Până pe 7 februarie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul 2025-2026 în format scanat, deși datele se încarcă integral în SIIIR – Sistemul informatic integrat al învățământului din România, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial, care conține pașii prin care se aprobă numărul de elevi/copii și fiecare grupă/clasă pentru fiecare școală și grădiniță din România.
- Birocrația excesivă se păstrează și în acest an. Ministerul Educației cere inspectoratelor să facă planurile cu cifra de școlarizare pentru 2025-2026, să le printeze, să le scaneze și apoi să le transmită electronic până pe 7 februarie 2025, după cum Edupedu.ro a semnalat în perioada dezbaterii proiectului de ordin.
Regulile pentru transmiterea datelor la Ministerul Educației
Art. 23. — (1) Inspectoratul școlar transmite la Ministerul Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2025-2026 separat, atât pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, cât și pentru unitățile de învățământ particular, în format electronic scanat, până la data de 7 februarie 2025.
(2) Adresa de înaintare a proiectului planului de școlarizare întocmită de către inspectoratele școlare și transmisă la Ministerul Educației are următorul conținut: „Prezentul proiect al planului de școlarizare pentru anul școlar 2025-2026 a fost întocmit cu încadrarea strictă în numărul de posturi aprobat inspectoratului școlar de către Ministerul Educației. Inspectoratul școlar a dispus toate măsurile cu privire la încadrarea unităților de învățământ în bugetul calculat, în conformitate cu prevederile legale.”
Ce cuprinde Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat
Metodologia pentru fundamentarea cifrei de școlarizare este un document fundamental și cuprinde regulile după care școlile înființează sau desființează clasele pentru viitorul an școlar. Ministerul Educației stabilește, prin act normativ terțiar, felul precis în care se aplică legea educației și hotărârile de guvern care grevează acest domeniu atunci când sunt stabilite câte clase are fiecare școală, fiecare profil, specializare și filieră și câți elevi sunt în fiecare dintre aceste clase.
Planurile de școlarizare sunt documente stufoase, laborioase, care cuprind numărul de elevi/copii și fiecare grupă/clasă pentru fiecare școală și grădiniță din România. Sunt peste 18.000 de școli și structuri în aceste planuri.
Pașii prin care se aprobă câte clase are fiecare școală, profil, specializare și numărul maxim de elevi
Pe scurt, școlile elaborează proiectul planului de școlarizare la nivelul unității de învățământ, cu respectarea metodologiei.
Ulterior, inspectoratul școlar verifică și aprobă aceste planuri, apoi le transmite mai departe către Ministerul Educației. Ministerul analizează datele primite de la fiecare inspectorat, le modifică, dacă este necesar, și întocmește proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat.
După aprobarea hotărârii de Guvern, Ministerul Educației transmite cifrele de școlarizare fiecărui inspectorat școlar, repartizându-le global, pe niveluri și forme de învățământ.
În termen de 10 zile de la primirea acestor cifre, inspectoratele școlare le aprobă și le repartizează fiecărei unități de învățământ.
Prevederile din Metodologie:
Art. 14. — (1) Conducerea unității de învățământ răspunde de fundamentarea și elaborarea proiectului planului de școlarizare la nivelul unității de învățământ, cu respectarea prevederilor prezentei metodologii.
(2) În proiectul planului de școlarizare se propun doar clase pentru nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/forma de învățământ/limba de predare pentru care unitatea de învățământ are autorizare de funcționare provizorie/acreditare aprobată prin ordin al ministrului, respectându-se capacitatea instituțională.
(3) Proiectul planului de școlarizare este elaborat de directorul unității de învățământ, este avizat în consiliul profesoral, aprobat de către consiliul de administrație al unității de învățământ și înaintat inspectoratului școlar.
Art. 15. — (1) Consiliul de administrație al inspectoratului școlar analizează pentru fiecare unitate de învățământ propunerile transmise, operează sau nu operează modificări și întocmește proiectul planului de școlarizare la nivel județean, pe care îl înaintează spre aprobare la Ministerul Educației.
(2) În situația în care autoritățile administrației publice locale nu transmit propuneri privind organizarea rețelei școlare din raza lor de competență sau nu întreprind demersurile necesare privind organizarea rețelei școlare, consiliul de administrație al inspectoratului școlar va fundamenta proiectul planului de școlarizare pentru unitățile de învățământ aflate în această situație, pe baza actului administrativ (hotărârea consiliului local, hotărâre judecătorească etc.) valabil la momentul respectiv.
(3) În situația în care la nivelul consiliului de administrație al inspectoratelor școlare se operează modificări în proiectul planului de școlarizare propus, inspectoratele școlare au obligația să comunice în scris unităților de învățământ aceste modificări.
(4) Datele referitoare la proiectul planului de școlarizare pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat pentru anul școlar 2025-2026 se încarcă integral în aplicația informatică dedicată — Sistemul informatic integrat al învățământului din România (SIIIR).
Art. 18. — Ministerul Educației analizează proiectul planului de școlarizare înaintat de fiecare inspectorat școlar, pe niveluri și forme de învățământ, operează sau nu operează modificări și întocmește proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat.
Art. 19. — (1) Cifrele de școlarizare aprobate prin hotărâre a Guvernului au caracter maximal. Ministerul Educației repartizează cifrele de școlarizare, global, fiecărui inspectorat școlar, pe niveluri și forme de învățământ.
Art. 20. — (1) În termen de 10 zile de la primirea cifrelor de școlarizare de la Ministerul Educației, inspectoratele școlare aprobă și repartizează fiecărei unități de învățământ cifrele de școlarizare defalcate pe niveluri de învățământ, limbi de predare, filiere, profiluri, domenii de pregătire de bază, specializări și calificări profesionale autorizate/acreditate, număr de formațiuni de studiu, respectiv număr de locuri.
(2) Repartizarea cifrelor de școlarizare conform alin. (1) se realizează doar pentru clasele care au specializări și calificări profesionale autorizate/acreditate prin ordin al ministrului.
Art. 21. — Aplicarea prevederilor art. 23 alin. (6) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, se realizează pentru clasele de început, cu respectarea prevederilor Metodologiei privind depășirea efectivelor formațiunilor de antepreșcolari, preșcolari sau de elevi din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 6.756/2023.