OFICIAL Până pe 7 februarie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul 2025-2026 / Pașii prin care se aprobă câte clase are fiecare școală, profil, specializare și numărul maxim de elevi

OFICIAL Până pe 7 februarie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlariza
📅 2025-01-20
Până pe 7 februarie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul 2025-2026 în format scanat, deși datele se încarcă integral în SIIIR – Sistemul informatic integrat al învățământului din România, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial, care conține pașii prin care se aprobă numărul de elevi/copii și fiecare grupă/clasă pentru fiecare școală și grădiniță din România. 

Regulile pentru transmiterea datelor la Ministerul Educației

Art. 23. — (1) Inspectoratul școlar transmite la Ministerul Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2025-2026 separat, atât pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, cât și pentru unitățile de învățământ particular, în format electronic scanat, până la data de 7 februarie 2025. 

(2) Adresa de înaintare a proiectului planului de școlarizare întocmită de către inspectoratele școlare și transmisă la Ministerul Educației are următorul conținut: „Prezentul proiect al planului de școlarizare pentru anul școlar 2025-2026 a fost întocmit cu încadrarea strictă în numărul de posturi aprobat inspectoratului școlar de către Ministerul Educației. Inspectoratul școlar a dispus toate măsurile cu privire la încadrarea unităților de învățământ în bugetul calculat, în conformitate cu prevederile legale.”

Ce cuprinde Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat

Metodologia pentru fundamentarea cifrei de școlarizare este un document fundamental și cuprinde regulile după care școlile înființează sau desființează clasele pentru viitorul an școlar. Ministerul Educației stabilește, prin act normativ terțiar, felul precis în care se aplică legea educației și hotărârile de guvern care grevează acest domeniu atunci când sunt stabilite câte clase are fiecare școală, fiecare profil, specializare și filieră și câți elevi sunt în fiecare dintre aceste clase.

Planurile de școlarizare sunt documente stufoase, laborioase, care cuprind numărul de elevi/copii și fiecare grupă/clasă pentru fiecare școală și grădiniță din România. Sunt peste 18.000 de școli și structuri în aceste planuri.

Pașii prin care se aprobă câte clase are fiecare școală, profil, specializare și numărul maxim de elevi 

Pe scurt, școlile elaborează proiectul planului de școlarizare la nivelul unității de învățământ, cu respectarea metodologiei.

Ulterior, inspectoratul școlar verifică și aprobă aceste planuri, apoi le transmite mai departe către Ministerul Educației. Ministerul analizează datele primite de la fiecare inspectorat, le modifică, dacă este necesar, și întocmește proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat.

După aprobarea hotărârii de Guvern, Ministerul Educației transmite cifrele de școlarizare fiecărui inspectorat școlar, repartizându-le global, pe niveluri și forme de învățământ.

În termen de 10 zile de la primirea acestor cifre, inspectoratele școlare le aprobă și le repartizează fiecărei unități de învățământ.

Prevederile din Metodologie:

Art. 14. — (1) Conducerea unității de învățământ răspunde de fundamentarea și elaborarea proiectului planului de școlarizare la nivelul unității de învățământ, cu respectarea prevederilor prezentei metodologii. 

(2) În proiectul planului de școlarizare se propun doar clase pentru nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/forma de învățământ/limba de predare pentru care unitatea de învățământ are autorizare de funcționare provizorie/acreditare aprobată prin ordin al ministrului, respectându-se capacitatea instituțională. 

(3) Proiectul planului de școlarizare este elaborat de directorul unității de învățământ, este avizat în consiliul profesoral, aprobat de către consiliul de administrație al unității de învățământ și înaintat inspectoratului școlar.

Art. 15. — (1) Consiliul de administrație al inspectoratului școlar analizează pentru fiecare unitate de învățământ propunerile transmise, operează sau nu operează modificări și întocmește proiectul planului de școlarizare la nivel județean, pe care îl înaintează spre aprobare la Ministerul Educației

(2) În situația în care autoritățile administrației publice locale nu transmit propuneri privind organizarea rețelei școlare din raza lor de competență sau nu întreprind demersurile necesare privind organizarea rețelei școlare, consiliul de administrație al inspectoratului școlar va fundamenta proiectul planului de școlarizare pentru unitățile de învățământ aflate în această situație, pe baza actului administrativ (hotărârea consiliului local, hotărâre judecătorească etc.) valabil la momentul respectiv. 

(3) În situația în care la nivelul consiliului de administrație al inspectoratelor școlare se operează modificări în proiectul planului de școlarizare propus, inspectoratele școlare au obligația să comunice în scris unităților de învățământ aceste modificări. 

(4) Datele referitoare la proiectul planului de școlarizare pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat pentru anul școlar 2025-2026 se încarcă integral în aplicația informatică dedicată — Sistemul informatic integrat al învățământului din România (SIIIR).

Art. 18. — Ministerul Educației analizează proiectul planului de școlarizare înaintat de fiecare inspectorat școlar, pe niveluri și forme de învățământ, operează sau nu operează modificări și întocmește proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat. 

Art. 19. — (1) Cifrele de școlarizare aprobate prin hotărâre a Guvernului au caracter maximal. Ministerul Educației repartizează cifrele de școlarizare, global, fiecărui inspectorat școlar, pe niveluri și forme de învățământ. 

Art. 20. — (1) În termen de 10 zile de la primirea cifrelor de școlarizare de la Ministerul Educației, inspectoratele școlare aprobă și repartizează fiecărei unități de învățământ cifrele de școlarizare defalcate pe niveluri de învățământ, limbi de predare, filiere, profiluri, domenii de pregătire de bază, specializări și calificări profesionale autorizate/acreditate, număr de formațiuni de studiu, respectiv număr de locuri. 

(2) Repartizarea cifrelor de școlarizare conform alin. (1) se realizează doar pentru clasele care au specializări și calificări profesionale autorizate/acreditate prin ordin al ministrului. 

Art. 21. — Aplicarea prevederilor art. 23 alin. (6) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, se realizează pentru clasele de început, cu respectarea prevederilor Metodologiei privind depășirea efectivelor formațiunilor de antepreșcolari, preșcolari sau de elevi din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 6.756/2023.

DOCUMENT Ordin pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2025-2026.
Citește și: 
OFICIAL Scade la 24 numărul elevilor într-o clasă de a IX-a, real și uman, din septembrie, față de 26 în prezent / Măsura are un potențial impact major asupra admiterii la liceu

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Aproape 5 mii de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a consideră că împărțirea pe module a anului școlar este un avantaj în privința pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bac – raport al Ministerului Educației / Ce spun părinții

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/07/dreamstime_s_308660125.jpgPeste 2.300 de elevi de clasele a VIII-a și alți peste 2.500 de a XII-a, participanți la un studiu realizat de experți ai Ministerului Educației consideră că împărțirea anului școlar…

O parte din elevii unei școli din municipiul Sibiu au trecut în „online” din cauza frigului: „Cădeau siguranțele” / Ei învață în containere, iar încălzirea se face prin calorifere electrice

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/foto-container-turnul-sfatului.jpegDe la mijlocul săptămânii trecute, patru clase de a VIII-a din cele cinci ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu învață online. Motivul este faptul că, din cauza suprasolicitării rețelei…

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc la Bucureşti şi va explora istoria copiilor abandonați din perioada comunistă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/dreamstime_s_45828841.jpgCel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie la Bucureşti, anunţă Asociaţia A.R.T. Fusion. „Horror Vacui” este un act artistic de amploare, o reprezentaţie de…

Pe 27 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note a instituției – document / Calendarul complet al activităților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/08/dreamstime_m_326635790-e1724598854583.jpgEvaluarea externă a școlilor începe pe data de 27 ianuarie și durează până pe 17 iunie 2025, potrivit unei note ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar…

Ministerul Educației și Cercetării ignoră propriile reguli de transparență: întârziere de peste un an pentru un raport care ar trebui să detalieze cum au fost cheltuite fondurile speciale aflate la dispoziția ministrei Ligia Deca

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_m_163861278-e1737364833980.jpgMinisterul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea a...

„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/dreamstime_m_102911927-e1676888255503.jpg„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în…

Peste 130 de elevi au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și gândire critică, organizate de studenți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/workshop.jpgPeste 130 de elevi din două licee bucureștene au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și combatere a dezinformării organizate de Studenții Facultății de Administrație și Afaceri…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Istorie, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-istorie.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Istorie și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Lista liceelor și colegiilor din București unde se organizează probele orale de la BAC 2025, publicată de ISMB – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/dreamstime_s_108954677-e1636458476332.jpgInspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat lista celor 120 de licee și colegii în care se vor organiza probele orale ale examenului național de Bacalaureat 2025. În perioada 27…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Matematică, profilurile Real, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-mate.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Matematică și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Good News

Only good and positive news.