor avea inclusă în trunchiul comun și „Istoria comunismului din România”, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Anul trecut, planurile-cadru pentru liceu au fost modificate, după ce disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” va avea o oră în plus pe săptămână pentru elevii de clasa a XI-a, conform unor ordine publicate în Monitorul Oficial.
Articolul 88 – „(3) Planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria evreilor. Holocaustul“ și „Istoria comunismului din România“, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun.
(6) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria comunismului din România“ se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România, Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului și Academia Civică.”
Ce înseamnă, în prezent, trunchiul comun:
Planul-cadru cuprinde o zonă comună pentru toţi elevii numită „trunchiul comun”, reprezentată de numărul minim de ore prevăzut în planul-cadru pentru fiecare disciplină. În orele de trunchi comun se va parcurge programa şcolară.
Articol în curs de actualizare